Προειδοποίηση Ρωσικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ για υπερηχητικό πύραυλο στην Ευρώπη

Η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για σχέδια ανάπτυξης αμερικανικών υπερηχητικών πυραύλων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματική αποστολή στο λογαριασμό της στο Twitter την Τρίτη.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Γραμματέα Τύπου του Πενταγώνου [John Kirby] ότι η πιθανή ανάπτυξη οποιουδήποτε υπερηχητικού πυραύλου των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητική», σύμφωνα

με τη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

«Ο σύντομος χρόνος πτήσης τους θα άφηνε τη Ρωσία λίγο έως καθόλου χρόνο απόφασης και θα αυξήσει την πιθανότητα ακούσιας σύγκρουσης», ανέφερε η ρωσική διπλωματική αποστολή.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Kirby,  δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, σχολιάζοντας τη δοκιμαστική εκτόξευση της Ρωσίας για έναν υπερηχητικό πύραυλο Τσιρκόν από τη φρεγάτα Ναύαρχο Γκορσκόφ: «Οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και να δημιουργήσουν σημαντικό κίνδυνο επειδή μπορούν να φέρουν πυρηνικό φορτίο». 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η φρεγάτα Ναύαρχος Γκόρσκοφ δοκιμάζει με επιτυχία έναν πύραυλο Tsirkon από τη Λευκή Θάλασσα. Ο επιφανειακός στόχος βρισκόταν στην ακτή της Θάλασσας του Μπάρεντς. Η ταχύτητα του πυραύλου εκτιμήθηκε σε Mach 7 και το εύρος της πορείας πτήσης του ξεπέρασε τα 350 χιλιόμετρα (217,4 μίλια).

H φρεγάτα Ναύαρχος Gorshkov είναι η ναυαρχίδα του Project 22350. Τα πολεμικά πλοία αυτής της κατηγορίας ζυγίζουν 4.500 τόνους και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 29 κόμβους. Είναι οπλισμένοι με εκτοξευτές πυραύλων Oniks και Kalibr, καθώς και με συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρα Poliment-Redut.

Υπερηχητικός πύραυλος Tsirkon

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Ποπόβκιν ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη του πλοίου Tsirkon με έναν υπερηχητικό πύραυλο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι δοκιμές πτήσης του πυραύλου ξεκίνησαν το 2015.

Στην ομιλία του για την έθνη του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση τον Φεβρουάριο του 2019, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι εργασίες για τον υπερηχητικό πύραυλο Tsirkon προχωρούσαν όπως είχε προγραμματιστεί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα