Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ταμείου τ/κ περιουσιών

Με 36 ψήφους υπέρ και μια αποχή (από τον Βουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνο Παπαγιάννη), ψηφίστηκε σε νόμο ο Προϋπολογισμός του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €15.550.454 και έσοδα ύψους €15.830.550.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά παρατήρησε ότι οι προϋπολογισμοί του Ταμείου των προηγούμενων

χρόνων δεν έχουν υλοποιηθεί, την ώρα που τ/κ κατοικίες και υποστατικά χρειάζονται πολλή συντήρηση. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξαντλείται η κρατική χορηγία προς το ταμείο.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι ενώ συζητείται έγγραφο πολιτικής για ανακατανομή των τ/κ περιουσιών στον προϋπολογισμό του Ταμείου, έχει προβλεφθεί κονδύλι για εξώσεις. Είπε ότι έγιναν 600 εξώσεις το 2017.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης παρατήρησε ότι στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών δημιουργήθηκε μια κατάσταση που δεν πήγαινε άλλο, αλλά παραμέναμε θεατές. Πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος επιχείρησε τομές για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο σπίτια να κατακρατούνται χωρίς να χρησιμοποιούνται, επειδή αυτοί που τα κρατούν στην ουσία δεν τα χρειάζονται.

Κάνοντας λόγο για "σχιζοφρενική κατάσταση", είπε πως δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά ενοίκια για τα ίδια υποστατικά, στην ίδια περιοχή και την ίδια χρήση, τα οποία κατέχουν μη δικαιούχοι και μάλιστα μη πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, απαντώντας στις θέσεις για κατοχή τ/κ περιουσιών από μη πρόσφυγες, παρατήρησε ότι η παραχώρηση γίνεται με τη συμμετοχή των επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν όλες οι αγροτικές οργανώσεις και όλα τα κόμματα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν ξέρουμε, συνέχισε, αναφέροντας ότι 25 πρώην τ/κ κοινότητες στην επαρχία Πάφου είναι ακατοίκητες και έχουν ερημωθεί, και τα γεωγραφικά όρια αυτών των κοινοτήτων ενοικιάζουν κλήρους σε μη πρόσφυγες, επειδή δεν υπήρξε ενδιαφέρον από πρόσφυγες. Δεν πρέπει όλη μας η έγνοια να εξαντλείται σε δηλώσεις προς εντυπωσιασμό, συμπλήρωσε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς παρατήρησε ότι, με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, μόνο πρόσφυγες είναι δικαιούχοι τ/κ περιουσιών και διερωτήθηκε ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα