ΠτΔ: "Χωρίς απαντήσεις για αγνοουμένους, λύση δεν υπάρχει"

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε «δήλωση τιμής» ότι λύση χωρίς την αναγκαία ανταπόκριση στο δικαιολογημένο αίτημα των συγγενών των αγνοουμένων, για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής, με αφορμή τις μαύρες επετείους που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πανόραμα Αγνοουμένων στο Κόρνο, ο Πρόεδρος βεβαίωσε τους συγγενείς ότι «ότι ως Πολιτεία πράττουμε ό,τι είναι

ανθρώπινα δυνατόν να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία, τη δεδομένη αδιαλλαξία, ιδιαίτερα όσον αφορά ένα ευαίσθητο και ανθρωπιστικό πρόβλημα που αφορά την τύχη ανθρώπων που εξ υποχρεώσεως, εκ καθήκοντος, εξ αγάπης προς την πατρίδα, αγνοούνται».

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, συνέχισε «να δούμε πώς αναστρέφουμε το κλίμα. Μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί είχαμε κάνει από κοινού έκκληση, επισκεφθήκαμε το Εργαστήρι και από κοινού προβαίνουμε σε διαβήματα ώστε να μην τερματιστούν οι εργασίες, γιατί αποτελεί γεγονός ότι κάποιοι σκέπτονται ανάλογα να ενεργήσουν, όπως (ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων) Νίκος Σεργίδης έχει αναφέρει προηγουμένως. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι «λύση του Κυπριακού χωρίς απάντηση στο δράμα των αγνοουμένων δεν πρόκειται να υπάρξει. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο και είναι μέσα από τα έντονα διαβήματα που έχουμε ύστερα από δεκαετίες πετύχει, ώστε σε 30 σημεία εντός στρατιωτικών ζωνών να επιτραπεί η έρευνα τους”. Αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο,» είπε και πρόσθεσε πως «δεν πιστεύω ότι υπήρξε, ούτε και θα μπορούσε να διανοηθεί άνθρωπος, ότι οι όποιες προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον».

Δεν ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος ή ενεργειών από πλευράς των κυβερνήσεων, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αλλά η τουρκική αδιαλλαξία που δεν επέτρεψε δυστυχώς να διερευνηθούν, αλλά και να δοθούν τα αρχεία».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στο να δοθούν άδειες για δέκα σημεία κάθε χρόνο, «30 συνολικά τα επόμενα τρία χρόνια εντός στρατιωτικών ζωών διότι για δεκαετίες τώρα το αρνούντο. Και πάλι όμως αν δεν δοθούν τα αρχεία του στρατού δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα γιατί όπως ελέχθη τουλάχιστον στις δέκα περιπτώσεις η μια αποδεικνύεται ως να επαληθεύεται».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη έδειξαν ολιγωρία. Έγιναν και προς τα Ηνωμένα Έθνη διαβήματα και θέλω να πω ότι αρχίζει να υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Θέλω να πιστεύω ότι αν μια κατοχική δύναμη αρνείται για τους δικούς της λόγους ενοχής, να δώσει στοιχεία, δεν επιτρέπεται ανάλογη συμπεριφορά από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών».

Αφού ανέφερε ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «προσερχόμαστε με αποφασιστικότητα, αλλά και καλή διάθεση. Έχουμε πετύχει σε κάποιους τομείς να υπάρξει πρόοδος. Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να είμαστε διαιρεμένοι ή να επιτρέψουμε ποτέ να επεκταθούν τα σύνορα της Τουρκίας στις διαχωριστικές γραμμές».

Πρέπει, συνέχισε «όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα ενότητα, να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τελευταία γεγονότα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα πως θα πρέπει και εκείνοι, οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα σέβεται τις έγνοιες, τις ανησυχίες αλλά και τις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «από την ώρα που θα γίνει αντιληπτό ότι ο σεβασμός των ανησυχιών της μιας ή της άλλης κοινότητας δεν θα επηρεάζει τα δικαιώματα τους, τότε και μόνο μπορεί να εξευρεθεί μια βιώσιμη, λειτουργική λύση ενός σύγχρονου κράτους, στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί».

Αφού ανέφερε ότι «δεν θα πω λόγια κενά περιεχομένου για να ικανοποιήσω τα αυτιά του οποιουδήποτε», πρόσθεσε πως «μετά από 42 χρόνια και ιδιαίτερα μιας συνεπούς πορείας ηγεσιών και αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, δεν είναι εύκολες οι υποσχέσεις ότι αλλάζουμε στρατηγική. Απόλυτα σεβαστό το αίτημα η Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελεί τη βάση και τη μετεξέλιξη της όποιας λύσης».

Αλλά, συνέχισε, «να συνειδητοποιήσουν ακόμα κάτι. Το να ακούω να εισηγούνται κάποιοι ότι πρέπει να διασώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία μόνον, είναι σαν να λησμονούμε την κατεχόμενη πατρίδα μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενιαίο έδαφος, ολόκληρη την Κύπρο και όχι την ελεύθερη που ελέγχει η Κυπριακή Κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό και οι προσπάθειες μας είναι, οι προσπάθειες όλων θα πρέπει να είναι, να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να δώσει την ευκαιρία ειρηνικής συμβίωσης, προκοπής, ασφάλειας αλλά και απεξάρτησης από τους όποιους τρίτους».

Γι’ αυτό, ανέφερε, «και η λύση δεν μπορεί να περιλαμβάνει την όποια μορφή εγγυήσεων ή παρουσία των όποιων στρατευμάτων, ιδιαίτερα έστω και μέρος των κατοχικών στρατευμάτων. Την ίδια ώρα και αυτό είναι δήλωση τιμής, λύση χωρίς την αναγκαία ανταπόκριση στο δικαιολογημένο αίτημα των συγγενών των αγνοουμένων μας, δεν πρόκειται να υπάρξει», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα