Πρόταση νόμου από την ΕΔΕΚ για πάγωμα των εκποιήσεων

Μετά τη σημερινή (4/7) συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με προτάσεις νόμου που βρίσκονται υπό συζήτηση και αφορούν τις εκποιήσεις και δεδομένης της μέχρι σήμερα συμπεριφοράς των τραπεζών για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε πως από την πλευρά της

ΕΔΕΚ θα επανακατατεθεί πρόταση νόμου για πλήρη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την ολοκλήρωση των συζητήσεων και την τελική ρύθμιση του θέματος. Πάγια και σταθερή θέση της ΕΔΕΚ ήταν η προστασία των πολιτών από την άδικη συμπεριφορά και καταχρηστική άσκηση των προνοιών υπέρ των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τον Απρίλιο του 2015 κατά τη διάρκεια του επικαιροποιημένου σχεδίου της αφερεγγυότητας είχε γίνει αποδεχτή η πιο πάνω πρόταση τόσο  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων εντός του κοινοβουλίου. Όμως έκτοτε αυτή η πρόταση δεν υιοθετήθηκε για διάφορους λόγους. Σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη, γιατί διαπιστώνουμε να υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια από διάφορα κέντρα για συμπίεση προς τα κάτω της τιμής των ακινήτων με προφανείς στόχους. Και κυρίως αυτοί οι οποίοι θα κληθούν πάλι να καταβάλουν το μεγάλο κόστος θα είναι όσοι έχουν δάνεια τα οποία έχουν ακίνητη περιουσία ως υποθήκη. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και δίκαιο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η αξία του ακινήτου θα πρέπει να είναι αυτή η οποία είχε περιληφθεί στο αρχικό έγγραφο σύναψης του δανείου. Δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες στη συνέχεια να αξιοποιούν εκτιμητές ακινήτων, να υποβιβάζουν την τιμή του ακινήτου, και στο τέλος ο δανειολήπτης να είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος και να αδυνατεί να καλύψει τις οποιεσδήποτε υποχρεώσεις του ακόμα και στην περίπτωση και της εκποίησης η τιμή αυτή να είναι πάρα πολύ χαμηλή. Επίσης δεν είναι δυνατόν όπως προβλεπόταν και στο Σχέδιο Εστία, ένα ακίνητο να έχει διαφορετικές τιμές. Άλλη τιμή καθορίζει το κτηματολόγιο, άλλη η τιμή την οποία καθορίζουν οι εκτιμητές των τραπεζών για σκοπούς είτε υποθήκευσης είτε ενδεχομένως και εκποίησης. Επιτέλους το κράτος θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στην Κύπρο για τα ακίνητα πρέπει να υπάρχει μία και ενιαία αξία.

Το δεύτερο με τα όσα έχουμε παρακολουθήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και κυρίως την επιδρομή, επιτρέψετε μου να πω, των τραπεζών, για την εκποίηση ακινήτων σε βάρος πολιτών όπου σε πάρα πολλές περιπτώσεις κι ενώ υπάρχει σε διαδικασία δικαστική απόφαση η οποία εκκρεμεί να προχωρούμε με εκβιαστικούς τρόπους στην εκποίηση ακινήτων. Και να οδηγούμε οικογένειες σε απόγνωση, αλλά και σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία. Γι’ αυτό και από την πλευρά της ΕΔΕΚ κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουμε στην κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης που να αναστέλλεται πλήρως η διαδικασία των εκποιήσεων μέχρι που να μπορέσει πια να ρυθμιστεί συνολικά το ζήτημα των εκποιήσεων μέχρι που να μπορούν να κλείσουν τα συγκεκριμένα παράθυρα τα οποία δυστυχώς ο τραπεζικός τομέας αξιοποιεί κυρίως για να οδηγήσει σε απόγνωση πολίτες. Και δεν μιλούμε για εκείνες τις περιπτώσεις όπου ενδεχομένως δικαιολογημένα θα πρέπει να προχωρήσει μια διαδικασία εκποίησης.

Όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι και τον Ιούνιο του 2018, ενώ η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση, τροπολογίας στην ουσία, όπου δεν θα επιτρεπόταν η εκποίηση περιουσίας, εάν και εφόσον θα υπήρχε σε εκκρεμότητα δικαστική διαδικασία στην οποία προσέφυγε ο πρωτοφειλέτης, λόγω του ότι αμφισβητεί τις χρεώσεις, δυστυχώς η πλειοψηφία των βουλευτών απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση, με αποτέλεσμα να δώσει υπερεξουσίες και υπερόπλα στον τραπεζικό τομέα που να λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις σε σημεία ασυδοσίας.

Εύχομαι κι ελπίζω ότι η πλειοψηφία των βουλευτών αυτή τη φορά θα κάνει δεύτερες σοφότερες σκέψεις και θα στηρίξει ακριβώς προτάσεις και ενέργειες οι οποίες επιτέλους θα προστατεύσουν τους πολίτες από την τραπεζική ασυδοσία».

Σε παρέμβαση δημοσιογράφου για το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκποιηθεί κατοικία, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Ήδη θα πρέπει να τονίσουμε ότι έτυχε σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε πολυκατοικίες οι οποίες ουσιαστικά ήταν ενιαίος ο τίτλος ιδιοκτησίας και σε αυτές περιλαμβάνονταν και πρώτες κατοικίες ατόμων να προχωρήσουν σε διαδικασία εκποίησης και έχουμε αρκετά τέτοια στοιχεία, όπως επίσης και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το ενυπόθηκο ακίνητο ήταν οικόπεδο αλλά στη συνέχεια ανεγέρθηκε εντός αυτής πρώτη κατοικία και πηγαίνει εκποίηση ως οικόπεδο. Με αποτέλεσμα να περιλαμβάνεται και η πρώτη κατοικία. Και είναι πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις και είναι σε αρκετές περιπτώσεις που το τελευταίο χρονικό διάστημα με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις αποτρέψαμε σε πρώτη φάση την πραγματοποίηση της εκποίησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα