Πρώτη περιοδεία ΥΠΕΞ Κίνας στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ξεκινά αύριο Τρίτη πενθήμερη περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες, την πρώτη από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Η περιοδεία αυτή πραγματοποιείται την ώρα που η covid-19 φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Κίνα, με πολύ μικρό αριθμό νέων κρουσμάτων να ανακοινώνονται καθημερινά, και εν μέσω της αμερικανικής επίθεσης εναντίον του κινεζικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ο Ουάνγκ θα επισκεφθεί από τις 25 Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου την Ιταλία, την Ολλανδία, τη

Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για τις πρώτες επισκέψεις του Ουάνγκ στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της επιδημίας covid-19.

«Αυτό αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη σημασία που δίνουν οι δύο πλευρές στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ», επεσήμανε ο Ζάο.

Η περιοδεία έχει στόχο «να ακουστεί μια κοινή φωνή υπέρ της προστασίας της πολυμέρειας» και «της συνεργασίας απέναντι στην επιδημία προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιοι βιομηχανικοί δίαυλοι και οι δίαυλοι προμήθειας», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η περιοδεία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους τους να μην χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό της Huawei για την κατασκευή των δικτύων τους 5G.

Εξάλλου αύριο Τρίτη ο Ουάνγκ θα συναντηθεί στο Πεκίνο με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιζάρτο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα