Προσομείωση ενός πυρηνικού πολέμου Ρωσίας-ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι πρόσφατες αναφορές του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για το ότι ένας  Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι πυρηνικός και καταστροφικός, προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία με την συζήση για τις επιπτώσεις ενός πυρηνικού  Αργαδεγώνα να επανέρχεται στο προσκήνιο. 

Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ: Ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και ολέθριος

Τον Σεπτέμβριο  2019 το Princeton Science and Global Security,  ανέπτυξε μια νέα

προσομοίωση για έναν εύλογο κλιμακούμενο πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας χρησιμοποιώντας ρεαλιστικές στάσεις πυρηνικής δύναμης, στόχους και εκτιμήσεις θανάτων. Υπολογίζεται ότι θα υπήρχαν περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι νεκροί και τραυματίες μέσα στις πρώτες ώρες της σύγκρουσης.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, αυτό το έργο έχει ως κίνητρο την ανάγκη να τονιστούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες των σημερινών σχεδίων πυρηνικού πολέμου των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν εγκαταλείψει τις μακροχρόνιες συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών όπλων, άρχισαν να αναπτύσσουν νέα είδη πυρηνικών όπλων και διεύρυναν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».

Το τετράλεπτο οπτικοακουστικό κομμάτι βασίζεται σε ανεξάρτητες αξιολογήσεις των σημερινών στάσεων των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σχέδια πυρηνικού πολέμου και στόχων πυρηνικών όπλων. Χρησιμοποιεί εκτεταμένα σύνολα δεδομένων των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή, της απόδοσης των όπλων και των πιθανών στόχων για συγκεκριμένα όπλα, καθώς και της σειράς μάχης που υπολογίζει ποια όπλα πηγαίνουν σε ποιους στόχους με ποια σειρά σε ποια φάση του πολέμου για να δείξει την εξέλιξη του η πυρηνική σύγκρουση από τακτική, στρατηγική έως στόχευση πόλεων.

Οι προκύπτοντες άμεσοι θάνατοι και απώλειες που θα προέκυπταν σε κάθε φάση της σύγκρουσης προσδιορίζονται χρησιμοποιώντας δεδομένα από το NUKEMAP. Όλες οι εκτιμήσεις θνησιμότητας περιορίζονται σε οξείς θανάτους από πυρηνικές εκρήξεις και θα αυξηθούν σημαντικά από τους θανάτους που προκύπτουν από πυρηνικές επιπτώσεις και άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα