Προσωπικά δεδομένα - Πως θωρακίζεστε και τι πρέπει να ξέρετε

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ποια είναι όμως τα στοιχειώδη που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την προστασία των δεδομένων του;

Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε και περιγράφει ένα άτομο όπως φυσικά χαρακτηριστικά και εκπαίδευση εργασία.

Ποια είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

Ευαίσθητα χαρακτηρίζονται τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου που αναφέρονται στη φυλετική ή εθνική του προέλευση ενώ προστατεύονται από τον νόμο με αυστηρότερες ρυθμίσεις

από ότι τα απλά προσωπικά δεδομένα.

Τι σημαίνει “επεξεργασία προσωπικών δεδομένων”;

Είναι κάθε εργασία που πραγματοποιείται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως: συλλογή, καταχώριση, οργάνωση, διατήρηση ή αποθήκευση, τροποποίηση, εξαγωγή, χρήση, διαβίβαση, διάδοση, συσχέτιση ή συνδυασμός, διασύνδεση, δέσμευση, διαγραφή, καταστροφή.

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν κάποιοι έχουν τα προσωπικά μου δεδομένα και τα χρησιμοποιούν παράνομα;

Η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη. Ο καθένας μας πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος και να μην δίνει τα στοιχεία του ανεξέλεγκτα.

To Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαξάγει ηλεκτρονικό διαγωνισμό για ενημέρωση σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με δηλώσεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων, Ειρήνης Λοιζίδου Νικολαίδου στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο».

Η κ. Νικολαίδου ανέφερε πως ο διαγωνισμός αποτελείται από δέκα ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων ενώ το δώρο που θα δοθεί είναι ένα tablet Samsung Galaxy.

Τέλος, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κάποιος αναρτά φωτογραφίες παιδιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα