Προειδοποιήσεις για αισχροκέρδεια στα κατεχόμενα

Οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας και η εφαρμογή από σήμερα του πακέτου μέτρων της «κυβέρνησης» για την οικονομία, με προειδοποιήσεις για έλεγχο ενάντια στην αισχροκέρδεια και τους καιροσκόπους εμπόρους, είναι τα κύρια θέματα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στην αύξηση κατά τρία του αριθμού των «πανεπιστημίων» από φέτος, τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας του εκλογικού συνεδρίου του μεγαλύτερου κόμματος της δεξιάς, του ΚΕΕ αλλά και το ότι το Κουρμπάν

Μπαϊράμ θα διαρκέσει 9 μέρες αφού αργία κηρύχθηκε και η μέρα του αριφέ (παραμονή της Γιορτής των Θυσιών).

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ο λογαριασμός στην πλάτη του κόσμου» γράφει ότι το πακέτο των 24 μέτρων της «κυβέρνησης» που θα εγκριθεί σήμερα από το «υπουργικό» και θα εφαρμοστεί ως «κανονισμός» απέχει μακράν από το να ανακουφίσει τον κόσμο. Αλλού γράφει ότι 19 είναι από φέτος τα «πανεπιστήμια», καθώς μαθήματα θα αρχίσουν τα «πανεπιστήμια» Ραούφ Ντενκτάς, δυτικής Κύπρου και δημιουργικών τεχνών Αρκίν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συντεχνία των Τ/κ καθηγητών απηύθυνε έκκληση προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο να προβούν σε διευκολύνσεις προς τους Τ/κ που σπουδάζουν σε χώρες μέλη της ΕΕ.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Έρχεται έλεγχος της αγοράς» γράφει ότι η «κυβέρνηση» έλαβε μέτρα έναντι κάποιων εμπόρων που προχώρησαν σε υπέρμετρες αυξήσεις λόγω της συναλλαγματικής κρίσης. Αλλού γράφει ότι το «υπουργείο παιδείας» αποφάσισε να παραχωρήσει διευκολύνσεις σε άρρενες μαθητές για τις σπουδές τους δίδοντάς τους το δικαίωμα να αναβάλουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Αυξήσεις σε όλα» γράφει ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει επιβληθεί αύξηση στην τιμή όλων των προϊόντων και ο κόσμος πλέον ανησυχεί πώς θα τα βγάλει πέρα τον Σεπτέμβριο. Αλλού αναφέρει ότι η «κυβέρνηση» προειδοποίησε κάποιους εμπόρους να μην αισχροκερδούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά την απόφαση της «κυβέρνησης» να κηρύξει αργία και την 20η Αυγούστου το Κουρμπάν Μπαϊράμι θα διαρκέσει 9 μέρες συνολικά.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Έλεγχος έναντι των υπερβολικών τιμών» γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Ερχιουρμάν ανακοίνωσε ότι τα μέτρα της «κυβέρνησης» για την οικονομία θα τεθούν σήμερα σε εφαρμογή και δεν θα επιτρέψουν σε κάποιους να αισχροκερδούν. Αλλού γράφει ότι 5 τόνοι σταφυλιού σουλτανίνα συγκεκριμένου παραγωγού στη Μόρφου καταστράφηκαν γιατί δεν πέρασαν τον έλεγχο ποιότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύξηση σημειώθηκε στις τιμές του καρβελιού ψωμιού και τη φιάλη αλλά και τα μπουκάλια νερού.

Η «Γενί Ντουζέν» με τίτλο «Εκφοβισμός κερδοσκόπων» γράφει ότι ο Τουφάν Ερχιουρμάν προέβη χθες σε ενημέρωση δημοσιογράφων για την κατάσταση στην οικονομία και τα πλάνα της «κυβέρνησης» για την αντιμετώπισή της. Αλλού γράφει ότι η εφημερίδα συγκρίνει τιμές προϊόντων σε σούπερ μάρκετ στην κατεχόμενη Λευκωσία και βρήκε ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε σε παιδικά και βρεφικά προϊόντα αλλά και στα είδη κρέατος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι λόγω της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της ΤΛ έχουν προκληθεί προβλήματα σε δημόσιους διαγωνισμούς για κατασκευαστικά έργα αφού οι τιμές έχουν αλλάξει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα