Τι θα συνέβαινε στη ζωή στη Γη εάν το φεγγάρι εξαφανιζόταν;

Το φεγγάρι μας είναι σε κίνηση. Κάθε χρόνο, απομακρύνεται περίπου 1,5 ίντσες πιο μακριά από τη Γη. Και στη διαδικασία, η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται. Τι γίνεται αν μια νύχτα, το φεγγάρι απλώς εξαφανιστεί ; Θα το χάσουμε;

Η πανσέληνος είναι κατά μέσο όρο 14.000 φορές πιο φωτεινή από το επόμενο φωτεινότερο αντικείμενο νυχτερινού ουρανού, την Αφροδίτη. Χωρίς αυτό, κάθε βράδυ θα ήταν τόσο σκοτεινό όσο ένα νέο φεγγάρι. Και το βλέμμα των αστεριών θα ήταν θεαματικό.

Αλλά το επόμενο πρωί, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι το φεγγάρι για τη ζωή στη Γη. Για να ξεκινήσετε, μεταξύ

του ήλιου, της περιστροφής της Γης και του φεγγαριού, το φεγγάρι έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στις παλίρροιες της Γης.

Χωρίς αυτό, η υψηλή και χαμηλή παλίρροια θα συρρικνωθεί κατά περίπου 75%. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών τύπων καβουριών, μυδιών και θαλάσσιων σαλιγκαριών που ζουν σε παλιρροιακές ζώνες και θα διαταράξει τη διατροφή μεγαλύτερων ζώων που βασίζονται σε αυτά για τροφή, απειλώντας ολόκληρα τα παράκτια οικοσυστήματα στη διαδικασία.

Μέσα σε λίγες δεκαετίες, θα αρχίζαμε να παρατηρούμε μείωση του μαζικού πληθυσμού στη θάλασσα και στην ξηρά.

Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα αναπαραγωγής στον κόσμο εμφανίζεται στο Great Barrier Reef. Κάθε Νοέμβριο τις ημέρες που ακολουθούν το φως της πανσελήνου, οι κοραλλιογενείς αποικίες στον ύφαλο - που εκτείνονται σε μια περιοχή μεγαλύτερη από την πολιτεία του Νέου Μεξικού - απελευθερώνουν εκατομμύρια σάκους αυγών και σπέρματος μέσα σε λίγα λεπτά το ένα από το άλλο. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι η πανσέληνος παίζει ρόλο στο χρονοδιάγραμμα, αλλά ακριβώς πώς παραμένει ένα μυστήριο.

Στην ξηρά, ζώα όπως αυτά τα κόκκινα καβούρια χρησιμοποιούν επίσης σεληνιακά στοιχεία για αναπαραγωγή. Αφού ζούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα βουνά, εκατομμύρια ενήλικα καβούρια μεταναστεύουν στην ακτή. Και τότε, μόνο κατά το τελευταίο τέταρτο του φεγγαριού, τα θηλυκά απελευθερώνουν τα αυγά τους στη θάλασσα.

Τώρα, το φεγγάρι μπορεί να μην επηρεάζει τόσο πολύ την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Αλλά χωρίς αυτό, κάτι άλλο που μας ενδιαφέρει εξίσου είναι ότι  θα αλλάξει ο καιρός. Οι παλίρροιες και τα παλιρροιακά ρεύματα βοηθούν στην ανάμειξη των κρύων αρκτικών νερών με ζεστά νερά στις τροπικές περιοχές. Αυτό εξισορροπεί τις θερμοκρασίες και σταθεροποιεί το κλίμα παγκοσμίως. Χωρίς το φεγγάρι, οι καιρικές προβλέψεις θα ήταν πρακτικά αδύνατες. Η μέση διαφορά μεταξύ των πιο καυτών και ψυχρών θέσεων στη Γη θα μπορούσε να αυξηθεί σε απειλητικά για τη ζωή άκρα.

Αλλά κανένα από αυτά δεν συγκρίνεται με τη μεγαλύτερη αλλαγή που θα είχαμε τις επόμενες χιλιετίες. Αυτή τη στιγμή, η Γη κλίνει στον άξονά της στα 23,5º κυρίως λόγω της βαρύτητας του φεγγαριού. Εάν το φεγγάρι εξαφανιζόταν, ο άξονας της Γης θα ταλαντευόταν μεταξύ οπουδήποτε από 10 έως 45º.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Δίας θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατήσει την κλίση της Γης από το να ξετυλίγεται εντελώς εκτός ελέγχου. Αλλά ακόμη και μια επιπλέον κλίση 10º θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή στο κλίμα και τις εποχές.

Στο παρελθόν, η κλίση της Γης έχει αλλάξει κατά περίπου 1-2º, την οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να προκάλεσαν παγετώνες στο παρελθόν. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα έκανε μια κλίση 10º ή 45º, αλλά πιθανώς τίποτα δεν είναι καλό για τις περισσότερες ζωές στη Γη.

Το φεγγάρι δεν είναι απλώς επιτακτικό για τη ζωή στη Γη σήμερα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί επίσης να έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αποδεικνύεται ότι το φεγγάρι δεν είναι απλώς ένας φάρος φωτός στον νυχτερινό ουρανό. Η ύπαρξή του είναι ζωτικής σημασίας για την ευαίσθητη πράξη εξισορρόπησης που καθιστά δυνατή τη ζωή εδώ.

Πηγή: Insider

Keywords
Αναζητήσεις
φεγγάρι και κλιμα
Τυχαία Θέματα