Πρόεδρος ΠΙΣ: Ας μην τινάξουμε την εμβολιαστική μας στρατηγική

Σε δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθεγγέλου, κατά την παρουσίαση του Εμβολιαστικού πλάνου στην Κύπρου

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου επανέλαβε τη θέση ότι «ο εμβολιασμός όπως το είχαμε πει επανειλημμένως αποτελεί τον βασικό στόχο και εργαλείο, αλλά και το κλειδί της πόρτας εξόδου από την πανδημία. Στόχος μας η ανοσία της αγέλης και όσο το πλησιάζουμε αυτό τόσο θα έχουμε αποκλιμάκωση των περιοριστικών

μέτρων, τα οποία έχουν ήδη επιπτώσεις και στη ψυχολογία, αλλά και στην οικονομία».

Όπως ανέφερε ο δρ Αγαθαγγέλου, στην ιστορία της ιατρικής «τα εμβόλια, ανεξαρτήτως της εφαρμοσμένης τεχνολογίας, ήταν και έχουν δώσει μια διάσωση ανθρωπίνων ζωών και αυτό όχι μόνο σε μεταδοτικές ασθένειες, αλλά και σε άλλες γενετικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπερισχύουν τα επιστημονικά κριτήρια σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων και στα οποία οφείλουμε να βασιζόμαστε όπως κάνουμε σε όλες τις θεραπείες που ακολουθούμε για την αντιμετώπιση των άλλων ασθενειών και βέβαια ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών».

Στόχος, συνέχισε, είναι «να διαρκέσει όσο το δυνατό λιγότερο αυτή η ταλαιπωρία, η κοινωνική, η  ψυχολογική, η οικονομική. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μέχρι σήμερα η κάθε παρενέργεια που μπορεί να προκύψει από κάποια θεραπεία αναλύεται, αλλά δεν παίρνει τέτοια επικοινωνιακή έκταση διότι πολλές φορές μια προσπάθεια αναφοράς είναι μια προσπάθεια η οποία μπορεί να προκύψει σε λάθος αποτελέσματα στην κοινωνία και επειδή ως μάχιμοι γιατροί είμαστε οι πρώτοι δέκτες του ποιος θα κάνει και ποιος όχι εμβόλιο.

Εμείς δεν θέλουμε μέσα από αυτή την πορεία να έχουμε επιστημονικά ή ηθικά διλήμματα. Έχει αναπτυχθεί η συζήτηση για παρενέργειες σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την εμβολιαστική προσπάθεια στον κόσμο».

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι σημασία για την ιατρική κοινότητα έχει να μην χάνονται ζωές. «Η κάθε ζωή είναι ανεκτίμητη, δεν περιορίζεται ποτέ μα ποτέ ο κίνδυνος, απλά ελαχιστοποιείται και ο κάθε γιατρός να επιλέξει τη δική του προσέγγιση. Ενημέρωση χρειάζεται σε περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών για να τις γνωρίζουμε. Ας μην ξεχνάμε τις παρενέργειες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Όλες οι θεραπείες που βάζουμε έχουν αιμορραγικούς κινδύνους. Πρέπει να τα ζυγίσουμε και το ίδιο συμβαίνει και με την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός» .

Αναφερόμενος στους τρεις πυλώνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο δρ Αγαθαγγέλου επεσήμανε το τρίπτυχο «προστασία, πρόληψη και πρόβλεψη. Ανεξαρτήτως εάν εμβολιαστούμε συνεχίζουμε την προστασία μας.

Επειδή αυτό το σύνδρομο, το οποίο έχει παρουσιαστεί, χρήζει ιδιαίτερης κατανόησης και σας διαβεβαιώ ότι αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα δεδομένα από όλους τους αρμόδιους οργανισμούς δεν έχουν συσχετίσει για την ώρα το προφίλ του ασθενούς που θα αναπτύξει ένα σπάνιο νόσημα ή μια επιπλοκή. Δεν έχει αυτή τη στιγμή διαμορφωθεί. Άρα λοιπόν ο γιατρός με την πλούσια γνώση που έχει θα εξατομικεύσει την οδηγία του έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις παρενέργειες. Άρα λοιπόν ας μην τινάξουμε την εμβολιαστική μας στρατηγική, διότι βλέπετε τα καθημερινά κρούσματα πόσο πολύ αυξάνονται και δεν θέλουμε σε 100 μέρες να φθάσουμε τους αριθμούς που είχαμε συνολικά όλους αυτούς τους προηγούμενους  μήνες».

Διαβάστε επίσης 

Κύπρος: Δείτε ανά ηλικία τον μήνα εμβολιασμού – Αναλυτικά και οι παραλαβές

Keywords
Τυχαία Θέματα