Προς Μπαχτσελί-Τσιλέρ προσανατολίζεται το ΑΚΡ για το 51%

Η πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι ανάμεσα στα ονόματα που σκοπεύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσεγγίσει ώστε να καταφέρει στις προεδρικές εκλογές να φτάσει το 51%, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποφασίστηκε να γίνει έρευνα, όχι για τη βάση του κόμματος, αλλά για να μάθουν

τις απαιτήσεις και τις επιλογές της αντιπολίτευσης, ώστε να διαπιστώσουν από ποιον πρέπει να λάβουν στήριξη. Οι εκτιμήσεις λένε ότι ενδέχεται να φέρουν ονόματα έκπληξη στην αντιπροεδρία του ΑΚΡ, ώστε να προσελκύσουν μεγαλύτερες μάζες στο κόμμα. Ανάμεσα στα ονόματα που συζητούνται για να τους προταθεί η αντιπροεδρία του κόμματος, είναι και αυτά των Τσιλέρ και Μπαχτσελί.

Με το νέο προεδρικό σύστημα, για πρώτη φορά ένας υποψήφιος θα πρέπει να περάσει το 50% για να εκλεγεί Πρόεδρος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του ΑΚΡ κυμαίνονται στο 46-48% και το κόμμα θέλει να γίνει και δεύτερος γύρος για την εκλογή Προέδρου. Οι εκτιμήσεις λένε ότι ο Ερντογάν τώρα λαμβάνει υπόψη και τον νέο παράγοντα Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αποχώρησε από το ΜΗΡ και ιδρύει δικό της κόμμα.

Γι’ αυτό και αναμένεται ο Τούρκος Πρόεδρος να κάνει κινήσεις προς Τσιλέρ και Μπαχτσελί. Άλλωστε, λένε οι ίδιες πηγές, αυτός είναι και ο λόγος που η Τσιλέρ καλείται τελευταία σε εκδηλώσεις του κόμματος. Ωστόσο, αυτό το σενάριο εμπεριέχει τον κίνδυνο να χάσει το ΑΚΡ σημαντικές ψήφους από τους Κούρδους.

Το ΑΚΡ έχει ήδη δώσει εντολή στην ερευνητική εταιρεία AR-GE να διερευνήσει τις επιθυμίες εκείνων που δεν ψηφίζουν το κόμμα. Μάλιστα, το ΑΚΡ δεν αγνοεί και την πιθανότητα να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές αλλά να χάσει την πρώτη θέση στη βουλή, όσο απομακρυσμένο σενάριο και να ακούγεται. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα στα προεδρικά διατάγματα και τον προϋπολογισμό.

Το ΑΚΡ φοβάται επίσης να μην επαναληφθεί αυτό που είχε συμβεί στη Γιάλοβα και σε άλλους δήμους της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές του 2014, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνασπίστηκαν εναντίον του, απομακρύνοντας δημάρχους του κόμματος. Αυτό, μάλιστα, κάποιοι το ονομάζουν «σύνδρομο Γιάλοβας».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα