Προβληματίζει η σιωπή Ισραήλ για EastMed - Τρίτη εκδίωξη Nautical Geo

Σκεπτικισμό προκαλεί η τηλεφωνική συνομιλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του, στον απόηχο της αμερικανικής απόσυρσης ενδιαφέροντος στον EastMed και το συνεπακόλουθο τουρκικό ενδιαφέρον για όδευση του αγωγού μέσω Τουρκίας.

Σε δισεπίλυτη εξίσωση αναδεικνύεται η γεωπολιτική διάσταση του αγωγού EastMed, με το τουρκικό φλερτ προς το Ισραήλ να εντείνεται, την ώρα που η Τουρκία εμμένει στις επί του εδάφους

εκνομίες, διώχνοντας για Τρίτη φορά το ερευνητικό «nautical geo» από την Κυπριακή ΑΟΖ

Ενώ η Ισραηλινή σιωπή για την απόσυρση της αμερικανικής και γαλλικής συναίνεσης στον αγωγό προβληματίζει, το Ισραηλινό Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε τηλεφωνική συνομιλία του Τούρκου ΥΠΕΞ, με τον ισραηλινό ομόλογό του. Αφορμή στάθηκαν οι ευχές του Τσαβούσογλου για ανάρρωση του Λαπίντ, καθώς διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

Ισραηλινός και Τουρκικός Τύπος

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Τύπο", οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι αυτό εκλαμβάνεται ως προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων. 

Ο τουρκικός τύπος πανηγυρίζει και επικαλούμενος τουρκικές διπλωματικές πηγές προσθέτει πως ο Ερντογάν κάλεσε ήδη τον Ισραλινό ομόλογό του Χέτζογκ στην Τουρκία, με τον δεύτερο να μην αρνείται την πρόσκληση. 

Δρομολογεί συναντήσεις η Λευκωσία

Την ίδια στιγμή, ο Ιωάννης Κασουλίδης είδε σήμερα τον Ισραηλινό Πρέσβη στη Λευκωσία,

Με επίκεντρο την ενεργειακή και γεωπολιτική στρατηγική, αλλά και το Κυπριακό, κλείδωσαν οι εξής συναντήσεις:

- Με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, στις 24 Ιανουαρίου. 

- Επίσκεψη στις ΗΠΑ την 1η Φεβρουαρίου, για συναντήσεις με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο για θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας, Άμος Χόκσταϊν.

- Αναμένεται οριστικοποίηση κι' άλλων επαφών με αξιωματούχους και Γερουσιαστές.

Τρίτη εκδίωξη του «Nautical Geo»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, γύρω στις 11 χθες το πρωί, και ενώ το ερευνητικό nautical geo έκανε την 3η προσπάθεια για προσέγγιση του σημείου ερευνών, δέχθηκε παρενόχληση σε περιοχή μεταξύ του οικοπέδου 4 και 5. 

Μέσω ασυρμάτου, τουρκικό πολεμικό πλοίο απείλησε το πλήρωμα ότι εάν δεν εγκατέλειπε την περιοχή θα δεχόταν εμβολισμό, καθώς – σύμφωνα με τους παράνομους ισχυρισμούς του - βρίσκεται σε σημείο τουρκικής κυριαρχίας.

Το nautical geo – οι έρευνες του οποίου για τον EastMed εξουσιοδοτήθηκαν και από την Ε.Ε. - επέστρεψε ήδη στην Λάρνακα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα