Προεκλογικός πυρετός με φόντο τον «Μάκη», τη διαφθορά και το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων, οι οποίοι μίλησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαφθορά, ενώ σχολίασαν και το προεκλογικό σποτ του ΔΗΚΟ

Διαβάστε ακόμη: Βουλευτικές:Τα πρωτόκολλα για προεκλογικές συγκεντρώσεις και τελετή ανακήρυξης

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ,

Κατερίνα Χριστοφίδου μίλησε αρχικά για το περιβόητο προεκλογικό σποτ του κόμματος της με τον «ψηφοφόρο» του ΔΗΣΥ Μάκη, να «ψηφίζει» τελικά ΔΗΚΟ, τονίζοντας ότι με ευκολία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε το βίντεο, κάτι που όπως είπε δεν έκανε με το βίντεο του Al Jazzera για τις πολιτογραφήσεις. «Είχε απειλήσει και εκβιάσει τους δημοσιογράφους λέγοντας τους ότι θα τους πάρει ο δαίμονας».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι την απάντηση στους πραγματικούς γονείς της διαφθοράς και της διαπλοκής την δίνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το πόρισμα Νικολάτου, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και το πόρισμα για το Συνεργατισμό. «Με έκπληξη ακούσαμε το Πρόεδρο να λέει ότι δεν βλέπει προτάσεις. Με την ίδια ευκολία δεν βλέπει και τη διαπλοκή. Είναι κατάντια να επιβραβεύει του διαπλεκόμενους».

Επεσήμανε ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς της Κυβέρνηση σε ότι αφορά κονδύλια και χορηγίες. «Πέρα από τον έλεγχο, χρειαζόμαστε μια δικλείδα ασφαλείας και έχουμε εισηγηθεί μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα μπορεί να διασφαλίσει τις διαδικασίες». Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουμε να επιβραβεύομε τη διαπλοκή και του κυβερνώντες που καταχρώνται τις εξουσίες και απαξιώνουν θεσμούς. «Χρειαζόμαστε μια Βουλή αντίστασης».
Τη σκυτάλη πήρε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συζητιέται το σχέδιο Ανάκαμψης. «Έχουμε δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση και γνωρίζουμε την αξία τους, όταν βγαίνουν από τα στόματα αυτών που κυβερνούν εννέα χρόνια».
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε προς της οικονομία της αρπαχτής, φτιάχνοντας της σαθρή βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων. «Όπως είμαστε ουραγοί στα θέματα έρευνας και καινοτομίας, αντίστοιχα είμαστε ουραγοί και στις σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις». Τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την πράσινη ανάπτυξη.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εμπλακεί με έναν απαράδεκτο τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία», συμπληρώνοντας ότι θα παραμείνουν απέναντι στην Κυβέρνηση για το φλερτ με τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία που θα παραχωρήσει το 37% της Κύπρου στην Τουρκία. «Δεν είναι πρόοδος η απαξίωση των πολιτών χρησιμοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης για ποιοτικές θέσεις εργασίας. Εξήγησε ότι για να έχει αξία το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να διασφαλιστεί η υλοποίηση του. «Πρέπει να το εντάξουμε σε ένα μοντέλο πραγματικής αλλαγής και ανάπτυξης».

Στη συνέχεια μίλησε η κυρία Έφη Ξάνθου, η οποία επεσήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί το 37% να είναι για θέματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης. «Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε συνεργαστεί με την Κυβέρνηση και έχουμε δώσει τις προτάσεις μας». 

Επιπλέον ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων δεν κάνει αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου. «Θέλουμε να λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ χρειάζεται έλεγχος στη διαχείριση των χρημάτων. Ο φόβος είναι να μην εισβάλει η διαφθορά και η διαπλοκή όπως σε όλα τα ζητήματα».

Η κυρία Ξάνθου μίλησε και για τον έλεγχο στο επενδυτικό πρόγραμμα. «Αντί να έχουμε μια σοβαρή διαδικασία με ανεξάρτητη υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, έχουμε απόσπαση δημόσιων υπαλλήλων για να ασκούν έλεγχο. Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή, ενώ τόνισε ότι η Κυβέρνηση παρεμποδίζει τον κοινοβουλευτικό και εξωτερικό έλεγχο. «Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΔΗΣΥ προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν δεν υπάρχει δικομματικό σύστημα στην Κύπρο δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα».  Συμπλήρωσε ότι ο κόσμος έχει μπουχτίσει και για αυτό θα υπάρχει 30% αποχή.

Η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι δεν θέλει να συμμετέχει σε ένα παραλήρημα μηδενισμού. «Αυτός ο αφορισμός δεν τιμά όλους εμάς σε όποιον χώρο και αν ανήκουμε». Συμπλήρωσε ότι «Αντί να μιλούμε για τις θέσεις μας και για την Κύπρο του αύριο, προβαίνουμε σε μια αφοριστική πολιτική που δεν τιμά τους πολίτες και τις θυσίες τους. Είναι από αυτούς που θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

Παράλληλα ανέφερε ότι το νέο αύριο πρέπει να στηριχθεί σε μεταρρυθμίσεις. «Μπορεί να ανήκουμε στο κυβερνών κόμμα, αλλά χωρίς την πλειοψηφία δεν μπορούν να περάσουν τα νομοθετήματα που θα εκσυγχρονίσουν την κοινωνία». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν θεσμοί και δεν έχει αποστερηθεί ο έλεγχος. «Υπάρχει ένα Σύνταγμα και δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί ο καθένας όποτε και όπως θέλει».

Η κυρία Δημητρίου απάντησε ότι υπάρχει ένα σχέδιο με συγκεκριμένες συνιστάμενες με στόχο να γίνει πράξη. «Βλέπουμε τις προθέσεις τους για το αν θα στηρίξουν αυτό το σχεδιασμό». Διερωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. «Δεν μιλήσαμε ποτέ για άρνηση ελέγχου και δικομματισμό και πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι σε όσα λέμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε όσα πρέπει να γίνουν και να σταματήσουμε το μηδενισμό». 

Δείτε το βίντεο: 


Διαβάστε ακόμη: 

Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Αβέρωφ

Κούσιος: Η πραγματικότητα είναι ότι ο κύριος «Μάκης» έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνα

Η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στους «θετούς γονείς» του «Μάκη»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προεκλογικός, Μάκη, Ταμείο Ανάκαμψης,proeklogikos, maki, tameio anakampsis