Προκαλεί με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» η Άγκυρα (ΧΑΡΤΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί η περιοχή μας να επηρεάζεται από πολικό ψύχος, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να ανεβάζει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με την άσκηση που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου.

Η επιλογή της ονομασίας της άσκησης δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία, καθώς παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, για την περιοχή 462.000

τετραγωνικών χιλιομέτρων που οι Τούρκοι θεωρούν ως δική τους «επικράτεια». Αξίζει να σημειωθεί πως με το δόγμα «γαλάζια πατρίδα», η Τουρκία εξηγεί τη σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για Ελλάδα και Κύπρο.

Ελλαδικά ΜΜΕ αναφέρουν πως, δεδομένου ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ήδη μεσολαβήσει η πάντα δύσκολη περίοδος της επετείου των Ιμίων, μια άσκηση προβολής των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί διπλωματικό σκεπτικισμό στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες μέρες η Άγκυρα εξέδωσε επίσης Navtex για την Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία επεκτείνει τις περιοχές έρευνας και γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στα νότια του Καστελόριζου και στα ανατολικά της Ρόδου (ΧΑΡΤΗΣ). Τις έρευνες θα πραγματοποιούσε το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, ωστόσο οι εργασίες του είχαν ανασταλεί προσωρινά εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’, τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν οι νέες περιοχές στις οποίες θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις ο ‘Πορθητής’ και το άλλο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, το ‘Deep Sea Metro I’, όταν αυτό καταφτάσει στην Μεσόγειο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν πριν από κάποια χρόνια και σχετικό βίντεο για την σημασία της «Γαλάζιας Πατρίδας» για μια σειρά από δραστηριότητες της Άγκυρας.

Στην Τουρκία είχε επίσης κυκλοφορήσει πέρσι και σχετικό βιβλίο του Τούρκου Ναυάρχου Cem Gurdeniz με τον τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα».

Cem Gürdeniz ''Mavi Vatan'' from 49/51 Film on Vimeo.

Keywords
Τυχαία Θέματα