Ψευδοκράτος: Πωλήθηκαν 32.400 κατοικίες σε αλλοδαπούς μέσω κτηματομεσιτών

Κάτω από τον τίτλο «Επισήμως το 0,77% οι πωλήσεις σε αλλοδαπούς», η διαδικτυακή Star Kıbrıs (27.11.23, starkibris.net) γράφει ότι συζήτηση προκάλεσε «νομοσχέδιο»που ετοιμάστηκε για να σταλεί στη λεγόμενη βουλή την ώρα που εμφανίζεται ως ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα στα κατεχόμενα η πώληση ακίνητων περιουσιών σε αλλοδαπούς, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναφέρεται στη σημερινή επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου, από το ΓΤΠ. 

Σύμφωνα

με «επίσημα» στοιχεία του λεγόμενου πρωθυπουργικού γραφείου, ανήλθαν στις 32,400 οι κατοικίες που πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς μέχρι το 2023 μέσω κτηματομεσιτών στα κατεχόμενα. Προσθέτει και τα εξής το δημοσίευμα:

«Αν εξισώσουμε πέντε κατοικίες με έναστρέμμα για να βρούμε την πώληση γης, αντιστοιχεί σε 6,480 στρέμματα η συνολική πώληση γης. Αφού το σύνολο της γης στην ΤΔΒΚ είναι 2 εκατομμύρια 400 χιλιάδες στρέμματα, το ποσοστό της γης που πουλήθηκε σε αλλοδαπούς ισούται με 0,77%.Δηλαδή δεν είναι καν 1%. Λέγεται ότι σήμερα αυτός ο αριθμός στην Τουρκία ανήλθεστο 25-30% στην περιοχή της Αττάλειας.

Όμως, το πρόβλημα αρχίζει στο εξήςσημείο. Αποτελεί τη μαύρη τρύπα του συστήματος η αγορά εκατοντάδων σπιτιών και γης μέσω εταιρειών που ίδρυσαν αλλοδαποί υπήκοοι που έγιναν πολίτες με ύποπτο τρόπο. Παράλληλα με αυτό, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο και τα ακίνητα πουαγοράζονται μέσω δικηγόρων και εταιριών με αλλοδαπούς συνέταιρους. Διότι δενδηλώνεται η ποσότητά τους. Όμως, πληκτρολογώντας μια φορά μπορεί να μάθει κανείς την ποσότητα αυτών των οικοπέδων από τα κρατικά κτηματολογικά αρχεία και τις εν λόγω εταιρείες με το όνομά τους. Όμως, αυτοί οι αριθμοί, για κάποιολόγο, δεν ανακοινώνονται.

Καθαρά γι’ αυτό τον λόγο τιμωρούνται όσοι έρθουν ως άτομα για να αγοράσουν κατοικία στην «ΤΔΒΚ». Είναι ξεκάθαρη η εισήγηση της ένωσης κτηματομεσιτών: Πρέπει να είναι 100% ντόπια οποιαδήποτε εταιρεία γιανα αγοράσει ακίνητη περιουσία στην «ΤΔΒΚ». Αν έχει αποκρύψει την ταυτότητά της με οποιονδήποτε τρόπο και έχει αγοράσει περιουσία, αυτές οι περιουσίες πρέπει να επιστρέφονται στο κράτος, θεωρώντας τις άκυρες. Τρίτον, αν ο αλλοδαπός που αγοράζει περιουσία δεν φέρει από την χώρα του πιστοποιητικό καθαρού μητρώου, πρέπεινα παίρνει πίσω τα χρήματά του και να ακυρώνεται το συμβόλαιό του».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα