Πρωτοβουλία Ν. Συλικιώτη για προστασία της υγείας

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, σε συνεργασία με άλλους Ευρωβουλευτές, κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση για γραπτή δήλωση σχετικά με την ανάγκη να απομακρυνθεί ο αμίαντος από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ώστε να προστατευθεί η υγεία των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα καλείται η Κομισιόν να δημιουργήσει και να χρηματοδοτήσει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο θα αποσκοπεί

στην απομάκρυνση του αμιάντου από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Επίσης προτείνεται να συμπεριληφθεί στην κοινοτική στρατηγική για την υγεία και ασφάλεια μια συντονισμένη στρατηγική για τον αμίαντο.

Στην γραπτή δήλωση επισημαίνεται πως κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες αμιάντου με αποτέλεσμα η ΕΕ να εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τις επόμενες δύο δεκαετίες. Επίσης τονίζεται πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ, ο καρκίνος που σχετίζεται με τον αμίαντο θα προκαλέσει έως και 500.000 θανάτους έως το 2030 στη Δυτική Ευρώπη.

Το εν λόγω θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς όπως αναφέρεται και στην δήλωση, παρόλο που ο αμίαντος απαγορεύτηκε σε ολόκληρη την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2015 λόγω του ότι είναι θανατηφόρα ουσία, εν τούτοις, σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκτίθενται στον αμίαντο, καθώς η ουσία αυτή περιέχεται στα υλικά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί, μεταξύ άλλων, πλοία, τρένα, σήραγγες, σωληνώσεις και κτίρια.

Οι Ευρωβουλευτές καλούνται να υπογράψουν την εν λόγω γραπτή δήλωση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα