Εξ'αιτίας των τηλε-διασκέψεων (ΦΩΤΟ)

Την Τρίτη 19 Αυγούστου 2020, διαδικτυωμένοι, με τους φορητούς ηλεκτρονικούς μας υπολογιστές («λάπτοπ»), με τα σύγχρονα κινητά μας τηλέφωνα (όπου κι αν επί γης βρισκόμενοι), ή από τις σπιτικές τηλεοράσεις (όσοι τις παρακολουθούν), είδαμε κι ακούσαμε για την Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία διεξήχθη διαδικτυακώς με τηλε-διάσκεψη.

ΕΤΣΙ:

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δεν χρειάστηκε να ταξιδεύσει με τη συνοδεία

των συνεργατών και των σωματοφυλάκων του στο αεροδρόμιο Λάρνακας και από εκεί να πετάξουν αεροπορικώς στις Βρυξέλες. Ούτε να κρατήσουν θέσεις κλπ σε εκεί ξενοδοχείο, ούτε να βρουν αεροπλάνο επιστροφής. Ούτε να χάσουν τόσες ώρες σε ταξίδια μετακινήσεων. Ούτε να ξοδεύσουν τα ανάλογα για την περίπτωση λεφτά.

Ο ΠτΔ, δροσιζόμενος στην θερινή εξοχική προεδρική κατοικία του Τροόδους, με μηδαμινό οικονομικό κόστος και χωρίς ταλαιπωρίες μετακινήσεων, κάθισε μπροστά στην διαδικτυακή οθόνη της τηλεδιάσκεψης, όπως αντιστοίχως όλοι οι άλλοι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Είχε δίπλα του, στο εξοχικό του Τροόδους, τις και τους αναγκαίους για την περίσταση συνεργάτιδες και συνεργάτες του, προς εκπλήρωση των καθηκόντων του στην ΕΕ.

Το ίδιο είδαμε να κάνει από την οδό Ηρώδου Αττικού της Αθήνας και ο πρωθυπουργός του ελλα-δικού μας κράτους κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υποθέτουμε δροσιζόμενος (λειψότερα σε σύγκριση με τις κατά πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες του Τροόδους) από τα κλιματιστικά του Μεγάρου Μαξίμου.

ΕΤΣΙ μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή η εξοικονόμιση χρόνου και δαπανών και η αποφυγή ταλαιπωριών διακίνησης και η διαφύλαξη πολύτιμου χρόνου για άλλες υποχρεώσεις, δραστηρίοτητες ή θερινής ανάπαυσης, με μια πράξη ενδοενωσιακού (ΕΕ) πολλαπλασιασμού επί εικοσιεπτά...

ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΝΕΚΕΝ:

Από τον Μάρτιο 2020, στην πάνδημη άμυνα εναντίον της πανδημίας του Κορωνοϊού, άδειασαν κυριολεκτικά - μεταξύ άλλων - πλήθος γραφεία πολυόροφων κτηρίων, μεγάρων, υποστατικών κοκ από την φυσική παρουσία των καθημερινώς εκεί εργαζομένων.

Πλήθος εργασίες μετακόμισαν κατοίκον.

Με κύριο πλέον όργανο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και μοναδικό μέσο το διαδίκτυο.

Δοκιμάστηκε και επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό η προσαρμογή στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση πλήθους εργασιών από το σπίτι, χωρίς πλέον αναπόφευκτες τις καθημερινές λόγω εργασίας διακινήσεις στους δρόμους, με την πληρέστερη αξιοποίηση των προσφερομένων από την διαδικτυακή τεχνολογία δυνατοτήτων. Και οι τηλεδιασκέψεις και τηλεσυνδριάσεις, αποτελούν πλέον ευχερώς προσφερόμενο μέρος αυτών των δυνατοτήτων. Για ένα μεγάλο πλήθος εργασιών και πολλαπλασίως μεγαλύτερο πλήθος εργαζομένων.

ΑΡΑ:

Πολλές εργασίες μπορούν να γίνονται πλέον με το μεταφερόμενο από το σπίτι έως την εξοχή πληκτρολόγιο της διαδικτυωμένης πλέον τεχνολογίας. Δεν χρειάζεται η καθημερινή μετακίνηση προς και από τον χώρο εργασίας, η κατανάλωση καυσίμων, η τροχαία ταλαιπωρία, το χάσιμο χρόνου, η πρέπουσα ενδυμασία. Δεν χρειάζονται πλέον, τόσο πολύ, τα πολυόροφα κτήρια των γραφείων, τα έξοδα συντήρησης της λειτουργίας τους κοκ. Εδώ, μέχρι και μουσικής συναυλίες έχουν επιτευχθή διαδικτυακώς.

ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ λιγοστεύει και η καθημερινή τροχαία ταλαιπωρία. Λιγοστεύουν αισθητά τα οχήματα στους δρόμους. Διαθέτουν περισσότερη άνεση χώρου και χρόνου να διακινούνται όσοι η εργασία τους δεν μπορεί ως εκ της φύσεώς της να διεκπεραιώνεται διαδικτυακά. Με προφανή, κατά πρώτον λόγο την εξοικονόμηση καυσίμων και χρόνου και ταλαιπωριών. Διαφαίνεται συνάμα και η προοπτική για λιγότερα κτήρια εργασίας και λιγότερες δαπάνες για την λειτουργία τους. Διαφαίνεται και η προοπτική για περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Βέβαια οι εξειδικευμένοι σε τοιαύτα θέματα ειδήμονες, θα επισημάνουν με εγκυρότερο και επιστημονικό τρόπο τις απείρως πολλαπλάσιες προοπτικές και αλλαγές που θα επέλθουν σε όλους τους τομείς της ζωής, της εργασίας, των δραστηριοτήτων και των σχέσεων των ανθρώπων, καθώς θ’ αναπτύσσεται περαιτέρω η αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας.

Ενδεχομένως ελάχιστοι από τους νεαρότερους μπορούν να φανταστούν, επ’ ελαχίστω παραδείγματι, τι αλλαγές επήλθαν στην ζωή των παππούδων τους όταν η τεχνολογία επέτρεψε ώστε κάθε σπίτι να έχει και το... δικό του τηλέφωνό («σταθερό» ονομάστηκε πολλές δεκαετίες αργότερα, μετά την εμφάνιση του «κινητού») και σε διάφορα μέρη των πόλεων και των χωριών η εγκατάσταση τηλεφωνικών θαλάμων... 

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ αυτό το κείμενο ξεκίνησε εξ αφορμής της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Αυγούστου 2020, χρήσιμη είναι ίσως μία υπενθύμιση για πριν... ένα ακριβώς αιώνα. Τον Αύγουστο του 1920 ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι, των αρχηγών των κρατών των νικητριών δυνάμεων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εργασίες εκείνης της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1919. Συμμετείχε ανάμεσα στις νικήτριες δυνάμεις και η Ελλάς. Με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Προκειμένου να κερδίσει όσα κέρδισε, με επιστέγασμα τον θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών, ο πρωθυπουργός Βενιζέλος και οι συνεργάτες του παρέμειναν στο Παρίσι... ενάμιση χρόνο. Δεν είχαν αεροπορικές συγκοινωνίες, δεν είχαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεν είχαν διαδίκτυο, ούτε βεβαίως τηλεδιασκέψεις...

Κάποιοι μάλιστα μελετητές διατείνονται ότι, η τόσο πολύμηνη απουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου από την Αθήνα και η εκ του μακρόθεν λειψή γνώση των εν Ελλάδι εξελίξεων του εκτραχυνόμενου από το 1915 Εθνικού Διχασμού, οδήγαν τον Βενιζέλο στην ολέθρια απόφαση για τη διενέργεια των μοιραιότερων για το ελληνικό έθνος εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 1920...

Keywords
Τυχαία Θέματα