Πρόεδρος Λιβάνου: Θα ακολουθήσει διόρθωση συμφωνίας ΑΟΖ με Κύπρο-Συρία

Για τα επόμενα βήματα του Λιβάνου μετά την επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με το Ισραήλ μίλησε ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Ανούν. Αρχικά σημείωσε πως η χώρα του ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία της Ουάνσιγκτον, μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ακολούθως ο Αούν είπε, σύμφωνα με το Reuters,  ότι το επόμενο βήμα θα είναι

η διεξαγωγή συνομιλιών με τη γειτονική Συρία για την επίλυση των αμφισβητούμενων συνόρων μαζί της και στη συνέχεια η συζήτηση για τα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Λίβανο έγινε το 2007 και κατά το παρελθόν, ο Λίβανος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για μεταφορά αερίου μέσω Κύπρου στην Ευρώπη.  Η συμφωνία πάντως του 2007 δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από την Βουλή του Λιβάνου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ψες  ότι «η μη επικύρωση από το λιβανικό κοινοβούλιο ήταν η ύπαρξη αυτής της συγκεκριμένης διαφοράς που υπήρχαν κάποιες αμφισβητήσεις κλπ. Θεωρώ ότι ανοίγει ο δρόμος, ναι, να επικυρωθεί και από τον Λίβανο».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών  χαιρέτησε τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου και αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο Ισραήλ-Λιβάνου, αφορά άμεσα τμήμα περίπου 9 ναυτικών μιλίων (περίπου 17 χιλιόμετρα) επί των γραμμών οριοθέτησης Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Λιβάνου, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε, διά της διπλωματικής οδού, βάσει των μεταξύ τους συμφωνιών οριοθέτησης, από τις κυβερνήσεις των δυο φίλων γειτονικών χωρών, πληροφόρηση και διαβούλευση σχετικά με την επιτευχθείσα συμφωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα