Προσωρινή αναστολή εργασιών για το συρματόπλεγμα

Σταμάτησαν προσωρινά εδώ και δύο ημέρες οι εργασίες τοποθέτησης του συρματοπλέγματος για αποτροπή εισόδου των παράτυπων μεταναστών, στην περιοχή Αστρομερίτη – Περιστερώνας. 

Ο λόγος είναι οι οργανωμένες αντιδράσεις ντόπιων γεωργών και κατοίκων, με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, να ετοιμάζει μερικό επανακαθορισμό της όδευσης, στην παραπλήσια και πάλι περιοχή. Αίτημα των κοινοτήτων, σε σύμπνοια με την πλειοψηφία των γεωργών, είναι το συρματόπλεγμα να τοποθετηθεί τουλάχιστον 300 μέτρα βορειότερα,

μη συμπεριλαμβάνοντας έτσι κάποιες φάρμες, βιοτεχνίες και αγροτικές κατοικίες.

Υπάρχουν, όμως, και φωνές που εναντιώνονται πλήρως στην τοποθέτηση του συρματοπλέγματος, καθώς πέρα από πρακτικά προβλήματα, μειώνεται και η αξία της γης.

Όλοι όμως αναγνωρίζουν το πρόβλημα με τις παράνομες ροές. Κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν πως αυτή την στιγμή σχεδιάζεται ο επανακαθορισμός της όδευσης, καθώς σέβονται τις ανησυχίες των ντόπιων, και είναι αβέβαιο το πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες.

Πάντως, στις διαβουλεύσεις μετέχει και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού μπορεί να χρειαστεί να εισέλθει η όδευση και εντός της νεκρής ζώνης.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιβεβαίωσε στο ΣΙΓΜΑ τις διαβουλεύσεις για την όδευση του συρματοπλέγματος με τις αρχές. 

Ωστόσο, οι γεωργοί και οι κοινοτάρχες των κατεχόμενων κοινοτήτων της περιοχής, επαναφέρουν το φλέγον ζήτημα της «κλοπής» της νεκρής ζώνης από Τ/κ γεωργούς, με την ανοχή των Η.Ε.

Η περιοχή είναι ιδιοκτησία Ε/κ και παραχωρήθηκε στον ΟΗΕ για σκοπούς επιτήρησης.

Από το 2017 και έπειτα, μετά την αποναρκοθέτηση της περιοχής στο ενδιάμεσο, οι Ε/κ ιδιοκτήτες επέμειναν να καλλιεργήσουν αυτή τη γη, αφού η συμφωνία προνοούσε ότι μπορούν να το κάνουν στα 200+1 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια. Όμως, οι Τ/κ ξεκίνησαν σταδιακά να οικειοποιούνται και αυτοί ακαλλιέργητα ελληνοκυπριακά τεμάχια, ή εισέρχονται και καλλιεργούν τα ήδη καλλιεργημένα.

Κλέβουν, δηλαδή, και τις περιοχές της νεκρής ζώνης.

Ο ΟΗΕ, όπως είπε ο Κοινοτάρχης της κατεχόμενης Κατωκοπιάς Νίκος Κωνσταντίνου, λέει ότι το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ σας. Πάμε πίσω στο μεταναστευτικό.

Εξελίξεις είχαμε με τις καταγγελίες του Παύλου Μυλωνά. Ο βουλευτής κατέθεσε στο ΤΑΕ Λευκωσίας τον ογκώδη, όπως ανακοίνωσε, φάκελο στοιχείων που αφορούν τις καταγγελίες του για την παράνομη μετανάστευση, τους εικονικούς γάμους και τις άδειες ασύλου, με την Αστυνομία να μεταβιβάζει την έκθεσή της στη νομική υπηρεσία. Από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να προκύπτουν θέματα αστικών αδικημάτων και ο Παύλος Μυλωνάς ζητεί τον διορισμό ποινικών ανακριτών. Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία για περίπτωση Τούρκου υπηκόου, ο οποίος ενώ ζήτησε και έλαβε άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενος κινδύνους από το καθεστώς Ερντογάν, πλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι πηγαινοέρχεται στην Τουρκία μέσω Τύμπου.

Ενώ οι κρατικές υπηρεσίες το ΔΕΥΔΕΥΤ γνωρίζουν, δεν έχει γίνει ανάκληση του προσφυγικού του καθεστώτος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μυλωνά.

Διαβάστε επίσης 

Β.Παπαδόπουλος σε ΑΚΕΛ για συρματοπλέγματα: «Κατανοεί τους κινδύνους;»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσωρινή,prosorini