Προβληματισμός στις τράπεζες μετά την απόφαση Ανωτάτου για εκποιήσεις

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τράπεζες με συσκέψεις επί συσκέψεων μετά την απόφαση σταθμό- του Ανώτατου Δικαστηρίου, μήπως δημιουργηθεί προηγούμενο που μπορεί να στηριχθεί ο καθένας στο μέλλον.

Για παράδειγμα, πλέον δίνεται το δικαίωμα στην Βουλή, υπό προϋποθέσεις, να επεμβαίνει στην διαδικασία των εκποιήσεων.  

Καταρχάς, παρατείνεται ο χρόνος των εκποιήσεων, αφού δημιουργούνται πρόσθετα εμπόδια. Δηλαδή, θα έχει αντίκτυπο

στις τιμές πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η μείωση των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι όσο περισσότερο χρόνο θέλεις για να πωλήσεις κάτι για να πάρεις την αξία του, τόσο μεγαλώνει το ρίσκο και τόσο μεγαλώνει η περίοδος να αποκομίσεις το κέρδος.  

Πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ρευστοποίησης από πλευράς τραπεζών. Κάτι που έχει συνεπακόλουθο στις προβλέψεις που λαμβάνει η τράπεζα, στα κεφάλαια που πιθανόν να χρειάζεται και στις αξιολογήσεις από τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

Αυτό το είδαμε να συμβαίνει τον περασμένο Ιούλιο από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, όταν ψηφίστηκε ο νόμος και εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την παρεμπόδιση των τραπεζών να μειώσουν μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικούς Κύκλους, οι τράπεζες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα με πέρσι, τα οποία υιοθετούσε και η Κεντρική Τράπεζα.

Υποστηρίζουν ότι το ζήτημα, πλέον, είναι πολιτικό, η μπάλα πέφτει στο γήπεδο των κομμάτων για το πώς θα διαχειριστεί η Βουλή το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος όταν υπάρχει παρέμβαση στη διαδικασία εκποιήσεων, με νομοθετική ρύθμιση. Από την στιγμή που ο χρόνος αυξάνεται, αντί να μειώνεται, που αυτός είναι ο στόχος, τότε η Εποπτική Αρχή θα ζητεί από τις τράπεζες περισσότερες προβλέψεις, για κινδύνους που πιθανόν να επηρεάσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους. 

Όλα αυτά, μπορούν να επηρεάσουν και τις αξιολογήσεις τόσο των τραπεζών, όσο και της οικονομίας.

Η συγκεκριμένη θέση εκφράστηκε από τις τράπεζες πέρσι με την σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας, ως εποπτική αρχή και όχι ως επιχείρηση που επηρεάζεται όπως είναι οι τράπεζες.  

Σε επικοινωνία που είχε το ΣΙΓΜΑ με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, αναφέρθηκε ότι πρέπει να μελετηθεί από τους νομικούς η απόφαση, και σίγουρα θα παίξουν ρόλο τα νέα δεδομένα που έχουν μπροστά τους, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Επισημαίνουν την αναγκαιότητα για συλλογικότητα, μία κατάκτηση που έχουμε όλοι μετά από την κρίση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως «είναι γνωστό, ότι η Κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και γενικά όλων των δικαστηρίων μας. Η απόφαση λοιπόν του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στο συγκεκριμένο θέμα είναι απόλυτα σεβαστή».

Keywords
Τυχαία Θέματα