Πρώτη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές στη Λεμεσό (ΠΙΝΑΚΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ)

Η εφημερίδα Λεμεσός παρουσίασε την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της πόλης, για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Τη δημοσκόπηση παρουσίασε ο ανταποκριτής Λεμεσού Σάκης Στυλιανού στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.  

Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της με δείγμα εξακοσίων (600) συνεντεύξεων

που αφορά μόνο την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Η δημοσκόπηση έγινε την περίοδο 7 Δεκεμβρίου μέχρι 27 Δεκεμβρίου 2020 από την εταιρεία LIMEGROVE ρίχνει φως στα παρακάτω ερωτήματα.

Αν είχαμε βουλευτικές την ερχόμενη Κυριακή, ποια είναι η δύναμη των κομμάτων στην επαρχία Λεμεσού;Παίζεται η πρωτιά στην Λεμεσό μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων;Θα κατορθώσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός να εξασφαλίσει τέταρτη έδρα;Μπορεί το ΑΚΕΛ να διατηρήσει την τέταρτη έδρα στη Λεμεσό;Κλειδώνουν ή όχι οι δύο έδρες για το Δημοκρατικό Κόμμα;Υπάρχει αύξηση στην ΕΔΕΚ μετά τη συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών;Έχει πιθανότητα να διατηρήσει την έδρα η Αλληλεγγύη χωρίς την Ελένη Θεοχάρους;Το Κίνημα Οικολόγων θα βγάλει για πρώτη φορά βουλευτή στην επαρχία μας;Από ποιο κόμμα αντλεί δύναμη η ΔΗΠΑ και ποια η πιθανότητα εκλογής βουλευτή της;Ποια η δυναμική του νεοφώτιστου κινήματος της Άννας Θεολόγου στη Λεμεσό;Καταγράφει κάμψη ή άνοδο  το ΕΛΑΜ στη Λεμεσό;Μπορεί το Κόμμα για τα Ζώα να εξασφαλίσει είσοδο στη Βουλή;

Η ταυτότητα της δημοσκόπησης

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία LIMEGROVE που είναι μέλος της ESOMAR και της MSPA με 600 ολοκληρωμένες τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ψηφοφόρους της περιφέρειας Λεμεσού κατά την περίοδο 07 Δεκεμβρίου έως 27 Δεκεμβρίου. O πληθυσμός της έρευνας είναι άτομα ηλικίας 18 χρονών και άνω, άντρες και γυναίκες, πού διαμένουν τόσο σε αστικές όσο και σε ορεινές περιοχές.

Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού ως προς την περιοχή διαμονής, το φύλο και την ηλικία. Κατά την διάρκεια διεξαγωγής της δημοσκόπησης έγινε χρήση της μεθόδου της Τυχαίας Πολυσταδιακής Στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και επίσης έγινε έλεγχος των συνεντεύξεων.

Κριτήριο ψήφου των πολιτών

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τα κύρια θέματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της περιφέρειας Λεμεσού είναι τα πιο κάτω. 

Κύρια έγνοια των πολιτών είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και του κάθε νοικοκυριού. Η προτεραιότητα αυτή καθίσταται πρώτη, εφόσον εξασφαλίζει πέραν του 52%. Επίσης οι νέοι βουλευτές θα πρέπει να ενσκήψουν στο μέλλον της νέας γενιάς ειδικά στον τομέα της εργοδότησης, αλλά και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την κατάσταση με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις μετά την πανδημία συγκεντρώνουν ένα ποσοστό μεταξύ 35% και 40%.

Τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, το κυπριακό, την ασφάλεια της χώρας, φαίνεται να έχουν λιγότερη σημασία για τους πολίτες της Λεμεσού αυτή την δεδομένη στιγμή. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πρώτης προτεραιότητας είναι τα ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη και όχι τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν το κράτος σε κεντρικό επίπεδο.

Οι πολίτες φαίνεται να προτιμούν αυτούς που εμπνέουν εμπιστοσύνη και με την δράση τους θα συμβάλλουν στην απάλυνση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης, στα ζητήματα στήριξης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, (νοσηλευτήρια πχ) αλλά και τις προτάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές

Αν και βρισκόμαστε πέντε μήνες πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον στην πρόθεση ψήφου. Ένα ποσοστό γύρω στο 76% σημειώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές. Το ποσοστό που σύμφωνα με την δημοσκόπηση δεν θα προσέλθει στις κάλπες είναι μόνο 9%. Απ’ ότι φαίνεται υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές. Πολύ πιθανόν γιατί οι ψηφοφόροι θέλουν να δώσουν ισχυρό μήνυμα τον Μάη. 

Μάχη για την πρωτιά
Όπως φαίνεται στην πρόθεση ψήφου μετά την αναγωγή και την στάθμιση καταγράφεται μία μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά στην επαρχία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Το «ντέρμπυ» μεταξύ Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Πως προκύπτει αυτό;

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου καταγράφεται μια μείωση των ποσοστών του ΔΗΣΥ (πρώτου κόμματος στις βουλευτικές του 2016) ενώ υπάρχει μία ελαφρά άνοδος για το ΑΚΕΛ. Το γεγονός αυτό κλείνει την ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρωτιάς.

Το κυβερνών κόμμα εισπράττει την δυσαρέσκεια από την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μην μπορεί να «καρπωθεί» πολιτικά οφέλη από αυτή την τάση.

Χωρίς απώλειες το ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να μην καταγράφει απώλειες παρά τις διαγραφές του προηγούμενου διαστήματος αλλά και την αποχώρηση στελεχών  και την δημιουργία της ΔΗΠΑ. Η αποχώρηση του πρώην βουλευτή του Άγγελου Βότση δεν φαίνεται να το επηρεάζει και  παρουσιάζεται ενισχυμένο κατά 2,2% σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2016. Τυχόν μικρές απώλειες  προς την Δημοκρατική Παράταξη φαίνεται να αναπληρώνονται από την Συμμαχία Πολιτών. Αυτό επιτρέπει στο Δημοκρατικό Κόμμα να διατηρεί τις δύο έδρες στην επαρχία.

Στασιμότητα στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο

Τα ποσοστά της σύμπραξης ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών είναι κατά 2,9% λιγότερα από το σύνολο των δύο κομμάτων στις βουλευτικές του 2016. Παρόλα αυτά η μια έδρα θεωρείται σίγουρη.

Η κατάσταση στα μικρότερα κόμματα

Σε αντίθεση με τις εκλογές του 2016 η Αλληλεγγύη σήμερα εμφανίζεται αδύνατη πράγμα που κάνει την εκλογική μάχη για το κίνημα της Ελένης Θεοχάρους πολύ πιο δύσκολη.

Μεγαλύτερη πιθανότητα από τα μικρότερα κόμματα για να εξασφαλίσουν έδρα στη Λεμεσό με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης έχουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, οι Οικολόγοι και η ΔΗΠΑ.

Οι Οικολόγοι σε σύγκριση με το 2016 καταγράφουν μια οριακή άνοδο και σε περίπτωση που το κίνημα εξασφαλίσει τρεις έδρες Παγκύπρια πιθανόν η μια να είναι στη Λεμεσό. Το ίδιο ισχύει και για τους πρωτοεμφανιζόμενους ΔΗΠΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ σε περίπτωση απόκτησης δύο εδρών Παγκύπρια.

Το Κόμμα για τα Ζώα παρότι παρουσιάζει μικρή άνοδο δεν φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες για είσοδο στη Βουλή. Την ίδια ώρα το ΕΛΑΜ καταγράφει μικρή κάμψη χωρίς να απομακρύνει τις πιθανότητες του για έδρα στη Λεμεσό ειδικότερα αν τα Παγκύπρια ποσοστά του εξασφαλίσουν τρεις έδρες. 

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή Πρωτοσέλιδο 

Keywords
Τυχαία Θέματα