Πιπίλα του μωρού. Πότε και πώς να την κόψω;

Μόλις γεννηθεί ένα μωρό δημιουργούνται στους γονείς χιλιάδες ερωτήσεις και απορίες. Μια από τις πρώτιστες προτεραιότητες ενός νέου γονιού είναι πως να ηρεμήσει και να καθησυχάσει το παιδί του. Εδώ είναι που μια πιπίλα φαίνεται αρκετά βοηθητική. Έτσι, προκύπτουν συχνά απορίες και ερωτήσεις που αφορούν την πιπίλα. Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα ή να το αφήσω να βάλει το δάκτυλο στο στόμα; Πώς να κόψω την πιπίλα του μωρού; Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά παίρνουν πιπίλα από τους γονείς τους και μόλις αυτά πλησιάζουν

την ηλικία των δύο χρονών αρχίζουν οι γονείς να προβληματίζονται πως θα κόψουν την πιπίλα!

Γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούν πιπίλα;

Για ένα μωρό, το στόμα αποτελεί μια πηγή ευχαρίστησης αλλά και εξερεύνησης του κόσμου γύρω του. Η πιπίλα χρησιμοποιείται από τα παιδιά σαν ένα αντικείμενο το οποίο μειώνει το άγχος. Έτσι, συχνά η πιπίλα βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν σε καινούριες καταστάσεις όπως για παράδειγμα η ένταξή τους στο νηπιοβρεφοκομικό σταθμό.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για τα κόψω την πιπίλα στο παιδί;

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει διακοπή της πιπίλας στην ηλικία των 6-12 μηνών, ειδικά στα παιδιά που παρουσιάζουν συχνές ωτίτιδες. Στην πράξη όμως, τα περισσότερα παιδιά διακόπτουν την πιπίλα στην ηλικία των 2-3 χρόνων. Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν με απόλυτο τρόπο ότι η πιπίλα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα δόντια. Συνήθως τα δόντια επανέρχονται στη θέση τους λίγους μήνες μετά που θα κοπεί η πιπίλα. Βέβαια, αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μετά την ηλικία των 4 χρόνων τότε οπωσδήποτε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοοδοντίαντρό σας. Επίσης, αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μέχρι και τη προδημοτική, τότε μπορεί να του δημιουργήσει ακόμα και προβλήματα λόγου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα