Ψήφισμα Αλληλεγγύης ΕΔΟΝ για κυπριακό λαό

Ψήφισμα Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό υπέγραψαν οι οργανώσεις νεολαίας που συμμετείχαν στο 18ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων καταδικάζεται η αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας η οποία διαιωνίζει το κυπριακό πρόβλημα και εδραιώνει τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους.

ΕΔΟΝ

Οι οργανώσεις νεολαίας που συμμετείχαν στο 18ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, στη Λευκωσία, υπέγραψαν αυτό το ψήφισμα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου

και σημείωσαν τα εξής:

Επαναφέρουμε στη μνήμη ότι το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με στόχο να μοιράσουν την Κύπρο και να επιβάλουν ένωση του ενός μέρους με την Ελλάδα και του άλλου με την Τουρκία, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Επαναφέρουμε στη μνήμη ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εξωτερικών παρεμβάσεων, καθώς επίσης και κατάφορη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν και παραμένει αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Το κυπριακό πρόβλημα έχει επίσης και την εσωτερική πτυχή, της αποκατάστασης των σχέσεων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής.

Αναγνωρίζουμε ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού για απελευθέρωση και επανένωση πραγματοποιείται σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Ένα περιβάλλον το οποίο οδηγεί στην επικράτηση του νόμου του δυνατού, εις βάρος του διεθνούς δικαίου και οδηγεί στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού.

Επαναλαμβάνουμε ότι το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί στην ουσία του διεθνές πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής, με καταπάτηση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου και της χάρτας του ΟΗΕ.

Λαμβάνουμε υπόψη την αδιαλλαξία της Άγκυρας και την άρνηση να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα που να στηρίζουν τη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό αποκαλύφτηκε, επίσης, με την έκδοση της NAVTEX τον προηγούμενο χρόνο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για δέσμευση περιοχών της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για διεξαγωγή ερευνών και ασκήσεων στη διάρκεια περιόδου κατά την οποία διεξάγονταν διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αναβολή.

Υπογραμμίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες για συνολική λύση, οι οποίες διεξάγονται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανένωση της Κύπρου και την επαναφορά της ειρήνης στο νησί. Παράλληλα, υπογραμμίζουμε ότι η εποικοδομητική αξιοποίηση των συγκλίσεων ανάμεσα σε Χριστόφια και Ταλάτ μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία για λύση, στα συμφωνημένα πλαίσια Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και σε συνάφεια με το διεθνές δίκαιο.

Οι οργανώσεις νεολαίας που υπογράφουν την παρούσα δήλωση:

Καταδικάζουν την αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας η οποία διαιωνίζει το κυπριακό πρόβλημα και εδραιώνει τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους.

Δηλώνουν ότι η ανοχή που παρουσιάζεται από τη διεθνή κοινότητα για τη συνεχιζόμενη παρανομία που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο, είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί αμέσως.

Απαιτούν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο πλαίσιο μιας Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Απαιτούν διαρκή ειρήνη που θα επιτρέψει πράγματι την επανένωση, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Ζητούν την άμεση εξακρίβωση της τύχης των υπόλοιπων άνω των 1500 αγνοούμενων της κυπριακής τραγωδίας.

Υπογραμμίζουν ότι οι μονομερείς ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης και οι προκλητικές δηλώσεις αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και επηρεάζουν αρνητικά τις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, να τερματίσει τις εδαφικές διχαστικές πολιτικές της και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις στους κύκλους της Ε.Ε. που εκφράζουν την ετοιμότητα της να αποδεχτεί με υπερβολικό τρόπο τα αιτήματα της Τουρκίας υπό το φως της μεταναστευτικής κρίσης, παρά την απροθυμία της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει τις σχετικές υποχρεώσεις.

Καταγγέλλουν την πιθανότητα μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που θα περιλαμβάνει μια διάταξη που να καθιστά το ΝΑΤΟ ως εγγυήτρια δύναμη και αντιτάσσονται σε κάθε προσπάθεια της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ή τα παρακλάδια του, όπως είναι ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξη τους στον αγώνα του κυπριακού λαού και της νεολαίας του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας τους.

Οι ακόλουθες οργανώσεις υπέγραψαν το παρόν ψήφισμα:

Κομμουνιστική Νεολαία ΕλλάδαςΚομμουνιστική Νεολαία ΠορτογαλίαςΚομμουνιστική Νεολαία, ΤουρκίαΈνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας ΙσπανίαςΚομμουνιστική Νεολαία ΑυστρίαςΝεολαία COMAC ΒελγίουΚομμουνιστική Νεολαία ΒενεζουέλαςΔημοκρατική Ένωση Νεολαίας ΛιβάνουΔημοκρατική Ένωση Νεολαίας ΙορδανίαςΣυριακή Κομμουνιστική Νεολαία - Νεολαία Χαλίντ ΜπαγκντάςΠαλαιστινιακή Δημοκρατική Οργάνωση ΝεολαίαςΟμοσπονδία Νεολαίας ΝΕΠΑΛΣοσιαλιστική Ένωση Νεολαίας Σρι Λάνκα
Keywords
Τυχαία Θέματα