Πρόβα τζενεράλε για το μέλλον ΕΕ η αντιμετώπιση προσφυγικού

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί πρόβα τζενεράλε για το μέλλον της ΕΕ και την διαφύλαξη της ενότητας και της συνοχής της, τόνισαν το απόγευμα της Τετάρτης ενώπιον του ΕΚ στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας που οι ηγέτες Γαλλίας

και Γερμανίας απευθύνονται από κοινού στο ΕΚ. Η τελευταία φορά ήταν το 1990 όταν βρέθηκαν ενώπιον των Ευρωβουλευτών ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Η σημερινή ομιλία των Ολάντ-Μέρκελ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων και κρίσεων στο εσωτερικό και στο κατώφλι της. Ολάντ και Μέρκελ έστειλαν ενωτικά μηνύματα και τόνισαν ότι μόνο με την αλληλεγγύη, την συνοχή, την συνεργασία και την εξάλειψη του μίσους, η ΕΕ θα μπορέσει να δώσει λύσεις και να ορθώσει ανάστημα.

Η αίθουσα του ΕΚ ήταν από νωρίς κατάμεστη από δημοσιογράφους αλλά και επισκέπτες ενώ παρευρέθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι Ευρωβουλευτές. Tα μέτρα ασφαλείας εντός του ΕΚ και περιμετρικά του κτιρίου ήταν δρακόντεια.

Υποδεχόμενος τους υψηλούς προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σιούλτς είπε ότι τις τελευταίες δεκαετίες διδαχθήκαμε ότι όταν δεν λειτουργεί η γαλλογερμανική συνεργασία όλοι υποφέρουν αλλά ότι όταν υπάρχει ενότητα και συγκερασμός απόψεων όλοι επωφελούνται.

Ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι η Ευρώπη ζει σήμερα νέα δράματα και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις όπως η χρηματοπιστωτική και κοινωνική κρίση αλλά και η προσφυγική . Ανέφερε ότι δεν πρέπει να κλειστούμε στα σύνορά μας όταν τέτοια δράματα διαδραματίζονται δίπλα μας και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και αξιών που οδήγησαν στην ενότητα και την ισχυροποίηση της Ευρώπης.

.

Ο Πρόεδρος Ολάντ παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να αντιληφθεί και να κατανοήσει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν θύματα και συνέπειες και ότι τώρα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν πρέπει να δείξει αλληλεγγύη.

Είπε ότι Ελλάδα και Ιταλία που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές έχουν δεχθεί και τη μεγαλύτερη βοήθεια ενώ για την Τουρκία τόνισε ότι πρέπει να βοηθηθεί για να βοηθήσει και εκείνη την ΕΕ.

Για την Ελλάδα ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και ότι τώρα στην νέα χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να τεθεί στο τραπέζι και το χρέος και να βρεθεί μια συνολική λύση. Αυτή την ευθύνη είπε πρέπει να την επιδείξουμε και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας .

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι η τραγωδία στη Συρία μας αγγίζει όλους και ότι οι τζιχαντιστές απειλούν ό,τι αντιπροσωπεύει όλους εμάς στην ΕΕ.

‘Ολη η Ευρώπη, συνέχισε, πρέπει να δράσει πολιτικά , στρατιωτικά και κοινωνικά για να δώσουμε στο λαό της Συρίας μια εναλλακτική πέραν του ισλαμικού κράτους και του Ασαντ.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έστειλε το μήνυμα ότι η επιλογή της παραίτησης δεν πρέπει να είναι στο τραπέζι και ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε κλείσιμο των εθνικών συνόρων αλλά να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων μέσα από αρωγή προς τα κράτη της περιφέρειας και ενίσχυση της ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.

Πρέπει, είπε, να επιλέξουμε την πρόοδο και όχι την οπισθοδρόμηση και να αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων του αιώνα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος στην δική της ομιλία αναφέρθηκε στα οράματα των Μιτέραν και Κολ για να τονίσει ότι και τώρα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αποδείξουμε ότι όταν έχουμε θάρρος και τόλμη μπορούμε να κάνουμε πολλά και να συνεργαστούμε ενάντια στο φόβο και τις δυσκολίες.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι στην εποχή αυτή των προκλήσεων κα της ανασφάλειας πρέπει να δώσουμε διεξόδους στους λαούς που εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω των πολέμων και αυτό αποτελεί καθήκον της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου.

Εστειλε το μήνυμα ότι μπορούμε αποφασιστικά να συνεισφέρουμε για να δοθεί ένα τέλος στην κρίση και για αντιμετώπιση της φτώχειας και των διενέξεων ώστε να υπάρχει παντού πολιτική σταθερότητα και ευημερία.

Πρέπει είπε η Μέρκελ, η αναπτυξιακή μας πολιτική να προσανατολιστεί πολύ περισσότερο στην επίλυση των κρίσεων και των συρράξεων , να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας και να η ΕΕ να αξιοποιήσει στο έπακρο την ενιαία αγορά και να βελτιώσει το συντονισμό στην Ευρωζώνη διορθώνοντας και λάθη που έγιναν.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, οι τεράστιες προσφυγικές ροές αλλάζουν το ρουν την Ευρώπης και τον προσανατολισμό της και το συμφέρον και οι αξίες της ΕΕ μας θέτουν ενώπιον αυτής της πρόκλησης την οποία και δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Πρέπει είπε να στραφούμε προς τις αιτίες που δημιουργούν τους πρόσφυγες και προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία η επιμονή και η υπομονή και η συνεργασία με συμμάχους για να δοθούν λύσεις.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι χρειάζεται διεθνής συνεργασία με ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης για να δοθεί προοπτική στη Συρία και τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων.

Αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας κα είπε ότι έχει δεχθεί εκατομμύρια προσφύγων και πρέπει και η ΕΕ να την βοηθήσει και να την ενισχύσει.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι στις κρίσεις και τα προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΕ σήμερα δεν πρέπει να κρυφτούμε κάτω από τα καβούκια των εθνικών μας συμφερόντων και ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται θάρρος και τόλμη για να αντιμετωπιστεί κυρίως η προσφυγική κρίση με προστασία των εξωτερικών της συνόρων, με βοήθεια προς τις γειτονικές χώρες για αντιμετώπιση της κατάστασης στο έδαφος και με δίκαιη κατανομή των προσφύγων .

Εστειλε και αυτή μηνύματα αλληγεγγύης, σεβασμού και ανεκτικότητας , προσοχής προς τους αδύναμους τονίζοντας ότι η απομόνωση και η απορρύθμιση δεν είναι λύση και ότι χωρίς τις αξίες της Ευρώπης , είμαστε χαμένοι.

Στην Ευρώπη, κατέληξε αυτοί όλοι οι πρόσφυγες εναποθέτουν τις ελπίδες τους και η Ευρώπη που για χρόνια ήταν διαμελισμένη πρέπει τώρα να βοηθήσει την άμεση της γειτονιά γιατί οι αιώνες μίσους έχουν εκλείψει.

Πηγή KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα