Η φωνή των Αμμοχωστιανών: Η πρόταση που θα εμπόδιζε την Τουρκία

Την θέση ότι αν υποβαλλόταν σχετική πρόταση για την Αμμόχωστο η οποία περιλαμβάνει οκτώ σημεία, ενδεχομένως σήμερα να μην φτάναμε ενώπιον των γεγονότων όπου γινόμαστε μάρτυρες, διατύπωσαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου, Γεώργιος Αρέστη, και ο Θεόφιλος Θεοφίλου πρώην, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ο κ. Θεοφίλου απαρίθμησε, τα οκτώ σημεία της πρότασης η οποία κατατέθηκε προς την κυβέρνηση πριν από τις Προεδρικές Εκλογές

του 2018 και συνυπογράφεται και από τον Δημήτρη Χατζηχαμπή, πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Αν υποβαλλόταν (σ.σ η πρόταση) έγκαιρα  θα προλαβαίναμε αυτά που συνέβησαν και μεθοδεύονται αυτές τις ημέρες», τόνισε ο κ. Θεοφίλου. Όπως εξήγησε, αν απορριπτόταν από την άλλη πλευρά, η δελεαστική όπως την χαρακτήρισε πρόταση, θα της ήταν πάρα πολύ δύσκολο να έρθει και να μεθοδεύσει μονομερώς ενέργειες ενάντια στα ψηφίσματα των Η.Ε.

Τα σημεία της πρότασης για την Αμμόχωστο:

Επιστροφή της Αμμοχώστου και επανεγκατάσταση των κατοίκων της. Έτσι, θα μετέτρεπε την περιοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια της Ευρώπης το οποίο θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίες για πολλά χρόνια, στις οποίες θα απασχολούντο και Ε/κ και Τ/κ.Επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, με την συμμετοχή και των δυο κοινοτήτων κάτω από την ομπρέλα και με την συνεργασία της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.Δίπλα από το λιμάνι υπάρχει χώρος που προσφέρεται για την κατασκευή Μαρίνας όπου θα αποτελούσε άλλο ένα επενδυτικό κέντρο και θα προσείλκυε τουρισμό.Η εντός των ενετικών τειχών πόλη να περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και να ζητηθούν κονδύλια για την αποκατάσταση όλων των μνημείων και χτισμάτων.Εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου ενός οργανισμού της Ε.Ε.Δημιουργία ενός δικοινοτικού πανεπιστημίου το οποίο θα στηρίζεται πάνω στις Αρχές του φεντεραλισμού και θα έχει ως κύρια θέματα την ειρηνική συνύπαρξη και την συμβίωση διαφόρων λαών και πολιτισμών.Εξασφάλιση πόρων και κονδυλίων από την Ε.Ε για ανοικοδόμηση της πόλης.

Ο κ. Αρέστη πρόσθεσε ότι ένα άλλο σημείο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εισήγηση για μεταγενέστερο στάδιο είναι όπως η Αμμόχωστος καταστεί έδαφος του ομόσπονδου κράτους που δεν θα ανήκει ούτε στην Ε/κ Πολιτεία ούτε στην Τουρκοκυπριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα