Γιατί η Σερβία «ευθύνεται» γι΄αστοχίες σε προγνώσεις Κύπρου/ΧΑΡΤΕΣ

Ως αστοχίες χαρακτήρισαν αρκετοί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και όχι μόνο τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του τελευταίου μήνα.

Αρχή έγινε με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Λευκωσία αρχές Δεκεμβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν αρκετές περιοχές. Τότε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής έκανε λόγο, μάλιστα, για υποτίμηση του φαινομένου.

Το SigmaLive επικοινώνησε εκ νέου με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με αφορμή τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών. Ο Κλεάνθης Νικολαΐδης

αποκάλυψε στο SigmaLive το λάθος, που κατά την άποψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κύπρου, οδήγησε αλυσιδωτά σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Υπεύθυνη για την εποχική μας πρόγνωση είναι η Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας, η οποία εκδίδει για όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης την εποχική πρόγνωση.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, μάλιστα, θα αποστείλει και σχετικό σημείωμα στην εθνική υπηρεσία της Σερβίας με σχετική αναφορά στο εν λόγω λάθος.

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείωμα αναφέρεται:

«Η σοβαρή απόκλιση που παρουσιάζεται ειδικά στο θέμα της αθροιστικής βροχής οφείλεται στη λανθασμένη, κατά την άποψη του Τμήματος, εκτίμηση της συμπεριφοράς του ΝΑΟ (North Atlantic Oscillation). Η αρχική εκτίμηση της κατάστασης του NOA «υποτιμούσε» την ένταση και έκταση του Αντικυκλώνα των Αζορών, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι αρκετά ισχυρός και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του βόρειου Ατλαντικού, με αποτέλεσμα την πολύ συχνή όδευση υφέσεων από την Βόρεια θάλασσα προς την περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Και πάλι, σύμφωνα με εκτίμηση του Τμήματος Μετεωρολογίας, η συχνή όδευση υφέσεων προς την ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα ο Αντικυκλώνας των Αζορών παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά έντασης και έκτασης στο βόρειο Ατλαντικό».

Στο σημείωμα συμπληρώνεται, επίσης, ότι «λόγω των μέχρι τώρα παρατηρήσεων που αφορούν την αθροιστική βροχή, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ σοβαρή απόκλιση της πραγματικής της κατανομής από την εκτίμηση της εποχικής πρόγνωσης.

Για τον λόγο αυτό στην παρούσα εποχική πρόγνωση δεν θα παρουσιαστεί η εποχική κατανομή της αθροιστικής βροχής, για λόγους συμβατότητας με την πραγματικότητα. Το Τμήμα Μετεωρολογίας έχει ενημερώσει την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας, η οποία εκδίδει για όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης την εποχική πρόγνωση, για τη σοβαρή απόκλιση της εποχικής πρόγνωσης και έθεσε και συγκεκριμένες εισηγήσεις ως διορθωτικές ενέργειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα