ΕΕ: Αποδοχή και αναγνώριση της ΚΔ για να διευκολυνθεί η λύση

Ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται στην Ελβετία επί του εδαφικού, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη διαδικασία και καλεί την Άγκυρα να διευκολύνει την πρόοδο, προβαίνοντας στις εξής συγκεκριμένες κινήσεις:

1. Στην εκπλήρωση των κυπρογενών της υποχρεώσεων, που αφορούν στην εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, που σημαίνει την άρση του εμπάργκο, το οποίο εφαρμόζει σε βάρος των θαλασσίων σκαφών και των αεροσκαφών της Κυπριακής

Δημοκρατίας.

2. Στη βελτίωση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορά και στο διπλωματικό σκέλος.

Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τόσο στην έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, όσο και στο Έγγραφο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η εκπλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεων όχι μόνο θα διευκολύνει περισσότερο την πρόοδο στις συνομιλίες, την οποία χαιρετίζει και τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει, αλλά, ταυτοχρόνως, θα «προσδώσει μια νέα δυναμική στην ενταξιακή διαδικασία» της Τουρκίας.

Άλλα η ΕΕ, άλλα στις συνομιλίες

Βεβαίως, οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απευθύνονται προς την Τουρκία, δεν ήταν και δεν είναι τμήμα των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, οπότε η Άγκυρα δεν θα συμμορφωθεί, εφόσον στην παρούσα φάση δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Δηλαδή των τουρκικών υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία και των υποχρεώσεων της Τουρκίας να τις εφαρμόσει στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Ενώ, λοιπόν, η ΕΕ τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν από την Τουρκία κινήσεις αρχικά αποδοχής (acknowledgment) και εν συνεχεία αναγνώριση, η λογική των συνομιλιών είναι οι κινήσεις αμοιβαίας αποδοχής των δυο πλευρών για τη διευκόλυνση της λύσης και η απουσία της Τουρκίας από το κάδρο μέχρι τη συζήτηση για τις εγγυήσεις.

Τα παγωμένα κεφάλαια

Στην έκθεση αξιολόγησης τονίζεται ότι η Τουρκία εξέφρασε τη στήριξή της στο Κυπριακό, και στο Έγγραφο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση -που ακολουθεί- καλείται η Άγκυρα να διευκολύνει τις προσπάθειες μέσω της εκπλήρωσης των ανεκπλήρωτων ώς τώρα υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Συναφώς, αναφέρεται, συνεχίζει να είναι σε ισχύ η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου του 2006, όταν πάγωσαν πέντε τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια, επειδή η Άγκυρα αρνήθηκε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Όχι σε απειλές και σεβασμός στην κυριαρχία

Πέραν τούτων, και στα δυο έγγραφά της, δηλαδή της Στρατηγικής για τη Διεύρυνση και της Έκθεσης Αξιολόγησης, αναφέρει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οποιουδήποτε είδους απειλές ή πηγές έντασης που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην καλή γειτονία και στην προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης των υπαρχουσών διαφιλονικιών.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών και των δικαιωμάτων τους να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες, και να ερευνούν και να εκμεταλλεύονται τις εθνικές τους πηγές, όπως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει.

Πείτε τα στους ΥπΕξ σας

Τα έγγραφα της ΕΕ συζητήθηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρουσία του Αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί κριτική για τη στάση του καθεστώτος Ερντογάν, αναφορικά με την έλλειψη σεβασμού σε αριθμό θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, το οποίο η ΕΕ καταδικάζει. Για δεύτερη συνεχή μέρα, μετά την προχθεσινή, οι Ευρωβουλευτές προχώρησαν σε έντονη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κριτική, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί πιο σκληρή πολιτική έναντι του καθεστώτος Ερντογάν.

Απαντώντας, ο Επίτροπος Χαν υιοθέτησε την ίδια πολιτική την οποία είχε εκφράσει προχθές η Ύπατη Εκπρόσωπος της Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως είπε ο κ. Χαν, για τη διαμόρφωση μιας πιο σκληρής προφανώς προς την Τουρκία πολιτικής, οι αξιότιμοι κ. Ευρωβουλευτές θα πρέπει να απευθυνθούν προς τους Υπουργούς των Εξωτερικών τους, για να διατυπώσουν μια ανάλογη γραμμή στο Συμβούλιο Υπουργών της προσεχούς Δευτέρας. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν ενισχυτική της διατύπωσης των σαφών θέσεων που θα πρέπει να διαβιβάσουν -όπως είχε τονίσει η κ. Μογκερίνι- τα Εθνικά Κοινοβούλια προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να υιοθετηθεί μια άλλη από την υφιστάμενη, για την τουρκική ενταξιακή διαδικασία, πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα