«Προσπάθεια κάποιων να ρίξουν το φταίξιμο στους μαθητές και στην ΠΣΕΜ»

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΣΕΜ για την ολοήμερη αποχή των μαθητών από τα μαθήματα την Τετάρτη (5/2).

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Ως ΠΣΕΜ χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές που εξέφρασαν σήμερα την αντίθεση τους με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο απέχοντας από τα σχολεία παρά την τρομοκρατία και τις απειλές του Υπουργείου Παιδείας.

Η σημερινή μαζική ολοήμερη αποχή από τα μαθήματα ήταν αποτέλεσμα δημοκρατικών αποφάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών που εκφράστηκε

στο δημοψήφισμα της 29ης Ιανουαρίου. Η προσπάθεια κάποιων να ρίξουν το φταίξιμο στους μαθητές και στην ΠΣΕΜ ότι είναι «απόλυτοι» και θέλουν να χάνουν μάθημα, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Εμείς δεν θέλουμε να χάνουμε μαθήματα, ούτε προφανώς να παίρνουμε απουσίες. Αν θέλει ο οποιοσδήποτε να ρίξει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση να απευθυνθεί στον βασικό υπεύθυνο: το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση.

Ο αυταρχισμός και η υποβάθμιση του μαθητικού κινήματος είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια που συζητιέται το θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Είναι επίσης γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα ο Υπουργός Παιδείας, όχι μόνο δεν μας κάλεσε σε διάλογο όπως είχε υποσχεθεί, αλλά σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν αναφέρεται καν στους μαθητές. Έστω και τώρα ας μας καλέσουν σε εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο και ας εισακούσουν την άποψη των μαθητών.

Όσο και να προσπαθήσει το Υπουργείο να υποβαθμίσει τη σημερινή μαζική αποχή από τα μαθήματα, η αλήθεια είναι μία: η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν πήγε στο σχολείο, όχι γιατί θέλει να χάσει μάθημα, αλλά γιατί οι εξετάσεις ανά τετράμηνο αποτελούν πισωγύρισμα για την παιδεία και πρέπει να καταργηθούν.

Η νομοθεσία είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μαθητών και της κοινωνίας. Και όταν μια νομοθεσία δεν εξυπηρετεί την κοινωνία, πρέπει να τροποποιείται. Τονίζουμε ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο πρέπει να καταργηθούν και να εφαρμοστεί ένα σύστημα αξιολόγησης που θα δίνει περισσότερη βαρύτητα σε εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ολόπλευρης μόρφωσης. Αν δεν εισακουστούμε ούτε και τώρα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Τις επόμενες μέρες, θα εξετάσουμε ποια θα είναι τα επόμενα μας βήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα