Πολιτική και Νεολαία

Η παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση δημιούργησε σημαντικά ερωτήματα για την ικανότητα αποτελεσματικής και έγκαιρης ανταπόκρισης των κρατών ανά το παγκόσμιο, αλλά και τη συμβολή ειδικότερα της πολιτικής διάστασης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Επίσης οι εξελίξεις ασκούν επιρροή σε όλο το φάσμα και τα πεδία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής  με αποτέλεσμα οι περισσότερες πολιτικές που ακολουθούνται να επικεντρώνονται στη διαχείριση των νέων δεδομένων με στόχο να επανέλθει η σταθερότητα και να

οδηγηθεί η κοινωνία στο μονοπάτι της δυναμικής και σταθερής ανάπτυξης.

Τα πεδία που επηρεάζονται έντονα από τα νέα δεδομένα είναι και εκείνο της απασχόλησης και ιδιαίτερα το πεδίο της μετάβασης των νέων ανθρώπων από την εκπαιδευτική διαδικασία στην αγορά εργασίας, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ανεργίας και μείωση της απασχόλησης. 

Οι νέοι λοιπόν που αποτελούν το παρόν και το µέλλον και ταυτόχρονα µια πλούσια πηγή δυναµισµού για την κοινωνία ζουν σε μια εποχή χωρίς όνειρα και ελπίδες. Εποχή γκρίζα, διαβρωμένη από την αναξιοπιστία, το ψέμα, την υποκρισία, τη διγλωσσία και την αναξιοκρατία των πολιτικών κομμάτων. Σήμερα, η πολιτική βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Θεωρείται ως βασικός υπαίτιος για την παρακμή. 

Για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κοινωνία και κατ' επέκταση η πολιτική, υπάρχουν διάφορα αίτια: Η οικονομία της πληροφορικής, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η στοχευμένη κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η άμβλυνση των ιδεολογικών αντιθέσεων δεξιάς και αριστεράς, η χαλάρωση των οικογενειακή και θρησκευτικών δεσμών, η κυριαρχία των Μ.Μ.Ε. και η επέλαση της διαφήμισης. Επί πλέον, έχει οδηγήσει στη σταθεροποίηση μιας κατεστημένης λογικής σε δομές και πρόσωπα.Η μη ανατροπή και η διατήρηση των ίδιων κατεστημένων δομών και προσώπων για μακρά χρονικά διαστήματα, συχνά οδηγεί σε εκφυλιστικές και παρακμιακές καταστάσεις. 

Είναι γνωστό ότι ο Αριστοτέλης έχει επισημάνει ότι ο άνθρωπος είναι ον πολιτικό, συνδεδεμένο με την κοινωνική ζωή και υποκείμενο στο νόμο της γέννησης, της ανάπτυξης και του θανάτου. Αυτόν τον κανόνα δεν μπορεί να τον αγνοήσουν ή να τον ανατρέψουν οι νέοι. Εκείνο που μπορούν και οφείλουν να επιδιώξουν είναι η ανανέωση της πολιτικής με βαθιές τομές στο περιεχόμενο και τη λειτουργία της αποστασιοποίηση από την πολιτική που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη σημερινή νεολαία εξου και η αποχή στις εκλογές αυξάνει χρόνο με το χρόνο τα ποσοστά της και αναδεικνύεται ο αδιαφιλονίκητος νικητής.

Είναι γνωστό ότι ο Αριστοτέλης έχει επισημάνει ότι ο άνθρωπος είναι ον πολιτικό, συνδεδεμένο με την κοινωνική ζωή και υποκείμενο στο νόμο της γέννησης, της ανάπτυξης και του θανάτου. Αυτόν τον κανόνα δεν μπορεί να τον αγνοήσουν ή να τον ανατρέψουν οι νέοι. Εκείνο που μπορούν και οφείλουν να επιδιώξουν είναι η ανανέωση της πολιτικής με βαθιές τομές στο περιεχόμενο και τη λειτουργία της.

Η νέα γενιά αναζητά πολιτικούς που θα έχουν τις πόρτες του γραφείου τους ανοικτές, όχι μόνον στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και στη διάρκεια ολόκληρης της θητείας τους. Θα απαντούν - οι ίδιοι αλλά και οι συνεργάτες του γραφείου τους - στα ζητήματα που τους απασχολούν. Δεν ζητούν «χάρες», ζητούν όμως απαντήσεις, κατευθυντήριες γραμμές. Απάντηση έστω και αρνητική. Ζητούν να τους υπολογίζουν. Όλα αυτά δείχνουν αυτονόητα, αλλά στην πράξη εφαρμόζονται από ελάχιστους. 

Ζητούν γενικότερα από τους πολιτικούς να τους προσεγγίσουν μακριά από κάμερες και όχι μόνον για τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι ώστε να καταλάβουν πραγματικά τι τους απασχολεί και μετά να τα δημοσιοποιήσουν. Δεν αρνούνται τη δημοσιότητα, απλά να μην γίνονται όλα στο βωμό αυτής.

Γενικότερα οι νέοι θέλουν να πιστέψουν, να εμπνευστούν από νέους πολιτικούς, που θα τους πείσουν ότι δεν έχουν πάει στην πολιτική μόνο για δικό τους όφελος. Αλλά και για να προσφέρουν στο σύνολο. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνον εάν βρίσκουν έστω και λίγο χρόνο να κυκλοφορούν ανάμεσά τους, στην καθημερινότητά τους, να καταγράφουν καθημερινά έστω και μικρά προβλήματα και προπάντων να τα επιλύουν.

Οποιος με ρωτήσει αν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το μέλλον, για τους νέους, για την πολιτική, δεν μπορώ παρά να διαλέξω την αισιοδοξία. Έστω και συγκρατημένα. Η αισιοδοξία, η ελπίδα, η προσπάθεια, ο αγώνας ο μακρύς είναι ο μονόδρομός μας, είναι η Ιθάκη μας.

Δημήτρης Δημητρίου Σαβουλλής

Υποψήφιος Βουλευτής - Δημοτικός Σύμβουλος ΕΔΕΚ Αμμοχώστου

Keywords
Τυχαία Θέματα