Τ/κ ΜΜΕ:Η διοίκηση Χριστοδουλίδη δεν μπορούσε να αφήσει στο κελί τον Κιουρσιάτ

Το σύνολο του Τουρκοκυπριακού Τύπου το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, δημοσιεύει την είδηση για την υπό όρους απελευθέρωση του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ (Akan Kürşat), ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών, αναφέρει το ΓΤΠ.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Kıbrıs, Χασάν Χαστουρέρ (Hasan hastürer) (10.02.24 kibrisgazetesi.com) σχολιάζει την απελευθέρωση του Κιουρσάτ ως «τη σύγχυση που βιώνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, μόλις στην αρχή της υπόθεσης του Ακάν Κιουρσάτ» και αναφέρεται σε προηγούμενο άρθρο του που είχε χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη υπόθεση ως

«καυτή πατάτα» την οποία δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Γράφει χαρακτηριστικά:

«Έχουμε τον ίδιο ποινικό κώδικα. Προβλέπει φυλάκιση 6 μηνών. Η ελληνική πλευρά άλλαξε το νόμο το 2006 και επέβαλε φυλάκιση 2 ετών. Διότι για να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η ποινή απαιτεί τουλάχιστον 1 χρόνο φυλάκιση. Άνοιξαν την πόρτα σε αυτό αλλάζοντας την ποινή αυτού του νόμου για την ιδιοκτησία. Ο Ακάν Κιουρσάτ συμφώνησε να έρθει στην Κύπρο προκειμένου να βρεθεί μια εκ θεμελίων λύση στη διαδικασία ή στο πρόβλημα. Η Γενική Εισαγγελία του νότου, σε συνεργασία με την πολιτική βούληση, διασφάλισε ότι ο Ακάν Κιουρσάτ ενημερώθηκε την πρώτη μέρα γραπτώς στα αγγλικά ότι αν συμφωνούσε να εκδοθεί στην Κύπρο, θα αφηνόταν ελεύθερος με εγγύηση κατά την πρώτη ακρόαση. Και έτσι έγινε. Η διοίκηση Χριστοδουλίδη δεν μπορούσε να κρατήσει τον Ακάν κιουρσιάτ υπό κράτηση. Τα χέρια τους κάηκαν από νωρίς...»

Η Avrupa (10.02.24) στο παραπολιτικό της σχόλιο «Ο Ήρωας της Ημέρας», προσδίδει αυτό τον τίτλο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στα δικαστήριά της, για τη διαφορετική συμπεριφορά που επιδεικνύουν κατά την εκδίκαση ποινικών αποφάσεων.

Συγκρίνει την περίπτωση του Ακάν Κιουρσάτ, ο οποίος απελευθερώθηκε υπό όρους, σε αντίθεση με την υπόθεση του Αλί Σαβάς Αλτάν, ο οποίος εκδικάστηκε υπό κράτηση ενώ στη συνέχεια αθωώθηκε από τα δικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος.

Επιπλέον, ο Χασάν Ερτσακιτζά, σε άρθρο του στην εφημερίδα Diyalog (12.02.24 diyaloggazetesi.com) υποστηρίζει ότι «οι ελληνοκυπριακές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το θέμα αυτό χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί πανικός στους Τουρκοκύπριους» και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν πολλοί δικηγόροι όπως ο Ακάν Κιουρσάτ στην ΤΔΒΚ... Υποθέτω ότι αναρωτιούνται ‘μπορούμε να συλληφθούμε και εμείς εξαιτίας των συμβολαίων που έχουμε κάνει;’... Πολλοί εργολάβοι στην ΤΔΒΚ χτίζουν και πωλούν σπίτια... Μπορούν να συλληφθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά εξαιτίας των σπιτιών που πωλούν;»

Ο Έρτσιακιτζια σχολιάζει το γεγονός ότι οι λεγόμενες αρχές του κατοχικού καθεστώτος, πέρα από μια αρχική δήλωση ότι παρακολουθούν το θέμα, δεν έχουν κάνει κάποια ενέργεια για να καθησυχάσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και ότι περιμένουν να καταλάβουν τι συμβαίνει και να αποφασίσουν πως θα το παρουσιάσουν.

Διαβάστε επίσης: Τ/κ ΜΜΕ: Στα κατεχόμενα ο Κιουρσάτ - Θα δώσει συνέντευξη τις επόμενες μέρες

Keywords
Τυχαία Θέματα