Πρόεδρος: Στόχος ένα ευρωπαϊκό κράτος- Δεν θα εγκαταλείψουμε

Για "νέα ευκαιρία" στο κυπριακό, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους αγνοούμενους και πεσόντες της Περιστερώνας, χωρίς να παραγνωρίζει, όπως είπε, δηλώσεις, που μας βρίσκουν αντίθετους.

Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο Πρόδρος.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους, που δε θα κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες

του και θα επιτρέπεται η ελεύθερη εγκατάσταση, η ελεύθερη διακίνηση και το δικαίωμα στην εργασία και την περιουσία.

Σήμερα, είπε, χωρίς να παραγνωρίζω δηλώσεις, που κάθετα μας βρίσκουν αντίθετους, υπάρχει ένας νέος Τ/κ ηγέτης και θέλω να πιστεύω ότι η αποφασιστικότητα και οι πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνουμε, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες, ώστε να επιτύχουμε μια λύση που πριν και πάνω από όλα θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, θα επανενώνει το νησί και θα δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ζήσουμε επιτέλους ειρηνικά.

Δυστυχώς, τόνισε, οι συνθήκες μας οδηγούν σ’ έναν συμβιβασμό, που μπορεί να είναι οδυνηρός, αλλά αυτό που ζητούμε είναι, τουλάχιστον, να είναι έντιμος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε λύση, η οποία να παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για πρόοδο, αλλά και για προβλήματα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι “δεν θα εγκαταλείψουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι διαφωνούμε με τις θέσεις που προβάλλονται. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε όλους εκείνους, που μπορούν να επηρεάσουν πρώτιστα και πάνω από όλα την κατοχική δύναμη, την Τουρκία”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε χθες ότι «οι μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να αξιολογούνται ως φυσικό δικαίωμα των Τ/κ αντί ως κάτι που θα περιορίσει τους Ε/κ ή άλλους υπηκόους της ΕΕ», προσθέτοντας, ότι το να έχουν οι Τ/κ περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία στη δική τους περιοχή, υπάρχει γραπτώς σε όλες τις συμφωνίες για ΔΔΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα