Ψεύτικα διπλώματα για 30-40 χιλιάδες από λεγόμενο πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα

H  Özgür Gazete (09.02.24 ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι αποκαλύφθηκε σκάνδαλο πώλησης διπλωμάτων για 30-40 χιλιάδες δολάρια από λεγόμενο πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα με φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν και η Αίγυπτος, αναφέρει το ΓΤΠ.

Όπως γράφει η εφημερίδα, «συνελήφθησαν» «ο γενικός γραμματέας του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας Κύπρου (KSBU)», Σερντάρ Γκιουντούζ (Serdal Gündüz) και ο «προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς

Γραφείου» Amir Shakira κατά την αναχώρησή τους από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ενώ κλήθηκε να καταθέσει ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της σχολής», πρώην λεγόμενος υπουργός παιδείας Κεμάλ Ντουρούστ (Kemal Dürüst) που προέρχεται από τις τάξεις του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Özgür Gazete, ο Τούρκος επενδυτής Λεβεντ Ουϊσάλ (Levent Uysal), ιδιοκτήτης της σχολής (ιδιοκτήτης και του Πανεπιστημίου Nişantaşı στην Κωνσταντινούπολη), ο οποίος άκουσε τις καταγγελίες για διαφθορά εναντίον Serdal Gündüz, μετέβηκε στα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα και συγκέντρωσε όλο το προσωπικό του λεγόμενου  πανεπιστημίου σε μια συνάντηση κατά την οποία προέβη σε προειδοποιήσεις.

Μετά την αποχώρηση του, η λεγόμενη αστυνομία ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας έρευνα στη σχολή και οι έρευνες οδήγησαν στις συλλήψεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα,  ο Gündüz και ο Shakira έφερναν φοιτητές στο «KSBU» από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν και η Αίγυπτος. Το δίδυμο, το οποίο ταξίδευε συχνά σε αυτές τις χώρες συγκέντρωσε μέχρι  και  30 εκατομμύρια δολάρια από τις συναλλαγές αυτές.

Ψεύτικο δίπλωμα για 30-40 χιλιάδες δολάρια!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δόθηκαν «πλαστά διπλώματα» σε Τούρκους φοιτητές που σπούδαζαν σε άλλες χώρες χωρίς ισοτιμία με αντάλλαγμα 30-40 χιλιάδες δολάρια, σαν να είχαν σπουδάσει και αποφοιτήσει από το τελευταίο έτος στο «KSBU».

Στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων αναφέρεται επίσης ότι ο συλληφθείς γενικός γραμματέας Serdal Gündüz, ο οποίος ήρθε στο νησί πριν από 8-9 χρόνια, απέκτησε ακριβά ακίνητα και ζούσε μια ζωή μέσα στη χλιδή.

Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος από τα λεγόμενα πανεπιστήμια

Η Halkın Sesi  (12.02.24)  αναφέρεται στο σκάνδαλο που προέκυψε μετά τις έρευνες και τις συλλήψεις που διενεργήθηκαν στο «Πανεπιστήμιο Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου» και κατηγορεί τους «οργανισμούς  YÖDAK  (λεγόμενο συμβούλιο σχεδιασμού, εποπτείας, διαπίστευσης και συντονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης στα κατεχόμενα) και ΥÖK (Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας)» για μη επαρκή έλεγχο, αναφέρει επίσης το ΓΤΠ. 

«Μετά την αποκάλυψη ότι ο Çelebi Ilık, ο οποίος εργαζόταν ως λογιστής εταιρειών, έλαβε πλαστό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου, η ανάγκη ελέγχου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και η πρόληψη της διαφθοράς είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη. Πριν από δύο χρόνια, αξιολογήθηκαν καταγγελίες για τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Aysın Sınal. Διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα διπλώματα που κατείχε ο κοσμήτορας προέρχονταν από μη αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και οι διευθύνσεις επικοινωνίας των πανεπιστημίων δεν μπορούσαν να προσεγγιστούν», σημειώνει η εφημερίδα.

«Αυτά τα σκάνδαλα φέρνουν στο νου το ερώτημα πώς το YÖDAK και το YÖK έχουν εποπτεύσει αυτά τα πανεπιστήμια μέχρι σήμερα. Η σιωπή του Υπουργείου Παιδείας και της YÖDAK δημιουργεί υποψίες για το σκάνδαλο. Σε αυτό το σκάνδαλο, […]  θα πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους και να δείξουν τη μεγάλη εικόνα στον λαό της ΤΔΒΚ. Διαφορετικά, είναι γνωστό ότι το σκάνδαλο αυτό θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς ότι τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούνται  ως νέος τρόπος για ξέπλυμα χρήματος. Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων σκανδάλων, οι αρχές θα πρέπει να κλείσουν αυτά τα πανεπιστήμια που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για άλλα πανεπιστήμια και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.

Ιδρύουν πανεπιστήμια στη (λεγόμενη) τδβκ όσοι βλέπουν τη (λεγόμενη) τδβκ, όπου υπάρχουν σχεδόν 30 πανεπιστήμια, ως πύλη ενοικίου για την ίδρυση πανεπιστημίων, των οποίων κύριο μέλημα δεν είναι η ποιοτική εκπαίδευση, αλλά η απόκτηση ενοικίου, όσοι θέλουν να ξεπλύνουν τα χρήματα που έχουν στα χέρια τους. Σε αυτά τα πανεπιστήμια σχεδόν γίνεται εμπορία ανθρώπων. Ενώ δεν έχει σημασία ποιος θα ιδρύσει πανεπιστήμιο στη χώρα για ποιο σκοπό, είναι αναπόφευκτο ότι η χώρα θα μετατραπεί […] σε πανεπιστημιακό σκουπιδότοπο εξαιτίας αυτών που αγαπούν να ανοίγουν ‘εργασιακό χώρο’ με το πρόσχημα του πανεπιστημίου για να ξεπλύνουν χρήματα στην ΤΔΒΚ», γράφει η εφημερίδα.
Μαβίς: «Τα πανεπιστήμια διακρίνονται για την εμπορία ανθρώπων»

Η Genç Tv (11.02.24, kibrisgenctv.com) μεταδίδει δηλώσεις του Μπουράκ Μαβίς (Βurak Maviş), γενικού γραμματέα «συντεχνίας Τουρκοκύπριων δασκάλων», ο οποίος επεσήμανε ότι «η ανώτατη εκπαίδευση στα κατεχόμενα είναι γνωστή για την εμπορία ανθρώπων, τη λογοκλοπή και τη διαφθορά πλαστών διπλωμάτων και όχι για την εκπαίδευση και την επιστήμη».

Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, ο Μαβίς υποστήριξε ότι «συνεχίζει να βιώνει τη μία κρίση μετά την άλλη η μη εποπτευόμενη τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει δοθεί στα χέρια των αφεντικών που έχουν την ιδέα "περισσότεροι φοιτητές, περισσότερα πανεπιστήμια, λιγότεροι μισθοί, λιγότερο προσωπικό" με την αντίληψη του μαζικού τουρισμού».

Ο Μαβίς επέκρινε επίσης το λεγόμενο συμβούλιο σχεδιασμού, εποπτείας, διαπίστευσης και συντονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης (YÖDAK), το όργανο που εποπτεύει τα «πανεπιστήμια», και διερωτήθηκε:

«Σε αυτό το σύστημα όπου ακόμη και τα μέλη του YÖDAK, του οργάνου που θα εποπτεύει τα πανεπιστήμια, έχουν υποθέσεις για τα δικά τους διπλώματα στο δικαστήριο, πώς θα μπορέσουν να διαπιστώσουν ποιο πανεπιστήμιο εμπλέκεται στην εμπορία ανθρώπων, ποιο αντιγράφει και πουλάει διπλώματα με πλαστά έγγραφα και ποιο κλέβει την εργασία και τις συντάξεις των ακαδημαϊκών;»

Στη δήλωσή του, ο Maviş υποστήριξε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη λύση του Κυπριακού και στον στόχο της εγκαθίδρυσης απευθείας σχέσεων με την ΕΕ, αναφέροντας ότι:

«Πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και τη λύση απέναντι στις ελληνοκυπριακές πολιτικές ελίτ που σφετερίζονται τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας είμαστε ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι, και τα χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης όποτε θέλουν. Είναι απαραίτητο οι Τουρκοκύπριοι να επιμείνουν στη λύση και στο στόχο της δημιουργίας άμεσων σχέσεων με την ΕΕ, ώστε να μειωθεί η πίεση και από τις δύο πλευρές και να συμμετάσχουν στο διεθνές δίκαιο».

Ο Μαβίς ανέφερε ότι το μόνο εργαλείο που μπορεί να αποτελέσει βάλσαμο για τα προβλήματα που βιώνει η «χώρα» είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από μια δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδιακή στέγη και κατέληξε λέγοντας:

«Η κ. Μaría Ángela Holguín Cuellar ανέλαβε μια σημαντική αποστολή. Σε αυτή την περίοδο που η κ. Cuellar ανέλαβε μια σημαντική αποστολή, αυτή η κοινότητα, η οποία έχει αγωνιστεί για την ύπαρξή της, αξίζει μια ομάδα που ξυπνάει από τα όνειρα περί ισότητας/κυριαρχίας και επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Διαβάστε επίσης: Τ/κ ΜΜΕ:Η διοίκηση Χριστοδουλίδη δεν μπορούσε να αφήσει στο κελί τον Κιουρσιάτ

Keywords
Τυχαία Θέματα