Πρόγραμμα υποτροφιών εκαπίδευσης της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος υποτροφιών της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα βοήθειας. Με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσει να παρέχει ευκαιρίες σε διάφορους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης, καθώς επίσης και ευκαιρίες κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γενικός στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην επανένωση της νήσου.

Το 2023,

το εμβληματικό αυτό πρόγραμμα θα συνεχίσει να στηρίζει σπουδαστές, επαγγελματίες και ενήλικες εκπαιδευόμενους σε ολόκληρη την κοινότητα, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο του προγράμματος βοήθειας να φέρει την τουρκοκυπριακή κοινότητα πιο κοντά στην ΕΕ.

Το πρόγραμμα υποτροφιών έχει επίσης ως στόχο να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της κοινότητας, ενισχύοντας τις γνώσεις καθώς και τις τεχνικές και κοινωνικές δεξιότητες σε διάφορους τομείς προτεραιότητας, από τη μηχανική λογισμικού έως τις τεχνολογίες που σχετίζονται με τη βιώσιμη ενέργεια, για τους οποίους υπάρχει ζήτηση δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες αυτές συμβάλλουν στην υλοποίηση της δέσμευσης της ΕΕ για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανειδίκευση, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023.

Εκτός από τη γενική πρόσκληση υποβολής προτάσεων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την πρωτοβουλία «Alumni Connect», η οποία στόχο έχει να συνδέσει περίπου 2.000 Τουρκοκύπριους πολίτες που έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα υποτροφιών από το 2007. Με τη δημιουργία και τη διευκόλυνση ενός ποικιλόμορφου και χωρίς αποκλεισμούς δικτύου υποτρόφων, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να στηρίζει τους συμμετέχοντες πέρα από την υποτροφία τους.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 προκηρύσσεται σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2023, ενώ οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές έως τις 2 Απριλίου 2023 στις 23:59 ώρα Κύπρου. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου υποτροφιών της ΕΕ www.euburs.eu.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο ή στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση: [email protected].

Το πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ χρηματοδοτείται πλήρως από την ΕΕ και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Goethe από το 2022.

Διαχείριση της μετανάστευσης: νέα επιχειρησιακή στρατηγική για αποτελεσματικότερες επιστροφές

Σήμερα η Επιτροπή πρότεινε μια επιχειρησιακή στρατηγική για αποτελεσματικότερες επιστροφές. Βασικός στόχος της είναι η αύξηση του συνολικού αριθμού αποτελεσματικών επιστροφών, μέσω ταχείας εφαρμογής, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η στρατηγική καλύπτει τέσσερις τομείς εστίασης: στοχευμένες δράσεις για τις άμεσες ανάγκες, μεταξύ άλλων με κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού σε καθορισμένες τρίτες χώρες· επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής· προώθηση της παροχής συμβουλών σε θέματα επιστροφής και της επανένταξης· και ψηφιοποίηση της διαχείρισης των επιστροφών. Συνέντευξη Τύπου με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον  και τη συντονίστρια επιστροφών της ΕΕ κ. Mari Juritsch, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 13:15 (ώρα κεντρικής Ευρώπης). Η στρατηγική αυτή θα συμβάλει στις συζητήσεις στο άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων εντός της εβδομάδας.

Ένα αποτελεσματικό και κοινό σύστημα της ΕΕ για τις επιστροφές αποτελεί κεντρικό πυλώνα των εύρυθμων και αξιόπιστων συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου, καθώς και της ολοκληρωμένης προσέγγισης του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ένα αποτελεσματικό και κοινό σύστημα της ΕΕ για τις επιστροφές θα πρέπει επίσης να λειτουργεί αποτρεπτικά και να συμβάλει στη μείωση της μη ασφαλούς και παράτυπης μετανάστευσης. Για να ενισχυθεί η εν λόγω επιλογή μεταξύ των ατόμων που πρέπει να εγκαταλείψουν την ΕΕ, η Επιτροπή ενέκρινε το 2021 νέα στρατηγική για τις οικειοθελείς επιστροφές και την επανένταξη. Ο διορισμός της συντονίστριας επιστροφών της ΕΕ, η οποία συγκεντρώνει τις διάφορες πτυχές της πολιτικής επιστροφής της ΕΕ και η οποία υποστηρίζεται από ένα δίκτυο υψηλού επιπέδου για την επιστροφή, αποτελεί μία από τις βασικές καινοτομίες του Συμφώνου για την επίτευξη των γενικών στόχων του. Η συντονίστρια επιστροφών και το δίκτυο υψηλού επιπέδου για την επιστροφή θα οριστικοποιήσουν σύντομα την επιχειρησιακή στρατηγική και θα διασφαλίσουν την εφαρμογή της.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anitta Hipper - τηλ.: + 32 2 298 56 91· Fiorella Belciu – τηλ.: +32 2 299 37 34)

Ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ και ο επίτροπος κ. Μπρετόν παρουσιάζουν στη Διάσκεψη για το Διάστημα τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής για το 2023

Σήμερα, στη 15η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Διάστημα, ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ Τζουζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, παρουσίασαν τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής για το 2023 καθώς και τις επικείμενες προκλήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την κυριαρχία, και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα.

Ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ υπογράμμισε το γεωπολιτικό πλαίσιο καθώς και τη σημασία του διαστήματος, η οποία κατέστη προφανέστερη μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η στρατηγική πυξίδα προσδιορίζει το διάστημα ως έναν στρατηγικό τομέα και επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών.

Για να ενισχυθεί η στρατηγική θέση της Ένωσης στο γεωπολιτικό πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος και ο επίτροπος κ. Μπρετόν σχεδιάζουν να παρουσιάσουν φέτος μια διαστημική στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα. Καθώς το 2023 θα είναι το έτος έναρξης υλοποίησης του IRIS², του νέου εμβληματικού προγράμματος για ασφαλή διαστημική συνδεσιμότητα, ο επίτροπος κ. Μπρετόν κάλεσε την ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία να κινητοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις και να δημιουργήσει λειτουργικές συμμαχίες οι οποίες θα υποβάλουν καινοτόμες και ευέλικτες εμπορικές υπηρεσίες. Όσον αφορά την καινοτομία, η πρωτοβουλία CASSINI εφαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς για να μετατρέψει την Ευρώπη σε κόμβο διαστημικής επιχειρηματικότητας, με περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις διαστημικής τεχνολογίας να έχουν ήδη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αντιστοίχιση και επιχειρηματική ανάπτυξη. Ο επίτροπος ανακοίνωσε επίσης την επιλογή εννέα εταιρειών του «νέου διαστήματος» οι οποίες θα καταστούν προμηθεύτριες δεδομένων των συνεισφερουσών αποστολών του Copernicus, καθεμία εκ των οποίων θα λάβει πενταετή σύμβαση αξίας 5 εκατ. ευρώ.

Κεντρικό θέμα της φετινής διάσκεψης είναι η «Διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης στο διάστημα». Η διάσκεψη θα περιλαμβάνει ειδικές συνεδρίες σχετικά με την ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική, τις τεχνολογικές και βιομηχανικές προκλήσεις της, το IRIS², το πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας της Ένωσης, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ανθεκτικότητα του χωροταξικού τομέα. Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Την Τετάρτη, η επίτροπος κ. Γκαμπριέλ θα εκφωνήσει καταληκτική ομιλία στη διάσκεψη μαζί με την Ιταλίδα αστροναύτρια Σαμάνθα Κριστοφορέτι. Θα υπενθυμίσει τη σημασία του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου καινοτομίας για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και την προσέλκυση ταλέντων στην Ευρώπη. Θα αναφερθεί επίσης στον τρόπο με τον οποίο το διαστημικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» μπορεί να αντιμετωπίσει μείζονες κοινωνικές προκλήσεις. Όλες οι ομιλίες είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στη σελίδα του EbS.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova – τηλ.: +32 2 296 69 53· Flore Boutier – τηλ.: +32 2 296 60 43)

Επισιτιστική ασφάλεια και ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων: η Επιτροπή ενισχύει τη δράση της για τους επικονιαστές

Σήμερα η Επιτροπή παρουσιάζει τη «Νέα συμφωνία για τους επικονιαστές», με στόχο την αντιμετώπιση της ανησυχητικής μείωσης των άγριων εντόμων-επικονιαστών στην Ευρώπη, αναθεωρώντας την πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές του 2018. Οι πολίτες ζητούν ολοένα και περισσότερο αποφασιστική δράση κατά της απώλειας επικονιαστών, μεταξύ άλλων μέσω της πρόσφατης επιτυχημένης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες». Η ανανεωμένη πρωτοβουλία καθορίζει τις δράσεις που πρέπει να λάβουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη για την αντιστροφή της μείωσης των επικονιαστών έως το 2030, καθώς σήμερα ένα στα τρία είδη μελισσών, πεταλούδων και συρφίδων εξαφανίζεται στην ΕΕ. Συμπληρώνει την πρόταση της Επιτροπής του Ιουνίου 2022 για νομοθετική πράξη για την αποκατάσταση της φύσης και αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Aναστροφή της μείωσης των επικονιαστών έως το 2030

Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές καθορίζονται στόχοι για το 2030 και σχετικές δράσεις με βάση τρεις προτεραιότητες. Βασική προτεραιότητα είναι η βελτίωση της διατήρησης των επικονιαστών και η αντιμετώπιση των αιτίων της μείωσής τους. Η προτεραιότητα αυτή θα υλοποιηθεί με:

Καλύτερη διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων — για παράδειγμα η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει τα σχέδια διατήρησης των απειλούμενων ειδών επικονιαστών· θα προσδιορίσει τους επικονιαστές που είναι χαρακτηριστικοί των οικοτόπων που προστατεύονται βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους, τους οποίους τα κράτη μέλη θα πρέπει να προστατεύουν· και η Επιτροπή, από κοινού με τα κράτη μέλη, θα καταρτίσει σχέδιο δικτύου οικολογικών διαδρόμων για τους επικονιαστές, ή τα λεγόμενα «Buzz Lines».
Αποκατάσταση οικοτόπων σε γεωργικά τοπία — ιδίως μέσω μεγαλύτερης στήριξης για φιλική προς τους επικονιαστές γεωργία στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Μετριασμός των επιπτώσεων της χρήσης φυτοφαρμάκων στους επικονιαστές — για παράδειγμα μέσω νομικών απαιτήσεων για την εφαρμογή ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας ή μέσω πρόσθετων μεθόδων δοκιμών για τον προσδιορισμό της τοξικότητας των φυτοφαρμάκων για τους επικονιαστές, συμπεριλαμβανομένων των υποθανατηφόρων και χρόνιων επιπτώσεων. Δεδομένου ότι η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων αποτελεί βασικό παράγοντα απώλειας επικονιαστών, η μείωση του κινδύνου και της χρήσης φυτοφαρμάκων σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων θα είναι ζωτικής σημασίας.
Βελτίωση των οικοτόπων επικονιαστών σε αστικές περιοχές.
Αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν στους επικονιαστές η κλιματική αλλαγή, τα χωροκατακτητικά ξένα είδη και άλλες απειλές όπως τα βιοκτόνα ή η φωτορύπανση.
Η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί επίσης στη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τη μείωση των επικονιαστών, τα αίτια και τις συνέπειές της. Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, την υποστήριξη της έρευνας και της αξιολόγησης, για παράδειγμα με τη χαρτογράφηση των βασικών περιοχών επικονιαστών έως το 2025, καθώς και στοχευμένες δράσεις για την προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων και της διάδοσης της γνώσης.

Τέλος, κινητοποίηση της κοινωνίας και προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού και της συνεργασίας. Η Επιτροπή θα στηρίξει τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών για τους επικονιαστές. Επιπλέον, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση, για παράδειγμα αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και στηρίζοντας την επιστήμη των πολιτών.

Ο πλήρης κατάλογος των δράσεων παρατίθεται στο παράρτημα της ανακοίνωσης με τίτλο «Νέα συμφωνία για τους επικονιαστές».

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν τις νέες δράσεις και να δεσμευτούν ενεργά για την υλοποίησή τους, σε στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι νέες δράσεις θα συμπληρώσουν τα επικείμενα εθνικά σχέδια αποκατάστασης (στο πλαίσιο της προτεινόμενης νομοθετικής πράξης για την αποκατάσταση της φύσης), όπου τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν τα μέτρα για την επίτευξη του νομικά δεσμευτικού στόχου της αντιστροφής της μείωσης των πληθυσμών επικονιαστών έως το 2030.

Αργότερα εντός του έτους η Επιτροπή θα απαντήσει στην πρωτοβουλία πολιτών «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες» μέσω ειδικής ανακοίνωσης.

Ιστορικό

Οι επικονιαστές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των υγιών οικοσυστημάτων. Χωρίς αυτούς, πολλά φυτικά είδη θα μειωθούν και εντέλει θα εξαφανιστούν, μαζί με τους οργανισμούς που εξαρτώνται από αυτά, κάτι που θα έχει σοβαρές οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Δεδομένου ότι περίπου το 80 % των καλλιεργειών και των άγριων ανθοφόρων φυτών εξαρτώνται από την επικονίαση των ζώων, η απώλεια επικονιαστών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη φύση της ΕΕ, την ανθρώπινη ευημερία και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη μακροπρόθεσμη γεωργική παραγωγή. Το σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο έχει εντείνει περισσότερο την ανάγκη να καταστεί το σύστημα τροφίμων ανθεκτικότερο, μεταξύ άλλων μέσω της προστασίας και της αποκατάστασης των εντόμων επικονίασης.

Η πρωτοβουλία βασίζεται σε διεξοδικές διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και σε θεσμική ανατροφοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή των Περιφερειών και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Επιπλέον, συνάδει με το πρόσφατα εγκριθέν παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ, το οποίο περιλαμβάνει τον παγκόσμιο στόχο μείωσης του κινδύνου από τα φυτοφάρμακα κατά τουλάχιστον 50 % έως το 2030.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την αναθεωρημένη πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές

Ανακοίνωση με τίτλο «Νέα συμφωνία για τους επικονιαστές» και παράρτημα

Πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές — Περιβάλλον — Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής — Παράγοντες προώθησης της επισιτιστικής ασφάλειας

EU Pollinator Information Hive (Κυψέλη πληροφοριών της ΕΕ για τους επικονιαστές)

Πάρκο επικονιαστών (europa.eu)

Δηλώσεις

Ακόμα και κάτι μικρό μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στον κόσμο μας. Στην περίπτωση των επικονιαστών, αυτά τα μικρά έντομα θα καθορίσουν το μέλλον της φύσης και τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια. Χρειαζόμαστε άμεσες και στοχευμένες δράσεις για τη διάσωση των επικονιαστών, διότι είναι ανεκτίμητοι για τα οικοσυστήματα, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Αυτή η νέα συμφωνία για τους επικονιαστές της ΕΕ συνιστά αποφασιστικό βήμα προόδου, και μάλιστα όχι μόνο για την ΕΕ, καθώς μπορεί να εμπνεύσει παρόμοιες δράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας γίνει πραγματικότητα πριν να είναι πολύ αργά.

Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε: - 24/01/2023

Οι γεωργοί έχουν δει ιδίοις όμμασι τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Είναι γεγονός ότι η μείωση των επικονιαστών συνιστά άμεσο κίνδυνο για τη γεωργική παραγωγικότητα. Χωρίς μεγαλύτερη βιωσιμότητα δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια. Γνωρίζω ότι οι γεωργοί εργάζονται σκληρά σε καθημερινή βάση προσπαθώντας να μας εξασφαλίσουν τροφή, ενώ παράλληλα συμμορφώνονται με τις πιο φιλόδοξες περιβαλλοντικές απαιτήσεις στον κόσμο, και θα ήθελα να τους επαινέσω για αυτό. Τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ θα τους στηρίξουν κατά τη μετάβασή τους σε πιο πράσινες πρακτικές.

κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επίτροπος Γεωργίας - 24/01/2023

Οι Ευρωπαίοι πολίτες μάς ζήτησαν ξεκάθαρα να αναλάβουμε δράση για την προστασία των επικονιαστών. Ήδη οι μισές καλλιέργειες στην ΕΕ που εξαρτώνται από την επικονίαση αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η μείωση και η αντικατάσταση των χημικών φυτοφαρμάκων είναι απολύτως αναγκαία. Ο πληθυσμός μελισσών και πεταλούδων θα πρέπει να αυξηθεί εκ νέου εάν θέλουμε οι Ευρωπαίοι γεωργοί να ευημερήσουν σε ένα υγιές περιβάλλον.

κ. Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία - 24/01/2023

Η προστασία των επικονιαστών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές. Οι πολίτες μας ζητούν συνεχώς την ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε επίπεδο ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και η υπερβολική εξάρτηση από αυτά συνιστούν σοβαρή απειλή για την επισιτιστική μας ασφάλεια, την κερδοφορία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και την ελαχιστοποίηση της απώλειας επικονιαστών στο μέλλον.

κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων - 24/01/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Η Επιτροπή ενισχύει τη δράση της για τους επικονιαστές

ελληνικά (50.642 kB - PDF)

Τηλεφόρτωση (50.642 kB - PDF)

Αρμόδιοι επικοινωνίας με τα ΜΜΕ

·       Adalbert JAHNZ

Τηλέφωνο

+ 32 2 295 31 56

Ηλεκτρονική διεύθυνση

adalbert.jahnz@ec.europa.eu

·       Daniela STOYCHEVA

Τηλέφωνο

+32 2 295 36 64

Ηλεκτρονική διεύθυνση

daniela.stoycheva@ec.europa.eu

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης: Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Εκπαίδευσης στις 24 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος Γιοζέπ Μπορέλ προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Έχει καθοριστική σημασία για την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων γιατί τους παρέχει τα εφόδια για να επιβιώσουν, να ευδοκιμήσουν και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Παίζει βασικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της δημοκρατίας, της κοινωνικοοικονομικής συνοχής και της ισότητας των φύλων, καθώς και για την επίτευξη πιο δίκαιων και βιώσιμων κοινωνιών.

Εντός και εκτός των συνόρων μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο να επιταχύνει την πρόοδο για την επίτευξη του 4ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ 4) σχετικά με την ποιοτική εκπαίδευση. Η ποιοτική εκπαίδευση είναι η πιο έξυπνη και δυναμική επένδυση στο κοινό μας μέλλον.

Η συλλογική πρόοδος παραμένει, ωστόσο, στάσιμη και οι επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι έμφυλες διακρίσεις και η έμφυλη βία, καθώς και άλλα συστημικά εμπόδια, εξακολουθούν να κρατούν εκτός σχολείου τα κορίτσια, τις μειονότητες, καθώς και τα εκτοπισμένα παιδιά και τα παιδιά πρόσφυγες, ή να τα αναγκάζουν να το εγκαταλείψουν.

Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν στερήσει εντελώς από τα κορίτσια και τις γυναίκες το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 3 045 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν αποτελέσει στόχο βομβιστικών επιθέσεων. Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα όλες τις επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης, και ευελπιστεί ότι θα διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών και όλων των νέων στην εκπαίδευση.

Επείγουσα είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την εκπαίδευση και μάθηση προσανατολισμένη στο μέλλον, ανάγκη την οποία επιδείνωσε σημαντικά η πανδημία COVID-19. Σ' όλο τον κόσμο, δύο στα τρία δεκάχρονα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν μια απλή ιστορία, ενώ 840 εκατομμύρια έφηβοι θα εγκαταλείψουν το σχολείο χωρίς κανένα προσόν για το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος.

Υπάρχουν, ωστόσο, λόγοι να αισιοδοξούμε. Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, τον Σεπτέμβριο του 2022, 133 χώρες, μεταξύ των οποίων η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ως «Ομάδα Ευρώπη», δεσμεύτηκαν να ανακτήσουν τις μαθησιακές απώλειες και να προσαρμόσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος.  Έφτασε η στιγμή να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις επενδύοντας σε συγκεκριμένες, μετασχηματιστικές δράσεις υπέρ της εκπαίδευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει σημαντικά τις εξωτερικές επενδύσεις της στην εκπαίδευση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τις χώρες-εταίρους που τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Στο πρώτο σχέδιο δράσης της για τη νεολαία στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να επενδύσει στην εκπαίδευση τουλάχιστον το 10 % της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος Global Europe (Παγκόσμια Ευρώπη) και του προϋπολογισμού της για ανθρωπιστική βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, θα στηρίξει επίσης την εφαρμογή της Διακήρυξης της νεολαίας σχετικά με τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, η οποία εκδόθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την προώθηση της συμμετοχής, της ενδυνάμωσης και των επαφών μεταξύ των νέων.

Σε διάστημα 35 ετών, το πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση έχει προσφέρει σε 13 σχεδόν εκατομμύρια συμμετέχοντες και συμμετέχουσες — φοιτητές/-τριες, προσωπικό, εκπαιδευτικούς και ασκούμενους/-ες — τη δυνατότητα να μάθουν, να εργαστούν ή να καταρτιστούν στο εξωτερικό, καθώς και σε σχολεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε διασυνοριακό επίπεδο. Οι ευκαιρίες αυτές είναι ανοικτές σε άτομα από όλα τα μέρη του κόσμου, τα οποία, ως «απόφοιτοι της ΕΕ», θα επωφελούνται από αυτή τη μαθησιακή εμπειρία και τα μαθησιακά δίκτυα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ΕΕ συνεργάζεται επίσης με τις χώρες-εταίρους για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, για παράδειγμα μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Επιπλέον, η ΕΕ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να προσαρμόσει τα εκπαιδευτικά συστήματα στον πράσινο μετασχηματισμό και στην ψηφιακή εποχή.

Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σύσταση της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Επάγγελμα των Εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της μάθησης και στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων. Γι' αυτό η στήριξη στους εκπαιδευτικούς, με τη βελτίωση της ελκυστικότητας του επαγγέλματος, αποτελεί βασική επενδυτική προτεραιότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway της ΕΕ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της περιφερειακής πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών για την Αφρική, η ΕΕ θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση του ταχύτερα αυξανόμενου πληθυσμού νέων παγκοσμίως μέσω της εξασφάλισης ποιοτικής εκπαίδευσης.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της από κοινού θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση του 4ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης σχετικά με την ποιοτική εκπαίδευση.»

Ιστορικό

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μαζί με τα κράτη μέλη συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας βοήθειας για την εκπαίδευση, στηρίζοντας τον τομέα της εκπαίδευσης σε 100 και πλέον χώρες στον κόσμο.

Κατά την περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει τουλάχιστον το 10 % του προϋπολογισμού της για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις με την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, την Ασία και τον Ειρηνικό για την εκπαίδευση, στηρίζοντας το ποιοτικό εκπαιδευτικό προσωπικό, τις δεξιότητες ζωής και εργασίας για τον 21ο αιώνα, τα συμπεριληπτικά και δίκαια εκπαιδευτικά συστήματα που είναι έτοιμα να στηρίξουν την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με γνώμονα τις ευκαιρίες, καθώς και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κινητικότητα.

Η ΕΕ παραμένει στην πρώτη γραμμή της διεθνούς κινητοποίησης για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, διαθέτοντας το 10 % του προϋπολογισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας στην εκπαίδευση και στηρίζοντας την ασφαλή, συμπεριληπτική και ποιοτική εκπαίδευση για εκατομμύρια παιδιά που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις και συγκρούσεις.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται, κατά προτεραιότητα, με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και τις γειτονικές περιοχές για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών συστημάτων, την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας και τη βελτίωση της από κοινού συνεργασίας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες

Συμβολή της «Ομάδας Ευρώπη» στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης

Global Gateway (Παγκόσμια Πύλη)

Εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Εκπαίδευση | Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις

Σχέδιο δράσης για τη νεολαία

Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

Πρόγραμμα Erasmus+

Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης

Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Κοινή δήλωση επ' ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εκπαίδευσης

ελληνικά (55.061 kB - PDF)

Τηλεφόρτωση (55.061 kB - PDF)

Αρμόδιοι επικοινωνίας με τα ΜΜΕ

·       Nabila MASSRALI

Τηλέφωνο

+32 2 298 80 93

Ηλεκτρονική διεύθυνση

nabila.massrali@ec.europa.eu

·       Ana PISONERO-HERNANDEZ

Τηλέφωνο

+32 2 295 43 20

Ηλεκτρονική διεύθυνση

ana.pisonero-hernandez@ec.europa.eu

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
προγραμμα, εν λόγω, alumni, κυπρος, νέα, τηλ, δραση, ιουνίου, buzz, lines, europa, βιωσιμότητα, υγιές, οηε, global, europe, σχολεια, γνώμονα, ana, κινηση στους δρομους, διορισμος, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, αιτηση, αφρικη, αφγανισταν, βημα, θεμα, καθημερινη, κυπρου, οηε, πλαισιο, πυλη, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αιτησεις, αμερικη, αμυνα, απωλεια, ασια, ασυλο, βαλκανια, βιωσιμότητα, βοηθεια, γεγονος, γεωργια, γινει, γνώμονα, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δηλωση, διαδικτυο, δικτυο, δικτυα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργεια, ενεργα, εν λόγω, εντομα, επενδυσεις, εποχη, εσωτερικων, ετων, ετος, ευημερια, ευρωπη, ζωης, ζωων, ημισυ, υπηρεσιες, ομιλια, λογια, μειωση, μικρο, νεολαια, παιδια, περιβαλλον, πυξιδα, πρασινη, προβληματα, ρολο, συντομα, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, ταλιμπαν, τηλ, τουρκια, τοπια, τρια, υλοποιηση, φυση, φυτοφαρμακα, ψηφιακη, ana, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, ειδη, εξαρτηση, εμφαση, εννεα, ενωση, ετοιμη, europa, europe, global, γνωσεις, ηλεκτρονικα, ιουνίου, οργανα, πληροφοριες, θεματα, υγειας, υγιές
Τυχαία Θέματα