Προβληματισμός επιστημονικού κόσμου για Χαρουπόμυλους Πάφου

Αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί καθώς και ο ICOMOS Κύπρου στήριξαν, το τελευταίο διήμερο, τη θέση όπως οι Χαρουπόμυλοι Πάφου, τύχουν της αρμόζουσας προστασίας αλλά και σεβασμού ως πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, στους σχεδιασμούς που θα γίνουν για τη χρήση του ιστορικού κτηρίου για εγκατάσταση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.

Οι ανακοινώσεις των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου(ΣΠΟΛΜΗΚ) και του ICOMOS Κύπρου,

ο οποίος είναι το κυπριακό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής Μνημείων και Χώρων, ακολούθησαν ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ Πάφου, του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύρου (ΕΤΕΚ) καθώς και της επαρχιακής επιτροπής Πάφου των Οικολόγων οι οποίοι, παρόλο που χαιρετίζουν το γεγονός ότι με την αλλαγή χρήσης του κτηρίου ως Πανεπιστήμιο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και θα επιφέρει σημαντική κοινωνική θετική αλληλεπίδραση, εντούτοις εκφράζουν δημόσια την έντονη ανησυχία τους βασισμένοι στην υποβληθείσα αρχιτεκτονική πρόταση αλλαγής χρήσης αυτού από τους επενδυτές.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου θέτει προβληματισμούς ως προς τη φύση και την κλίμακα των επεμβάσεων και αφαιρέσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα στο κτήριο, οι οποίες όπως προκύπτουν, αλλοιώνουν τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Το κτήριο παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον και η προστασία και ένταξη του στον κατάλογο διατηρητέων, κρίνεται επιβεβλημένη. Με γνώμονα την διασφάλιση της ιστορικής φυσιογνωμίας του κτηρίου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ενώνει τη φωνή του με το ΕΤΕΚ και τις υπόλοιπες επιστημονικές οργανώσεις και καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών και Δήμο Πάφου να προβούν άμεσα στις δέουσες ενέργειες κήρυξης του κτηρίου Χαρουπόμυλοι ως διατηρητέο. 

Εξάλλου, ο ΣΠΟΛΜΗΚ τονίζει ότι η προστασία του ιστορικού χαρακτήρα των κτηρίων των Χαρουπόμυλων θα πρέπει να είναι δεδομένη και καλεί την Πολιτεία και τους Αρμόδιους Φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της νομοθεσίας και της χρηστής διοίκησης ώστε μέσα από την αναδόμηση και την ανάπτυξη της περιοχής να δημιουργηθεί ένα ασφαλές σημείο αναφοράς, με σεβασμό στην πολιτιστική και αρχιτεκτονική μας κληρονομιά.

Από την πλευρά της η Κυπριακή Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η ο σχεδιασμός που  παρουσιάστηκε πρόσφατα για την μετατροπή του συγκροτήματος Χαρουπόμυλων Πάφου σε πανεπιστήμιο δεν συνάδει με τους κανόνες συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων ή/και επέκτασης τους. «Φαίνεται ότι ο σχεδιασμός που έγινε για αυτά τα βιομηχανικά  κτήρια», σημειώνει ο ICOMOS Κύπρου, «που ήταν και είναι συνδεδεμένα με την ιστορία και παράδοση της πόλης απαξιώνει την ιστορική τους μνήμη και αξία. Η  φύση και κλίμακα των επεμβάσεων  της αρχιτεκτονικής πρότασης  που είδε το φως της δημοσιότητας είναι τεράστια εφόσον από τα κτήρια διατηρείται μόνο η πρόσοψή τους επί της οδού Αγίου Παύλου. Δεν διατηρείται καν η ογκοπλαστική μορφή τους στον δρόμο και μαζί με όσα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία χάνονται χάνεται και ο αυθεντικός βιομηχανικός χαρακτήρας της περιοχής ενώ αλλοιώνεται ανεπανόρθωτα ο πολεοδομικός ιστός της πόλης, η ιστορία και οι μνήμες της».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προβληματισμός, Χαρουπόμυλους Πάφου,provlimatismos, charoupomylous pafou