Καλή "πρώτη εργασία" στο εδαφικό βλέπει ο Μπουρτζιού

Έγινε μια καλή πρώτη εργασία όσον αφορά τα κριτήρια για το εδαφικό και σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος τις πρώτες δύο μέρες πάνω στα 4 κεφάλαια που συζητήθηκαν, μεταξύ των οποίων και το περιουσιακό, δήλωσε το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού ενημερώνοντας τους τ/κ δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι οι εξελίξεις μέχρι τώρα είναι όπως είχαν προγραμματισθεί. Εάν μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία στο εδαφικό, που αυτή είναι η επιθυμία μας, ανέφερε, θα προχωρήσουν στο

τελευταίο στάδιο στην Ελβετία που είναι ταυτόχρονα με τον καθορισμό της ημερομηνίας της πενταμερούς, η εργασία πάνω στο χάρτη των κριτηρίων στα οποία θα έχουν συμφωνήσει.

“Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας εδώ, το κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό, εργαζόμαστε μέχρι αργά μαζί ή χωριστά. Σε αυτή τη διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν είναι μόνο οι ηγέτες, αλλά και οι διαπραγματευτές, οι διαπραγματευτικές ομάδες αλλά και σε τεχνικό επίπεδο εργάζονται συνεχώς”.

Σε ερώτηση για την εκ περιτροπής προεδρία, αν συζητήθηκε και αν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι οι δικές του αναφορές είναι σε θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί στην Ελβετία. Δεν αναφέρθηκε, είπε, σε κάθε θέμα χωριστά και “τηρώντας τον αμοιβαίο σεβασμό αυτό πρέπει να κάνουμε, γιατί κάποια κεφάλαια περιέχουν θέματα στα οποία έχουμε εμείς ευαισθησία και κάποια άλλα που έχουν αυτοί ευαισθησία. Το σημαντικό είναι η απόσταση που θα καλυφθεί πάνω σε όλα. Σε αυτό το στάδιο, εγώ αυτό που λέω είναι ότι η απόσταση που έχει καλυφθεί κάτω από τα 4 κεφάλαια είναι επαρκής και ικανοποιητική”.

Κληθείς να σχολιάσει την ύπαρξη ή μη γραπτού κειμένου/συμφωνίας για την διαδικασία στην Ελβετία, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκαν στον οδικό χάρτη της διαδικασίας πριν αναχωρήσουν από την Κύπρο. “Σήμερα, αυτό πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας. Σήμερα και οι δύο πλευρές καταβάλλουμε προσπάθεια στο πλαίσιο αυτό του οδικού χάρτη. Βρήκαμε ένα κλίμα ευνοϊκό και πρόσφορο και μέσα σε αυτό επιτυγχάνουμε αξιόλογη πρόοδο. Θεωρώ ότι σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει λόγος να γυρίσουμε πίσω και να μαλώνουμε για την διαρρύθμιση, σύνθεση (format), Αλλά εμείς είπαμε δεκάδες φορές με τι συμφωνία σε ποιο format ήρθαμε εδώ”.

Απαντώντας σε δεύτερη σχετική ερώτηση, ο κ. Μπουρτζιού είπε χαρακτηριστικά ότι το να γυρίζουμε πίσω το φιλμ δεν βοηθά τη διαδικασία. Και την ε/κ πλευρά και στην τ/κ, συνέχισε, στο επίπεδο ηγετών, διαπραγματευτών, διαπραγματευτικών ομάδων, σε τεχνικό επίπεδο, τα πολιτικά κόμματα, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ο Τύπος, όλοι πρέπει να συμπεριφέρονται πολύ υπεύθυνα. “Διερχόμαστε μια ιστορική περιόδο”.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι χωρίς να αποτυπωθούν τα κριτήρια στο χάρτη δεν θα συζητηθεί θέμα ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη και εάν αυτό αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Μπαρίς Μπουρτζιού απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία επί των κριτηρίων. Όταν θα φτάσουν, πρόσθεσε, στο σημείο να έχουν συμφωνία επί των κριτηρίων, όπως η τ/κ πλευρά έχει πει σε όλες τις πλευρές, θα αρχίσει ταυτόχρονα με τον καθορισμό της ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη, η αποτύπωση των κριτηρίων του εδαφικού που θα έχουν συμφωνήσει σε χάρτη.

Ερωτηθείς για τον στόχο της λύσης εντός του 2016, είπε ότι ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να προκύψει ένα πολιτικό πλαίσιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρέπει και οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν να συνδράμουν, πρόσθεσε. “Υπάρχουν μπροστά μας δύο μέρες ακόμη. Ας εργαστούμε αυτές τις δύο μέρες με εποικοδομητικό τρόπο”.

Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και εάν αλλάξει η στάση τους στο Κυπριακό, εάν αυτό το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των ηγετών, ο κ. Μπουρτζιού ευχήθηκε κάθε καλό και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν κάτι τέτοιο, ενώ οι ηγέτες – σημείωσε – δούλευαν χθες μέχρι αργά το βράδυ και σήμερα από νωρίς το πρωί, υπονοώντας ότι το θέμα δεν συζητήθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα