Πρωτοβουλίες για Αμμόχωστο ζητούν Ομήρου – Γαλανός

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για ανάδειξη του θέματος της πόλης της Αμμοχώστου, συζήτησαν σε συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο κ. Γαλανός τον ενημέρωσε αναλυτικά για τις πρόσφατες επαφές που είχε αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου στις Βρυξέλλες, «με στόχο την ανάδειξη, την προώθηση του μέγιστου θέματος της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου

στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προβλέπουν σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και η συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979».

«Είναι η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες εντός ΕΕ και ιδιαίτερα σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επανέλθει στην πρώτη γραμμή ένα θέμα, το οποίο προκαλεί πολιτικό κόστος στην Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ανέλαβε στην πραγματικότητα ευθύνη από το 1979 και υποχρέωση να προχωρήσει σε επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και παρά το γεγονός ότι ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πολύ επιτακτικά, έθεσαν αυτό το θέμα, η Τουρκία εξακολουθεί πεισματικά να αρνείται να ανταποκριθεί σ` αυτή την υποχρέωση».

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε ο κ. Ομήρου, «θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα διεθνή, ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά σώματα αυτές τις πρωτοβουλίες, αυτές τις προσπάθειες και τα δίκαια αιτήματα των Αμμοχωστιανών». Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά, όπως είπε, ότι «δεν είναι θέμα αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού». Το θέμα της Αμμοχώστου, πρόσθεσε, «συνδέεται με τη συνολική λύση του Κυπριακού και η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια σωστή λύση του Κυπριακού».

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή προς την ΕΕ του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας «περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας», η οποία δεν είναι η πρώτη όπως υπενθύμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία είναι φανερό ότι θέτει σε εφαρμογή το διαβόητο σχέδιο Β, το οποίο είχε αποφασίσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, υπό τον Ερντογάν, δηλαδή στόχος είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η ταυτόχρονη αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρέπει να πω ότι «ενόψει αυτής της εξέλιξης, η οποία, πρέπει να πω, δυστυχώς συνδέεται ακόμα και με κινήσεις και συμπεριφορές της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, όπως περιλήφθηκαν στην πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας ειρηνευτικής δύναμης, όλα αυτά θα πρέπει να σημάνουν γενική κινητοποίηση σε όλη την κλίμακα του ελληνισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «πρέπει να κινηθούμε άμεσα, αποφασιστικά, με μια επιθετική – θα έλεγα – διπλωματική και πολιτική εκστρατεία για να αντιμετωπίσουμε τις δόλιες ενέργειες και συμπεριφορές της Τουρκίας». Αυτό, πρόσθεσε, «είναι το μεγάλο μας χρέος και επαναλαμβάνω ότι το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει ν` αποτελέσει αιχμή του δόρατος σ` αυτή την προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου τοποθετούμενος σχετικά με το σχέδιο Β της Τουρκίας είπε ότι «μας ζητούν ν` ανοίξουμε τα κεφάλαια 23 και 24, τι ζητούν από μια εκλιπούσα Δημοκρατία, μπορούμε ν` απαντήσουμε κάπως ειρωνικά». Όμως, συνέχισε, «στην πραγματικότητα η ΕΕ αν πιστεύει πραγματικά στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης και της αλληλεγγύης, αυτές τις επιστολές θα έπρεπε να τις επέστρεφε κατευθείαν στον αποστολέα τους, διότι προσβάλλουν τον ίδιο τον χαρακτήρα της ΕΕ όταν γίνεται μια τέτοια αναφορά για ένα πλήρες μέλος της ΕΕ από μια χώρα η οποία υποτίθεται χτυπά την πόρτα της Ευρώπης για να γίνει μέλος». Εκτός, είπε, «αν πρόκειται για κάποια παρανόηση και η Τουρκία θεωρεί ότι είναι η Ευρώπη που θέλει να γίνει μέλος της Τουρκίας, διότι η συμπεριφορά της αυτό υποδηλοί».

Συνέχισε λέγοντας ότι δυστυχώς η Έκθεση Προόδου για την Τουρκία «δεν κάνει αναφορά, όπως οι προηγούμενες εκθέσεις στο θέμα της Αμμοχώστου, που είναι πολύ σημαντικό». Έγιναν, πρόσθεσε, «επαφές με όσους έπρεπε να γίνουν και με την εισηγήτρια του θέματος και ελπίζουμε ότι αυτή η παράλειψη θα διορθωθεί».

Άλλο σημαντικό θέμα, που αποτελεί χαρτί σημαντικό στα χέρια της Δημοκρατίας σύμφωνα με τον ίδιο και δεν έχει αξιοποιηθεί είναι «η απόφαση 0042 το 2011 του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πέρασε με πλειοψηφία, η οποία αφορά την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου, βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Αυτή, πρόσθεσε, «απεστάλη για να πάρει μέτρα η Επιτροπή από το 2011», λέγοντας ότι «τίποτα δεν έχει γίνει». Ο κ. Γαλανός εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει επιτακτικά όλοι μας, Κυβέρνηση, Ευρωβουλευτές και όλοι οι ενδιαφερόμενοι «να αποταθούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσουμε εξηγήσεις». Να ζητήσουμε αξιοποίηση αυτής της απόφασης, πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δήλωσε περαιτέρω ότι «η Ευρώπη κανονικά υπό τις περιστάσεις και με τη συμπεριφορά της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ έπρεπε να είχε πάρει πολύ πιο αποφασιστικά μέτρα και να ήταν πολύ πιο έντονη απέναντι στην Τουρκία». Αυτό το οποίο γίνεται σε βάρος ενός κράτους μέλους της Ευρώπης, πρόσθεσε, «είναι απαράδεκτο και πιστεύω ότι πρέπει να προσαρμόσουμε κι εμείς ανάλογα τη συμπεριφορά μας για να μην παρεξηγούμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οτιδήποτε». Ο κ. Γαλανός ανέφερε επίσης ότι πρέπει πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «τυχόν εξασθένηση μετά από 40 χρόνια των κατεχόμενων δήμων με τις τεράστιες προσπάθειες, που προσπαθούμε να κρατήσουμε τον πολιτικό και κοινωνικό ιστό των πόλεων μας ζωντανό, σημαίνει εξασθένηση της όλης υπόθεσης του Κυπριακού».

Keywords
Τυχαία Θέματα