Ψήφισμα Δήμου Μόρφου για Κυπριακό με παραλήπτη τον Κάμερον

Ψήφισμα με παραλήπτη τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον επέδωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ αντιπροσωπεία του δήμου Μόρφου στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Λονδίνο.

Το ψήφισμα, με υπογραφή του Δημάρχου Μόρφου Χαράλαμπου Πίττα και του Δημοτικού Συμβουλίου, απαριθμεί αρχικά τις συνέπειες της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνει στη συνέχεια ότι «ακόμη και σε καθαρά ανθρωπιστικά ζητήματα, η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται και να είναι προκλητική».

»Η

τουρκική πλευρά παρακωλύει ακόμα τη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ενώ οι λίγοι ηλικιωμένοι Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κατεχόμενη περιοχή υποφέρουν καθημερινά από απειλές και παρενοχλήσεις και υφίστανται διακρίσεις, βάσει της εθνότητας τους», αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα αντιπαραβάλλει την πλήρη προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. «Δυστυχώς, η Τουρκία, έχει μέχρι στιγμής, αρνηθεί να δείξει πνεύμα καλής θέλησης ή συμβιβασμού, ακόμη και στα πιο απλά θέματα, προσπαθώντας να εδραιώσει τη διαίρεση και το διαχωρισμό», παρατηρεί το ψήφισμα του Δήμου Μόρφου.

Γίνεται επίσης αναφορά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, με τη σημείωση ότι το κλειδί για μια διευθέτηση βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου ο Δήμος Μόρφου καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί προς μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. «Ο κυπριακός λαός αναμένει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Βρετανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται», αναφέρει το ψήφισμα και προσθέτει:

«Μια βιώσιμη και λειτουργική λύση θα πρέπει να εγγυάται: την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου».

Το κείμενο καταλήγει με την επισήμανση ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συμφιλίωσης, ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου είχε επαφή με διάφορους ομογενειακούς παράγοντες, ενώ παρέστη και σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο αδελφοποιημένος Δήμος Barnet του βορείου Λονδίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα