Πρόεδρος: Καμία συνεννόηση με Τουρκία για Barbaros και ENI

Δεν υπήρξε καμιά συνεννόηση με την Τουρκία σε σχέση με την αποχώρηση του Μπαρμπαρός και την ΕΝΙ είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 30χρονα του ΑΓΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ότι υπήρξε συνεννόηση για αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ

και για αποχώρηση της πλατφόρμα της ΕΝΙ, είπε ότι «εάν αυτό βοηθά να αποκατασταθεί η κυριαρχία μέσα από την όποια αιτιολογία ολίγον με ενδιαφέρει.

Αυτό που ξέρω είναι ότι όχι μόνο δεν μας αναγνωρίζουν, αλλά δεν μας συναντούν. Πώς θα ήταν δυνατόν, ή και μέσω τρίτων έστω, να γίνει κάτι ανάλογο. Εμείς προχωρούμε με τους προγραμματισμούς μας. Αν υπήρξαν τεχνικές δυσκολίες είναι εντελώς διαφορετικό, αλλά σίγουρα δεν υπήρξε καμιά μα καμιά συνεννόηση. Αυτό που ζητούσαμε πάντα είναι η αποκατάσταση των πραγμάτων, όπως προ της διακοπής των συνομιλιών.

Εγώ χαιρετίζω το γεγονός ότι αποχώρησε το Μπαρμπαρός και εύχομαι η λογική να υπαγορεύει ότι η συνέχιση του διαλόγου επιβάλλει αλληλοσεβασμό και επιβάλλει ένα καθεστώς μακριά από απειλές ή εκβιασμούς».

Διερευνητικές μάλλον οι επαφές του Άϊντα

Σε ερώτηση αν αισιοδοξεί πως θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αποκατασταθεί ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Ερωτηθείς για τις επαφές που θα έχει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Eide στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αντιλαμβάνομαι θα είναι διερευνητικές μάλλον επαφές για να διαπιστώσει αν και εφόσον αυτά που οδήγησαν στην αναστολή της συμμετοχής μου στο διάλογο αίρονται έτσι ώστε να κριθεί ότι το κλίμα που δημιουργείται μπορεί να υπαγορεύει και την επανέναρξη του διαλόγου».

Keywords
Τυχαία Θέματα