Προσφυγικό: Σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (;)

Μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να εφαρμόσουν τους βασικούς άξονες της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης βρίσκεται ΕΕ και Τουρκία.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί με τη σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, στο οποίο θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και θα συμμετέχουν 11 υπουργοί και

αναπληρωτές.

Στόχος είναι να ολοκληρώνεται η διαδικασία παροχής ασύλου και μετεγκατάστασης μέσα σε 10 ημέρες.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 47.536.

Τι προβλέπεται στην συμφωνία

Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων.

Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 4 Απριλίου.

Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

Tρέχει να προλάβει η Ελλάδα

Σε αγώνα δρόμου για τον συντονισμό των ενεργειών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία, που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές Αρχές έχουν ξεκινήσει μία επιχείρηση “εξπρές” για να μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά προς κέντρα, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε όλα τα νησιά, όπου λειτουργούν hot spots, όπως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και την Κω.

Στόχος είναι τα κέντρα αυτά να αδειάσουν, ώστε όσοι καταφτάνουν από σήμερα στα νησιά να είναι υποψήφιοι για επιστροφή στα τουρκικά εδάφη.

Keywords
Τυχαία Θέματα