Προετοιμασία για την επόμενη κρίση;Ενίσχυση του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης

Aς ξεκινήσουμε με τρεις ερωτήσεις. Αυτά που πρέπει να ρωτήσουμε όταν θέλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για κάτι κακό που έρχεται, όπως η πανδημία COVID, μια φυσική καταστροφή ή ένας πόλεμος. Τα τρία βασικά ερωτήματα είναι: πρώτον, πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω; Δεύτερον, τι πρέπει να έχω στη διάθεσή μου για να μπορέσω να το αντιμετωπίσω; Τρίτον, αν δεν το έχω, πώς μπορώ να το διασφαλίσω; Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε την επόμενη κρίση, το έργο θα είναι πιο δύσκολο. Ωστόσο, εάν έχετε περάσει κάποιες κρίσεις στο παρελθόν, έχετε ήδη εμπειρία στην άντληση διδαγμάτων. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση

στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πανδημία COVID-19.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εργαζόμαστε εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο για έναν κατάλογο διδαγμάτων που άντλησε η ΕΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στον τομέα της υγείας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της και είναι σαφές ότι ο ηγετικός της ρόλος, ιδίως για την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης εμβολίων, καθώς και ο συντονισμός σε επίπεδο Ένωσης σε όλους τους τομείς της υγείας, ήταν ζωτικής σημασίας για τη διάσωση εκατομμυρίων ζωών τα τελευταία τρία χρόνια.

Η βασική μας σύσταση είναι ότι η ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο αυτάρκης σε θέματα υγείας, όπως στην παραγωγή φαρμάκων. Πρέπει να αποφύγει την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Πρέπει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα, διαφοροποιώντας παράλληλα την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της και διασφαλίζοντας καλύτερο συντονισμό των εθνικών στρατηγικών για την υγεία. Αυτό πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας όταν αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση. Η επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης με έναν ανταγωνιστικό φαρμακευτικό τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Αυτό πρέπει να είναι το σχέδιό μας για να αποτρέψουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.

Είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να θέσει σαφείς κανόνες - κανόνες που σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να κλείσουμε σχολεία ή κοινοβούλια για μεγάλο χρονικό διάστημα ξανά. Δεν χρειάζεται να βλάψουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με άγριους, απρόβλεπτους περιορισμούς. Δεν πρέπει να βάζουμε τους πιο ευάλωτους σε μια κατάσταση όπου αισθάνονται ακόμη πιο αδύναμοι, ακόμη πιο φοβισμένοι και ανίκανοι να κατανοήσουν τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα τους. Για τον λόγο αυτόν, είναι επίσης πολύ σημαντικό να αντλήσουμε διδάγματα από τη διάδοση της παραπληροφόρησης, η οποία είχε ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χρειαζόμαστε ενισχυμένη προστασία από εκστρατείες παραπληροφόρησης και παραπλάνησης, μεταξύ άλλων από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν βασικές υπηρεσίες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τον κατάλογο των συστάσεών του στην Ολομέλεια τον Ιούλιο. Αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε η τελική έκθεση COVID να αποτελέσει ένα μονοπάτι για το μέλλον της Ευρώπης - μιας Ευρώπης ικανής να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για την ασφάλειά μας, την ευημερία μας και το μοντέλο του τρόπου ζωής μας.

Των ευρωβουλευτών :

Dolors Montserrat MEP, συντάκτρια της έκθεσης της ειδικής επιτροπής για τον COVID-19

Λουκά Φουρλά

Ελένης Σταύρου

Keywords
Τυχαία Θέματα