Πρωτοβουλία Συμμαχίας Πολιτών κατά κυρώσεων εναντίον Ρωσίας

Την πρωτοβουλία της Συμμαχίας Πολιτών για έκδοσης ψηφίσματος από τη Βουλή το οποίο να καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μη συναινέσει σε συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη “περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας τόσο στο πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα”.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης

στην παρουσία του Πολιτικού Συντονιστή της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιου Αμερικάνου σε σχέση με τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Συμμαχίας στη Ρωσία όπου είχε συναντήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Δούμα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “υπάρχει έντονο ενδιαφέρον” για το Κυπριακό και “παραμένει σταθερή η ρωσική Κυβέρνηση και το ρωσικό Κοινοβούλιο στη διαχρονική θέση αρχών ότι η λύση πρέπει να αποκαθιστά το διεθνές δίκαιο”.

“Παραμένει σταθερή στη στήριξη του Κυπριακού λαού για μια λύση η οποία θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών Κυπριακής Δημοκρατίας και υπάρχει η διάθεση και η ετοιμότητα να βοηθήσει και να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού με όποιο τρόπο της ζητηθεί”, πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, συνέχισε, εναπόκειται στη δική μας Κυβέρνηση να σκεφτεί συγκεκριμένους τρόπους για να αξιοποιήσει τη φίλη χώρα της Ρωσίας η οποία σήμερα διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις την Τουρκία και έτσι διαθέτει και τους απαραίτητους διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική Κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι διαπίστωσαν ακόμη ότι “είναι έντονο το ενδιαφέρον τόσο της Ρωσικής Κυβέρνησης και του Ρωσικού Κοινοβουλίου για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας τόσο στο πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα”.

“Φαίνεται ότι οι πληγές και οι πικρίες που δημιουργήθηκαν από το κούρεμα των καταθέσεων και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι Ρώσοι επιχειρηματίες στην Κύπρο έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό επουλωθεί και ξεπεραστεί”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι “υπάρχει ικανοποίηση από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίες στη Μόσχα και την υπογραφή των διαφόρων συμφωνιών καθώς επίσης και από την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στους επίσημους εορτασμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη νίκη κατά του Ναζισμού”.

Ικανοποίηση, συνέχισε, εξέφρασαν και για το έργο και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα τον όποιο τρόπο κρίνουν ως πολύ δημιουργικό και παραγωγικό.

Αναφορικά με τον οικονομικό τομέα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι “διαπιστώσαμε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο και εναπόκειται στη δική μας πλευρά, Κυβέρνησης και ιδιωτικό τομέα να ενημερώσουμε για τους τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν”, προσθέτοντας ότι “ενδιαφέρον υπάρχει ακόμη και για αξιοποίηση της Κύπρου ως δίοδο για διεθνείς επενδύσεις στη Ρωσία”.

Ουκρανία

Αναφορικά με το Ουκρανικό, ο κ. Λιλληκας είπε ότι διαπίστωσαν κατά την επίσκεψη ότι “η Ρωσία επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ” και “ταυτόχρονα ανησυχούν από το γεγονός ότι κάποιες χώρες επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα απομόνωσης της Ρωσίας και για τον σκοπό αυτό εκμεταλλεύονται το Ουκρανικό ζήτημα”.

“Ως Συμμαχία Πολιτών θα αναλάβουμε πρωτοβουλία έκδοσης ψηφίσματος από τη Βουλή το οποίο να καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μη συναινέσει σε συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν είναι παραγωγική προσέγγιση”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα