ΠΣΕ: Αίσθημα βαθιάς ανησυχίας για κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) παρακολουθεί με αισθήματα βαθιάς ανησυχίας την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της αιματοχυσίας στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, όπου μέχρι στιγμής μετρούν απώλειες εκατοντάδων αμάχων και στις δύο πλευρές. Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις τους διεθνούς δικαίου, είναι καταδικαστέες και οδηγούν σε μεγαλύτερο αδιέξοδο για την ειρήνευση στην περιοχή με τον κίνδυνο να μετατραπεί

η σύγκρουση σε περιφερειακή.

Οι καταδικαστέες δολοφονικές επιθέσεις από την Χαμάς σε αμάχους εξαπολύθηκαν ως αντίποινα του χάους που προκάλεσαν οι έποικοι με τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη τις προηγούμενες μέρες με πογκρόμ και βεβηλώσεις σε ιερούς τόπους. Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κλιμακώνονται επί δεκαετίες με τη συνεχή κατοχή από το 1968 και του εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών, με την καθημερινή βία, με τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, με τα διαχωριστικά τείχη τον καθημερινό εξευτελισμό. Η απόγνωση και η αδικία που βιώνουν για δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι ένεκα της ισραηλινής κατοχής θα κλιμακώνει τον κύκλο εχθροπραξιών με στρατιωτικά μέσα.

Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες με στόχο την προσήλωση στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Οι λαοί της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αξίζουν καλύτερες μέρες, σε ένα καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Είναι αδήριτη ανάγκη η ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη. Η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους θα αποτελέσει και την αρχή για σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ως ΠΣΕ εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ και ταυτόχρονα καλούμε τους λαούς της περιοχής να απευθύνουν κάλεσμα ειρήνης για τερματισμό του πολέμου και επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα