Πρώτη απόφαση ΕΔΑΔ που εμπλέκει κυπριακά δικαστήρια

Δεν υπήρξε καμία παραβίαση του δικαιώματος ενός Λετονού πολίτη σε δίκαιη δίκη από τα κυπριακά δικαστήρια, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τον Peteris Avotiņš, ο οποίος το 1999 είχε δανειστεί 100.000 δολάρια από εταιρεία που διέπεται από το κυπριακό δίκαιο, ενώ κλήθηκε να αποπληρώσει το ποσό μέσω εκτέλεσης δικαστικής απόφασης στη Λετονία, η οποία είχε εκδοθεί στην Κύπρο.

Στην κατά πλειοψηφία απόφαση

που έλαβε σήμερα το ΕΔΑΔ, αποφάνθηκε ότι ο αιτητής Peteris Avotiņš θα έπρεπε να γνωρίζει τις νομικές συνέπειες κατά τη σύναψη του συμβολαίου με την εταιρεία F.H. Ltd, αλλά και τις διαθέσιμες θεραπείες ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων.

Η συμφωνία για το δάνειο των 100.000 δολαρίων είχε υπογραφεί μεταξύ του κ. Avotiņš, που ήταν σύμβουλος επενδύσεων, και της F.H. Ltd τον Μάιο του 1999 ενώπιον συμβολαιογράφου και στους όρους αναγραφόταν ότι η εταιρεία διέπεται από το κυπριακό δίκαιο, ενώ η αποπληρωμή καθοριζόταν για τις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Το χρέος δεν αποπληρώθηκε και το 2003 η εταιρεία προσέφυγε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ζητώντας να της επιστραφούν τα χρήματά της με τόκο.

Ο κ. Avotiņš ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε ποτέ την κλήτευση για τη δίκη, όπου λήφθηκε η σχετική απόφαση ερήμην του, όμως δεν προσέφυγε στα κυπριακά δικαστήρια, αλλά στο δικαστικό σύστημα της χώρας του, με την υπόθεση να φτάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας. Η τελική απόφαση ζητούσε αναγνώριση και εφαρμογή της ετυμηγορίας των κυπριακών δικαστηρίων.

Εξετάζοντας την προσφυγή του κ. Avotiņš κατά της Λετονίας, το ΕΔΑΔ παρατήρησε ότι ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκε να εξετάσει κατά πόσο τηρήθηκαν οι εγγυήσεις για δίκαιη δίκη, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αναγνώρισης αστικών και εμπορικών υποθέσεων στη βάση του δικαίου της ΕΕ.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου από τα κράτη, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όταν προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός εποπτείας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο δίκαιο της ΕΕ, παρέχει προστασία ανάλογη με αυτή της Συνθήκης.

Πάντως, το ΕΔΑΔ σημείωσε ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί επί της συμμόρφωσης με το εθνικό δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες ή το δίκαιο της ΕΕ. Αρμόδιο να εξετάσει το ζήτημα της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό του Συμβουλίου (γνωστό ως `Κανονισμός Βρυξελλών Ι`), είναι το Δικαστήριο της ΕΕ, προστίθεται.

Καταληκτικά, το ΕΔΑΔ σημειώνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόσει της νομικές υποχρεώσεις της χώρας, που πηγάζουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα