Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Ομόφωνα ψηφίστηκε σε νόμο, από την Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το έτος 2019 που προβλέπει δαπάνες ύψους €108.600.050 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων προς την Ολομέλεια της Βουλής στα

έσοδα περιλαμβάνεται κρατική χορηγία ύψους €27,6 εκ, για την οποία έγινε σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2019, η οποία προορίζεται να καλύψει διαχειριστικά έξοδα €2 εκ., τραπεζικά τέλη ύψους €3,1 εκ. και επιχορήγηση επιτοκίου δανείων μέσω του Σχεδίου Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας ύψους €22,5 εκ., καθώς και πρόβλεψη για προσόδους από τους τόκους εκδοθέντων δανείων ύψους €30 εκ. και για αναλήψεις δανείων εσωτερικού ύψους €46 εκ. (άτοκα δάνεια από το Πάγιο Ταμείο για το Σχέδιο Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας).

Στις δαπάνες περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους €46 εκ. για παραχώρηση δανείων μέσω του Σχεδίου Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας, από την οποία ποσό ύψους €40 εκ. θα δαπανηθεί σε δάνεια για σπουδές, ποσό ύψους €1,5 εκ. σε δάνεια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ποσό ύψους €4,5 εκ. για δάνεια επαγγελματικής δραστηριοποίησης.

Επιπρόσθετα, με βάση το Σχέδιο Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας, υπολογίζεται ότι θα παραχωρηθούν κρατικές εγγυήσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ύψους €1 εκ.

Σημειώνεται συναφώς ότι το σχέδιο, το οποίο τερματίστηκε κατά το έτος 2012, αφορά αιτήσεις που έχουν εγκριθεί πριν από τον τερματισμό του και καλύπτει δάνεια για στέγαση με κυβερνητική εγγύηση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ο πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, αναλύοντας τον προϋπολογισμό ενώπιον της Επιτροπής, τόνισε ότι αυτός είναι και πάλι ισοσκελισμένος, παρά ταύτα τον επόμενο χρόνο πρέπει να υπάρξουν αυξημένες προβλέψεις, ώστε ο φορέας να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο φορέας προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις δανείων αμέσως μετά το κούρεμα καταθέσεων του 2013, παρά ταύτα ποσοστό 10% των δανειοληπτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τονίζοντας εμφαντικά ότι υπάρχουν πολλοί κακοπληρωτές.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του φορέα και της Ελληνικής Τράπεζας και συνεπώς ορισμένα δάνεια του φορέα έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ μερικά παρέμειναν στην πρώην Συνεργατική Τράπεζα.

Η Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε από τους αρμοδίους ότι ο Φορέας αποτάθηκε σε όλες τις τράπεζες για το θέμα της επιδότησης επιτοκίου και αναμένει τις θέσεις τους.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, πριν την ψηφοφορία η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά παρατήρησε ότι ο Φορέας και ο Προϋπολογισμός του είναι σημαντικός για τον προσφυγικό κόσμος καθώς διαχειρίζεται τα ψίχουλα που έμειναν για τους εκτοπισθέντες.

Συνεχίζοντας η κ. Κουκουμά είπε πως πέρα από τα φοιτητικά δάνεια, τα άλλα σχέδια του Φορέα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να διαμορφωθούν νέα σχέδια.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα ότι η Επιτροπή Προσφύγων αναμένει την εφαρμογή της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιδότηση της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών.

Είπε ακόμα πως αναμένουμε την τροποποίηση της επιδότησης επιτοκίου.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου αφού παρατήρησε πως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το έργο του Φορέα και το γεγονός ότι προέβη άμεσα σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

Σχολιάζοντας την αναφορά Κουκουμά για ΄ψίχουλα`, είπε ότι τα υφιστάμενα σχέδια του Φορέα παρά την οικονομική κρίση διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν στο μέτρο του δυνατού από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

«Αν θέλουμε να αρθούν οι αδικίες σε βάρος των εκτοπισθέντων θα πρέπει να συμβάλουμε στην εφαρμογή της επιδότησης της απώλειας χρήσης», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε πως το επίδομα για απώλεια χρήσης θα μειώσει τις μεγάλες αδικίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι για 45 χρόνια αγωνιζόμαστε να διασφαλίσουμε το στεγαστικό δικαίωμα των εκτοπισθέντων. Πρόσθεσε πως δεν είχε μερίδιο στην ανάπτυξη η μερίδα του προσφυγικού κόσμου και ανέφερε ότι πολύ ορθά δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία ότι θα υπάρξει προσπάθεια για ίση κατανομή βαρών. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, για να αποκαταστήσουμε το άδικο πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα διαθέσουμε πόρους», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος διερωτήθηκε πως αισθάνονται να νεαρά ζευγάρια προσφύγων που πληρώνουν 800 ευρώ ενοίκιο για διαμέρισμα στη Λεμεσό. Πρόσθεσε ότι αυτοί που διαμένουν στους συνοικισμούς ζουν σε τρώγλες. Αυτές είναι οι συνθήκες που ζουν οι άνθρωποι που σήκωσαν το βάρος της εισβολής, συνέχισε και ανέφερε περαιτέρω ότι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να χωρίζουν ή να μην κάνουν παιδιά επειδή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι ο προσφυγικός κόσμος πλήρωσε το τίμημα της κρίσης στο πολλαπλάσιο σε σχέση με τους μη πρόσφυγες.

Είπε ότι οι κυβερνήσεις ενώ για τους πολιτικούς πρόσφυγες υιοθέτησαν πολιτικές, κέντρα υποδοχής και επιδόματα, για τις 200.000 εκτοπισθέντες τηρούν σιγή ισχύος

Ο κ. Κουλίας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως τώρα που πάνε καλά τα οικονομικά του κράτους, εξετάσει τί μπορεί να κάνει για το 1/3 του πληθυσμού του λαού του.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς διερωτήθηκε ποιοι αδικούν τους πρόσφυγες και κατά πόσο αυτοί είναι εξωγήινοι. Αφού συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να δικαιωθούν γιατί δεν τους δικαιώνουμε, συνέχισε να διερωτάται.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παρατήρησε πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων από τον Φορέα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται με συνοπτικές διαδικασίες, επειδή η μετά από αργοπορία έγκριση τους δεν έχει αξία.

Περαιτέρω επανέλαβε την εισήγηση της ΕΔΕΚ όπως στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην ελεύθερη Κύπρο επιβληθεί μικρή εισφορά για να δημιουργηθεί απόθεμα για το επίδομα στην απώλεια χρήσης για τις κατεχόμενες περιουσίες. Υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΔΕΚ δεν ψήφισε τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, επειδή η θέση της ήταν να δαπανηθούν αυτά τα κονδύλια στοχευμένα προς αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Είπε ακόμα πως για να επέλθει ισότιμη κατανομή βαρών θα πρέπει να μετακινηθούν εισοδήματα από αυτούς που επωφελήθηκαν προς αυτούς που απώλεσαν.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η κρίση συνέτεινε ώστε να έχουν οι πρόσφυγες περισσότερες ανάγκες και απαιτήσεις. Πρόσθεσε πως αναμένει ότι η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις διαπιστώσεις του Προέδρου του Φορέα. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων δεν παρέστη στη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Προσφύγων και δεν εξέφρασε απόψεις, είπε πως θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο θα πρέπει πλέον τα μέλη της Ενωσης να είναι αιρετά και εκλέγονται από τους πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ο Φορέας λειτουργεί στο μέτρο του δυνατού. Παρατήρησε πως η πολιτεία δεν κατάφερε να μεταφέρει ισότιμα τα βάρη της τουρκικής εισβολής και παρέθεσε πρόσφατο περιστατικό σε οικισμό, που πρόσφυγας πέθανε επειδή δεν μπορούσαν να τον κατεβάσουν από την πολυκατοικία που διέμενε.

Οι πρόσφυγες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας που διαμένουν σε υποστατικά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ποιότητας ζωής που τους αναλογεί, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα