Πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ: Στόχος της λύσης «δυο κρατών» είναι η κατάργηση της Κ.Δ

Σε άρθρο του στο Arab News με τίτλο «Το αποτέλεσμα των εκλογών ενισχύει το σχέδιο των δύο κρατών της Τουρκίας για την Κύπρο», ο πρώην τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίζ παραθέτει την δική του εκτίμηση για τα επόμενα βήματα στην Κύπρο.

Αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή των διαπραγματεύσεων, της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν καθώς και της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε, σημειώνει πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα  α προκύψουν  δύο διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ

των Τουρκοκυπρίων:

«Η μία είναι να κάνουν κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις στους Ελληνοκύπριους και να επανενώσουν  το νησί υπό ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία θα επέτρεπε στους Τουρκοκύπριους να γίνουν πολίτες της ΕΕ. Η άλλη προϋποθέτει ότι μια ομοσπονδιακή δομή θα λειτουργούσε ενάντια στα συμφέροντά τους, όπως συνέβη στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο Τατάρ, μαζί με την ηπειρωτική Τουρκία, πιστεύει ότι θα ήταν πιο ρεαλιστικό να εργαστούμε για μια λύση δύο κρατών».

Επιπλέον,  συνεχίζει ο πρώην τούρκος ΥΠΕΞ, υπάρχει μια ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ των τουρκοκυπριακών εκλογών και της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. «Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) χρειάζεται απόλυτα μια ιστορία επιτυχίας για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το 2023. Αυτή η υποστήριξη είναι σημαντική τόσο για το κυβερνών κόμμα όσο και για το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κίνημα Πάρτι (MHP). Το τελευταίο δεν είναι εταίρος του συνασπισμού, αλλά, χωρίς την υποστήριξή του, το AKP είναι απίθανο να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως, η κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε για να προωθήσει μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο, η οποία θα ήταν πολύ δημοφιλής μεταξύ των εθνικιστικών τμημάτων του εκλογικού σώματος της Τουρκίας και θα ωφελήσει τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και το MHP».

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η λύση των δύο κρατών θα στοχεύει τελικά να θέσει τέρμα στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι σήμερα. «Η ΕΕ μπορεί να την αντιταχθεί, αλλά, με τη μόχλευση της πάνω από την Τουρκία να έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν, η διαδικασία αποξένωσης είναι πιθανό να ακολουθήσει τη δική της πορεία, εκτός εάν οι Ελληνοκύπριοι αντιστρέψουν την πολιτική τους για τους Τουρκοκύπριους ως πολίτες με περιορισμένα δικαιώματα».

Το δείπνο του 2016

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2016 το Ελληνοτουρκικού Φόρουμ διοργάνωσε δείπνο όπου μεταξύ άλλων παρακάθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τότε κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ένας από τους συμμετέχοντες στο γεύμα, ήταν και ο Γιασάρ Γιακίζ ο οποίος δήλωνε από τότε πως στη μετά τη λύση του Κυπριακού εποχή, η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εντελώς απούσα.

Τον Αύγουστο του 2001 o Γιακίζ, έγινε ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος υπεύθυνος Εξωτερικών Υποθέσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Εκλέχθηκε βουλευτής στις γενικές εκλογές του 2002. Έγινε Υπουργός Εξωτερικών στην 58η κυβέρνηση της Τουρκίας με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Γκουλ, έως ότου ο αρχηγός του κόμματος του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη στο Κοινοβούλιο και έγινε πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2003.

Keywords
Τυχαία Θέματα