Πρώτη φορά γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο στην Ιρλανδία

Η Ιρλανδία για πρώτη φορά εξέδωσε έντοκα γραμμάτια δημοσίου (T-bills) με αρνητικό επιτόκιο, λιγότερο από 3 χρόνια μετά από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Irish Times, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΕΥΔΔΧ) διέθεσε εξαμηνιαία έντοκα γραμμάτια δημοσίου ύψους €500 εκατομμυρίων με απόδοση -0,01%.

Όπως μεταδίδουν οι ΙΤ, Το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και η έλευση του προγράμματος ποσοτικής

χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώθησαν το κόστος δανεισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης σε νέα χαμηλά επίπεδα και αριθμός χωρών αντλούν χρήματα με αρνητικά επιτόκια.

Τα χρήματα που θα πάρει το ιρλανδικό δημόσιο αντιστοιχούν σε μόλις €50.000, αλλά καταδεικνύει τα σημαντικά οφέλη για το ιρλανδικό ΥΠΟΙΚ από την επέκταση χρέους με ελάχιστο κόστος.

Αν και οι αποδόσεις υποχώρησαν σε αρνητικό επίπεδο τους πρόσφατους μήνες, πρόκειται για την πρώτη φορά που η ΕΥΔΔΧ διάθεσε ομόλογα με αρνητική απόδοση.

Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να αγοράσουν τίτλους με αρνητικές αποδόσεις, καθώς αυτό στοιχίζει λιγότερο από την κατάθεση ρευστού στην ΕΚΤ, η οποία επίσης χρεώνει αρνητικό επιτόκιο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα