Η πρόταση Κασουλίδη για Τύμπου με στόχο να σωθεί η Αμμόχωστος

Στην κρατική τηλεόραση και στην εκπομπή Προκλήσεις βρέθηκε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο επικεφαλής του Γραφείου του Κυπριακού του ΑΚΕΛ και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής, με κύριο θέμα συζήτησης το Κυπριακό και τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κύριος Κασουλίδης αναφέρθηκε σε κινήσεις που θα μπορούσε να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να αποτρέψει τα νέα

τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και να βάλει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιστρέφοντας στην λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αρχικά ανέφερε ότι τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο θα τύχουν λεκτικής καταδίκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά πρακτικά δεν θα αλλάξουν τα σχέδια της Τουρκίας.

Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια καλή κίνηση με την εισήγηση του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την παράδοση του αεροδρομίου της Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη για να λειτουργεί πλέον νόμιμα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην άρση του εμπάργκο με αντάλλαγμα την παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών όπως προνοούν τα ψηφίσματα 550 και 789. 

Πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι δεν δέχονται και αναφέρουν το εξής επιχείρημα. «Θεωρούν ότι το αεροδρόμιο είναι στα χέρια τους και θα το παραδώσουν στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η Αμμόχωστος δεν είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων και θα την πάρουν».

Συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να κτίσει πάνω σε αυτή την πρόταση με στόχο την κατ’ αρχή συμφωνία Τουρκίας – Ελληνοκυπρίων. «Θα μπορούσαμε αντί της παράδοσης του αεροδρομίου της Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη, να μετατρέψουμε την πρόταση μας ως ενέργεια τη Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για μετατροπή του αεροδρομίου της Τύμπου σε Διεθνές Αεροδρόμιο».

Διερωτήθηκε αν το εμπάργκο προς τους Τουρκοκύπριους ευνοεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά αφού μετά από τόσα χρόνια το ψευδοκράτος άντεξε με τη στήριξη της Τουρκίας. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους, καθώς η όλη ενέργεια θα προέρχεται από το κυρίαρχο κράτος. «Εγώ βλέπω ότι αν τεθεί αυτό το θέμα μπορεί να δημιουργηθεί μια βάση πάνω στην οποία θα ακολουθήσει περαιτέρω συζήτηση με πρωτοβουλίες».

Διευκρίνισε ότι είναι μια πρόταση με κέρδος προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος γιατί θα μπορούν να συναλλάσσονται με τον έξω κόσμο απευθείας και οι επισκέπτες θα έρχονται απευθείας.

Η άποψη του ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του ο κύριος Τσελεπής ανέφερε ότι ο κύριος Κασουλίδης γνωρίζει τη διαχρονική  διαφωνία του ΑΚΕΛ σχετικά με το αεροδρόμιο της Τύμπου. «Η νομιμοποίηση του αεροδρόμιου δημιουργεί κίνδυνο για το πως θα αξιοποιηθεί από την Τουρκοκυπριακή ηγεσία. Αν ήταν εκεί ο Ακκιντζί ή ο Ταλάτ δεν θα ήμουν τόσο κατηγορηματικός, αλλά ο Τατάρ θα μπορούσε να σκεφτεί ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει ένα κράτος παράνομα».

Συμπλήρωσε ότι ο Τατάρ έχει τον λαό, την εξουσία και του λείπει η σύνδεση με τον έξω κόσμο. «Αν την πάρει μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά και να μην θέλει τη λύση του Κυπριακού».

Διευκρίνισε ότι η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου μπορεί να συνδυαστεί με την πορεία λύσης του Κυπριακού και να συζητηθεί εφόσον υπάρξει κατάληξη στα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα. Ο κύριος Τσελεπής διερωτήθηκε σε πιο κράτος θα είναι εγγεγραμμένο το αεροδρόμιο της Τύμπου, καθώς δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. «Εμείς δεν δεχόμαστε να εγγραφεί στο ψευδοκράτος, εκείνοι δεν δέχονται να εγγραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Παρακολουθήστε εδώ το απόσπασμα από το 18:00 μέχρι το 34:00
 

Διαβάστε ακόμη: 

Ντοκουμέντο: Ο 15χρονος που πέρασε κρυφά από Αττίλες για να πάει στο χωριό του

Πώς θα κινηθεί η Λευκωσία στα νέα τετελεσμένα που σχεδιάζει ο Ερντογάν

Αγωγή Ελληνοκυπρίων κατά του ξενοδοχείου Savoy στην Κερύνεια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόταση Κασουλίδη, Τύμπου, Διεθνές,protasi kasoulidi, tybou, diethnes