Ρεκόρ τετραετίας για τον πληθωρισμό

Στο 1,5% επιταχύνθηκε σε ετήσια βάση ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) το Μάρτιο του 2015, φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων (Φεβρουάριος 2013).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ανοδικά επηρέασαν τον ΕνΔΤΚ κυρίως οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο με αύξηση 10,2% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016 και η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά με άνοδο 4,8%. Τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι κατηγορίες

Επικοινωνίες με 2,2%, τα Αλκοολούχα Ποτά και Καπνός με 1,6%, η Ένδυση και Υπόδηση με 1,3%.

Όσον αφορά τις οικονομικές κατηγορίες, τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσίασε η κατηγορία Ενέργεια με αύξηση 17,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο ΕνΔΤΚ παρουσίασε αύξηση 0,9%, ωθούμενος κυρίως από την άνοδο στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση που έφτασε στο 10,1%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2017, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω της αύξησης στην κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο η οποία παρουσίασε άνοδο 6,8%, τις μεταφορές, που παρουσίασαν άνοδο 3% και την κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά, η οποία αυξήθηκε σε ποσοστό 2,6%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα