ΠτΔ: Ανέφικτη προς το παρόν η λύση του Κυπριακού

Ανέφικτη είναι η λύση του Κυπριακού με τα σημερινά δεδομένα, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Real News.

Ο ΠτΔ χαρακτηρίζει κρίσιμη την περίοδο μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα

για την αναθεώρηση του συντάγματος, διότι καθορίζει τη στάση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέμ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό.

Επισημαίνει, δε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, θέλει να διατηρήσει την ένταση μέχρι το δημοψήφισμα.

Τονίζει, ακόμη, ότι την ώρα που χρειάζονταν αποφασιστικότητα και βούληση στη διαδικασία για επίτευξη συμφωνίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά, ενδεχομένως λόγω εσωτερικών παραγόντων ή άλλων ζητημάτων, πρόβαλλε νέες απαιτήσεις και διεκδικήσεις, όπως οι τέσσερις βασικές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, οι οποίες προκάλεσαν έμφραγμα στη διαδικασία.

Όπως τονίζει, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η διαδικασία είχε φτάσει σε πολύ καλό σημείο, έχοντας επιτευχθεί συγκλίσεις και έχοντας καταγραφεί εξελίξεις που κατά το παρελθόν δεν είχαν υπάρξει.

"Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε την καλή διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και περιμένουμε την επισττοφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,έτσι ώστε να ξεκινήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση σε θέματα διαφωνίας και διαφορετικής αντίληψης που έχουμε ενώπιόν μας", αναφέρει.

Στην αναφορά ότι η θέση της Τουρκίας σχετικά με τον κατοχικό στρατό, δεν περιλαμβάνει το ενδεχόμενο αποχώρησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά ότι η θέση της Ε/κ πλευράς είναι ξεκάθαρη υπέρ της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων, καθώς αυτό πλήττει την κυριαρχία της χώρας, ακόμα και την ίδια την Ευρωπαίκή Ένωση.

"Θέση μας είναι ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να δημιουργεί ανασφάλεια στην άλλη. Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου, είναι οι πρόνοιες της ίδιας της λύσης και η ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της ΕΕ", επισημαίνει.

Επιπλέον, αναφέρεται και στο ζήτημα των εσωτερικών συγκρούσεων στην Τουρκία, εκτίμώντας ότι αυτός είναι ένα ςπαράγοντας που επηρεάζει τον Τούρκο Πρόεδρο στα του Κυπριακού.

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πριν από λίγες ημέρες είδαμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να κάνει το σήμα των Γκρίζων Λύκων στο Κοινοβούλιο της χώρας. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της εθνικιστικής ψήφου στο δημοψήφισμα και πώς αυτό θα επηρεάσει την τουρκική πολιτική σε όλα τα θέματα περιλαμβανομένου και του Κυπριακού", σημειώνει.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Άγκυρα πιέζει για να έχουν δικαιώματα οι Τούρκοι και οι Έλληνες πολίτες μετά τη λύση του Κυπριακού , χτυπώντας την πίσω πόρτα της Ε.Ε., ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο ούτε για την ΚΔ, ούτε για την Ε.Ε.

Στην ουσία, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Τουρκία ζητά δικαιώματα που μόνο τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. απολαμβάνουν.

Το θέμα των 4 ελευθερίων, συμπλήρωσε, δεν είναι ένα θέμα που άπτεται των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο λάθος το οποίο θα καταλόγιζε στον εαυτό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανάφερε πως δεν έχει πραγματικά κανένα πρόβλημα να κάνει την αυτοκριτική του. Δεν είναι λίγες οι φορές, είπε, που δεν δίστασε ποτέ στο παρελθόν να προχωρήσει στο mea culpa.

Είμαι ο Πρόεδρος της ΚΔ και ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ανέφερε, και από τη θέση αυτή προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την πατρίδα του, με πυξίδα την αρχή του να είναι ωφέλιμος και όχι αρεστός. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Προέδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αναγνωρίζει ότι έχει υποπέσει σε λάθη, από τα οποία όμως διδάσκεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα