Προς ψήφιση το πόθεν έσχες για τις 14 Απριλίου

Με μοναδική εκκρεμότητα τη ρύθμιση του πόθεν έσχες στη δικαστική εξουσία, τα νομοθετήματα για τη ρύθμιση του πόθεν έσχες οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Απριλίου με στόχο την ομόφωνη ψήφιση τους σε νόμους, όπως δήλωσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Εκκρεμεί επίσης

κατάληξη σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του κανονισμού για τη λειτουργία της Βουλής, την οποία η Επιτροπή Νομικών θα συζητήσει αύριο Πέμπτη με τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων.

Στη δήλωση που ακολούθησε τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι η Επιτροπή Νομικών έχει καταλήξει πλήρως αναφορικά με το πολυνομοθέτημα για το πόθεν έσχες και ότι έχει καταλήξει και στη ρύθμιση που θα διέπει το Στρατό και την Αστυνομία, που εκκρεμούσε.

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική εξουσία, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι υπήρξε συνάντηση με τους Δικαστές του Ανωτάτου, προσθέτοντας ότι η θέση της Βουλής είναι ότι το δικαστικό σώμα οφείλει και πρέπει να ελέγχει τα του οίκου του.

Εξήγησε ότι η κατεύθυνση της Επιτροπής Νομικών είναι όπως με τροποποίηση του περί δικαστηρίων νόμου να δίδεται η εξουσία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να ετοιμάζει κανονισμούς, εφόσον κρίνει ότι είναι αναγκαίο.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι αύριο Πέμπτη η Επιτροπή Νομικών θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και τη Σύσκεψη Αρχηγών για τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής προς αυτοέλεγχο του πόθεν έσχες.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες στη δικαστική εξουσία, ο κ. Σαμψών είπε πως παρά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι η νομοθετική ρύθμιση στη δικαστική εξουσία θα συνιστούσε παρέμβαση στη διάκριση των εξουσιών και θα ήταν αντισυνταγματική, η Βουλή επιμένει ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για τον έλεγχο του πόθεν έσχες στη δικαστική εξουσία.

Διευκρίνισε πως η θέση της Βουλής σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μομφή στο αδέκαστο και την αμεροληψία των δικαστών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι η θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ότι ήδη υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, οι οποίοι επιβεβαιώνουν το αδέκαστο της δικαστικής εξουσίας.

Δεν έχω και κανένα λόγο να διαφωνήσω με αυτή τη θέση, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πόθεν έσχες των Βουλευτών, ο κ. Σαμψών είπε πως επειδή ο Βουλευτής έχει ασυλία δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά, αλλά μπορεί να διωχθεί μετέπειτα και όταν παύσει να είναι Βουλευτής, είτε επειδή έληξε η θητεία του, είτε επειδή ήρθη η ασυλία με τη διαδικασία που προνοεί το Σύνταγμα και πως η τροποποίηση του κανονισμού θα στοχεύει όπως ρυθμιστεί ότι ο Βουλευτής, σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες, θα υπόκειται σε συνέπειες από το ίδιο το νομοθετικό σώμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η απόφαση της Επιτροπής Νομικών, που λήφθηκε στη βάση της πρόθεσης όλων των κομμάτων, είναι όπως στις 14 Απριλίου, πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής, “ομόφωνα και συλλογικά να στείλουμε το μήνυμα για πάταξη της διαφθοράς, αντιμετώπιση της διαπλοκής και για περισσότερη διαφάνεια στη δημόσια ζωή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα